författardrömmar,  författartips,  självförtroende,  skriva,  skrivkramp,  skrivprocess

Självförtroende för författare – 5 övningar och tips

Jorun Modén, författare och lärare i kreativt skrivande.

Varje termin skriver jag minst tio mail till författare med sviktande självförtroende eller skrivkramp. Flera av dem önskar sig råd och uppmuntran. Därför väljer jag nu att dela med mig av 5 övningar till dig som söker stöd i skrivprocessen – eller som går en författarkurs hos mig och har hamnat i en svacka. Det är vanligt och fullt normalt att känna dig som ett geni ena dagen, och som om du inte kan någonting alls nästa. Ibland beror det på att du pendlar mellan flow och en överaktiv inre kritiker, och det kan också vara ett tecken på att du befinner dig i en utvecklingsfas.

Kanske har du hört talas om karaktärens inre utvecklingskurva? Som författare genomgår du en utveckling, precis som dina karaktärer. Oavsett om du skriver om fiktiva karaktärer eller en självbiografisk roman använder du dig själv som stoff. Det kan bli en hel del att hantera och mitt första tips blir att börja föra en författardagbok.

Övning 1: Författardagbok
Om du inte redan gör det föreslår jag att du börjar föra författardagbok. Det kan ske i enkel skala och behöver inte tar mer än några minuter om dagen. Ta fram papper och penna och skriv redan nu ned:
– Tre saker du är nöjd med i ditt skrivande i dag.
– Något du fått gjort till skrivprojektet. Det kan vara ett antal ord, efterforskningar eller tankearbete med en karaktär. Ibland blir författare missnöjda med sig själva de dagar då inga ord hamnar i manuset, men skrivandet pågår också i hjärnan och på planeringsbordet.
– En till tre saker du behöver lösa för att ta dig vidare.
När du formulerar något som behöver lösas för dig själv, brukar nämligen hjärnan hjälpa till med att hitta svar medan du gör något helt annat. Fortsätt med den här övningen varje dag, så länge du behöver.

Fika kan vara en viktig del i en skrivrutin.

Övning 2: Rutiner och grit
När du väl vet att du verkligen vill att boken ska bli klar, behöver du rutiner som du håller dig till så långt det går. Ta fram dagbok i valfri form, digital eller fysisk och skriv ner hur dina rutiner ska se ut. Lär dig också hur vanor blir till envishet som tar dig hela vägen i mål, också så kallad grit. Du kommer att behöva ett nätverk där du kan lufta frågor och få stöd, men det behöver inte vara något ”proffs” du betalar utan kan vara en skrivande vän, kompisar på en författarkurs eller helt enkelt dagboken. Min bullet journal är oerhört viktig i skrivprocessen och för att hålla modet uppe. Om du redan har gått en författarkurs hos mig är du välkommen till den slutna gruppen för skrivande vänner.
Du som inte gått en kurs är välkommen till Facebook/forfattarkurs.

Övning 3: Vad vill tvivlet egentligen?
Om du fortfarande tvivlar på dig själv behöver du fundera över vad tvivlet egentligen har att säga dig. Tvivel kan till exempel bero på att:
– du faktiskt inte har så mycket lust att skriva som du trodde, se övningen med dödsbädden.

– du är för stressad för att hinna med på ett rimligt sätt och behöver ta itu med det. Om du ger järnet på jobbet och försöker vara en vettig familjemedlem är det inte konstigt om det är svårt att hinna med. Det börjar bli dags att omvärdera din livsbalans. Är skrivandet är en hobby som du vill njuta av när du har tid och lust, eller är skrivandet är en livsnerv och ett yrke?

– du är överambitiös och nästan piskar dig själv mentalt. Läs i så fall guiden till hur du blir fri från en inre piska.

– du är osäker på om du gör rätt. Skaffar dig rätt verktyg och förutsättningar. Kurser och skrivhandböcker kan ge vad du behöver. Kom dock ihåg att självförtroendet ibland svajar under en inlärningsprocess, inte minst då din inre kritiker brukar passa på att följa med på kurs och utvecklas. Om så är fallet, gör även en övning mot den inre kritikern.

– du har ett starkt bekräftelsebehov trots att du gått kurser och egentligen kan hantverket rätt bra. Då kan en skrivarkompis ge dig vad du behöver. Ni ska vara ömsesidigt intresserade av varandras manus. Samarbetet kan bestå av pratstunder (digitala eller i verkligheten), att läsa ur varandras manus och ge uppmuntran samt konstruktiv kritik.

– du upplever jämförelseångest. Se nästa punkt!

Övning 4: Gör slut med jämförelseångest
En del författare börjar snarare snegla på sina skrivkompisar, eller läser en god roman vars författare blir en måttstock snarare än förebild och läromästare. Vissa skrollar på Instagram där alla tycks komma allt närmare sina författarmål. Rätt som det är sätter jämförelseångesten in. Precis som när du jämför resten av livet med andras, räcker det sällan med att konstatera att en skrivarkompis eller utgiven författare är begåvad. Nej, du önskar dig en stil som Margaret Atwood, ett driv som Max Barry och en produktivitet som Stephen King. Eftersom du sannolikt inte har en livssituation som deras, och dessutom försöker leva upp till någon sorts totalideal, blir ekvationen omöjlig. Tänk i stället att du är ute på en egen skrivarresa, en process i ditt inre liv och i ditt författande. Den är unik. Ingen kan skriva som du.

Övning: Skriv i 5 minuter om hur din författarprocess fungerar, utan att jämföra dig med någon annan.

Övning 5: Dödsbädden
Den här övningen är till för dig som undrar om det är någon mening alls att skriva. Tänk dig att du ligger på dödsbädden. Vad skulle du ångra mer … att du inte såg mer på Netflix, eller att boken aldrig blev klar? Skriv ned dina tankar under 5 – 15 minuter. Om du nu inser att du egentligen skriver för att det är en läkande process, för att din historia är angelägen och värd att delas vidare, för att du har ett väldigt tydligt mål med utgivning, för att du älskar att försvinna in i fantasivärldar eller för att det är en sorts syre i sig, kommer du att få energi till att ta dig vidare. Om olusten är större än behovet att skriva en bok, finns det faktiskt inget hinder för att du väljer att odla andra intressen. Grattis – du får mer fritid och kan ha skrivandet som en trevlig hobby!

Relaterade artiklar
Övervinn din inre kritiker
10 tips mot skrivkramp
Värsta skrivkrampen
Kan alla bli författare? 
Så vet du om ditt manus är redo för lektör

Vill du ha inspiration, tips och verktyg till ditt skrivande, eller behöver du övervinna din skrivkramp? Välkommen att gå en författarkurs med mig! Skrivarkurserna ges både fysiskt vid Hötorget i Stockholm, och som författarkurser på distans. Jag är en författare som råkat bli lärare i kreativt skrivande, och ibland tar jag även uppdrag som konsult, men om jag tackade ja till allt, skulle jag varken hinna med mitt eget skrivande, författarkurserna jag leder i Stockholm och på distans, eller familjen. Just nu är jag aktuell med boken Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare som finns att köpa i vanlig bokhandel och nätbokhandel, till exempel hos Adlibris.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.