författardrömmar,  noveller,  novelltävlingar,  skriva,  skriva novell

10 skäl att skriva en novell

Jag älskar noveller och rekommenderar ofta mina kursdeltagare att börja med just en novell, men det är ett roligt projekt oavsett hur långt du har kommit i skrivandet. När jag var tolv år vann jag min första novelltävling med en historia som hette ”Vikingen som lärde sin läxa” och det var en fantastisk känsla att få se berättelsen publicerad i Länstidningen. Sedan dess har jag skrivit fler romaner och noveller, och kortprosa är hetare än någonsin. Här kommer 10 skäl att skriva en novell – nu är det din tur!

Novellantologier med noveller av tidigare kursdeltagare.
Ett urval novellantologier där tidigare kursdeltagare är publicerade 🙂 Att skriva en novell eller flera är ett perfekt format för att komma igång med en författarkarriär.

1. Att skriva en novell är ett överskådligt projekt. Du kanske inte hinner skriva en hel roman på några veckor eller ens månader, men en novell är fullt realistiskt.

2. Du tränar drama och berättarstruktur – så att du får de kunskaper du behöver om du så småningom vill skriva en hel roman. Tvärt emot vad många tror, har novellen inte någon separat dramaturgi, utan kan skrivas som en roman eller ett minidrama.

3. Du har massor av idéer men vet inte hur de ska passa ihop i en roman. Oftast är det mycket svårare att sätta ihop olika idéer till en sammanhängande roman. Pröva i stället att skriva flera noveller.

4. Du får en legitim anledning att botanisera bland http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/Svenskanoveller_Wiki – andra novellförfattare blir dina läromästare.

5. Du kan skicka din novell till en novelltävling eller en antologi – och på kort tid få titulera dig författare. Novellförfattare får ofta ett utökat nätverk och mentorer av bara farten, samtidigt som de har väldigt roligt. Håll gärna koll på https://www.facebook.com/forfattarkurs/ – när jag ser aktuella novelltävlingar brukar jag tipsa.

Här tränar vi berättarknep på café! Några i gruppen skriver romaner, medan andra arbetar med noveller.

6. Om du inte blev utvald har du åtminstone en färdig novell som du kan tävla med igen, eller lägga undan inför en novellsamling. Bonustips: Det brukar vara lättare att ge ut en novellsamling som har ett genomgående tema.

7. Tack vare novellens begränsade format kan på relativt kort tid utforska olika stilar och genrer.

8. Du kan också testa litterära tekniker (som planteringar) och berättarknep, eller fokusera på en förtrollande gestaltning. Eller hur du fängslar läsaren med första meningen.

9. Medan du skriver en novell tränar du upp konsten att säga mycket på en begränsad yta, en konst som också kommer att vässa ditt författarskap inför en roman.

10. Människor som har ont om tid vill gärna läsa historier som passar för en resa i tunnelbanan eller innan de somnar. Att skriva novell är alltså hetare än någonsin.

Fler artiklar om att skriva novell
Skriva novell: Är det en egen konst? 
Skrivarsidans tips för att skriva en novell 
Tidningen Skriva ger tips för att skriva noveller 

Författarhelg på vackra Långsunda Gård. Du får en första verktygslåda till skrivandet på bara en helg, oavsett om du vill skriva roman eller noveller.

Vill du bli författare?
Fler och fler av mina tidigare kursdeltagare debuterar med noveller – och jag har precis fått den glada nyheten att ytterligare en novell är utvald till en antologi i höst. Vill du lära dig mer om att skriva novell och få handledning och feedback, så är du varmt välkommen på skrivarkurs. Författarkurs 1 – 4 finns både i Stockholm och på distans!

Hela kursutbudet hittar du här:
https://forfattarkurs.se/forfattarkurs/

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.