författardrömmar

Så blir du mer kreativ

Du kan inte använda upp kreativitet. Ju mer du använder, desto mer har du. Maya Angelo
Bildkälla: Wiki commons

Det är en vanlig önskan bland författare att bli mer kreativa, både vad gäller idéer och utförande. Ordet kreativitet kommer från latinets creō som betyder att skapa, något människor kan göra i oräkneliga former. Kreativt skrivande är dessutom ett begrepp för olika utföranden i romaner och noveller. När du skriver använder du ord som byggstenar för att skapa en upplevelse som en läsare kan få ta del av. Att kunna återskapa din egen upplevelse är också en konst, så även att bli mer kreativ när det gäller nyanser i språket. Nedan följer en rad tips för dig som som vill utveckla din kreativitet.

1. Kombinera. Sätt ihop ett minne med något du ser just nu, ta ett aktuellt ämne men skriv om ämnet i historisk tid, eller

2. Använd frågor och ifrågasätt. Ett favoritknep! Du blir genast mer kreativ om du ställer frågor för dig själv. Ställ dig frågor som ”vad skulle hända om”, ”hur blev det så här” och ”varför”.

Den bästa tiden för att skriva är medan du diskar. Agatha Christie
Bildkälla: Wiki commons

3. Dagdröm. Forskning visar att inspiration och kreativitet gynnas av promenader, meditation, yoga, träning och dagdrömmande. Skilj mellan att älta tråkigheter eller prokrastinera, och att dagdrömma kring karaktärer, berättelser och ord. Många av mina dialoger kommer till just i ett dagdrömmande tillstånd.

4. Samla intryck. Gå en annan väg än du brukar eller fantisera om människor och miljöer. Njut av en konstutställning, lyssna på musik, träffa människor eller testa en ny upplevelse.

5. Testa nya uttryck. Testa ett annat kreativt uttryck än just skrivande, till exempel att dansa, göra ett collage eller sjunga. Skriv en dikt. Skapa en dagbok av bilder.

6. Hitta på nya ord. Du kan hitta på nya sammansatta ord eller ett ord som blir unikt för din bok. I min roman Samael finns ordet ”ejvaro”, som kom till för att jag undrade vad motsatsen till tillvaro skulle vara. Ejvaron fick bli ett tillstånd där ingenting finns och där allt därför är möjligt. Ett annat ord som jag har hittat på med vänner är ”ordtagen” som betyder att bli hänryckt inför ett nytt ord och dess betydelse. Smaka på ljud, kombinera ord och lek med ovanliga liknelser.

Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi. Astrid Lindgren
Bildkälla. Wikimedia

7. Gräv där någon annan står. Vi hör ju ofta tipset ”gräv där du står” men genom att sätta dig in i andras upplevelser vidgar du vyerna. Om du väljer att gestalta en karaktär som är väldigt olik dig själv utmanar du garanterat din kreativitet. Jag hade en gång en kursdeltagare som påstod att han inte hade någon fantasi, men han fick en skrivövning av mig där han skulle skriva om hur han vaknade i en annan människas kropp. Efter övningen insåg han att han definitivt har fantasi.

8. Prata med en vän! När vi delar upplevelser med andra och hamnar mitt i ett spännande samtal, kan idéer växa och få näring. Prata också med nya människor. Var särskilt rädd om vänner som gynnar din kreativitet – de är dina bästa muser!

9. Bli golvad av känslor. Inför det som är mycket vackert eller förfärligt, kan inspiration uppstå. Du blir alltså drabbad eller tagen av en upplevelse – det kan vara en vardaglig upplevelse, en erfarenhet där du blir förbannad eller ledsen, något du läser i tidningen eller en konstutställning. Ibland kan känslorna bli skrivstoff med en gång, men de kan också behöva vila innan det blir dags att sätta dem på pränt.

10. Var nyfiken. Om du drivs av stark nyfikenhet, kan du i likhet med en forskare gå djupare i dina karaktär och din historia. Sök efter samband, mönster, orsak och konsekvens.

Snabbövningar som gör dig mer kreativ 
Behöver du fylla på inspiration på begränsad tid kan du testa något av följande:
– Dansa i köket eller i regn
– Lyssna på ny musik
– Betrakta naturen på en promenad
– Klättra upp i ett träd
– Gör något du egentligen inte törs
– Prata med en främling
– Gå en annan väg än du brukar
– Lyssna på poddar
– Lyssna på ljudböcker
– Läs innan du somnar
– Spana efter intryck: detaljer, dofter, smaker, ljud och känsel
– Betrakta människor
– Tjuvlyssna på samtal
– Planera boken medan du städar/diskar
– Sjung i tvättstugan eller i duschen

Du blir också mer kreativ av att utöka din repertoar av verktyg till skrivandet: när du lär dig berättarknep, dramaturgi, gestaltning och knep som att ställa frågor till dig själv kan du få upptäcka hur kreativiteten tar fart redan på några minuter! Välkommen att gå en författarkurs med mig – hela utbudet hittar du under BOKA DIREKT (du läser igenom innehållet i lugn och ro innan du bokar).

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *