Råd till dig som fått ett erbjudande om bokutgivning

Fler och fler av mina tidigare kursdeltagare hör av sig till mig för att de har fått ett erbjudande om bokutgivning eller ett kontrakt att ta ställning till. Några vill ställa frågor om kontraktet från ett traditionellt förlag, andra kring hybridförlag. Jag jobbar som författare och lärare i kreativt skrivande snarare än med rådgivning för debutanter, men eftersom behovet är så pass stort har jag samlat några tips nedan.

Rådgivning kring kontrakt: Sveriges författarförbund
Vi tar det viktigaste först: seriös rådgivning kring erbjudanden och kontrakt från bokförlag. Besök Sveriges författarförbunds hemsida. Läs igenom deras råd till debutanter. Förbundet har en sida med vanliga frågor, där du bland annat kan sätta dig in i hur upphovsrätten fungerar, vad du kan göra för att skydda ditt manus, vilka rättigheter det egentligen är du upplåter till bokförlaget och hur ersättningen traditionellt beräknas. De har även en utmärkt rådgivningstjänst till debutanter och du behöver inte vara medlem för att be om råd:
https://forfattarforbundet.se/radgivning/rad-till-debuterande-forfattare-och-oversattare/
Juristerna hos SFF står på författarens sida. De har som princip att avråda från hybridkontrakt men det är värt att lyssna på deras synpunkter innan du fattar beslut. Du bör granska avtalet noga innan du skriver på. Exempelvis finns det förlag som rutinmässigt låter författare skriva över sina utlandsrättigheter, även när förlaget inte har några som helst planer på att översätta eller lansera boken utanför Sverige. Då kan du be om att få behålla dessa rättigheter i stället.

Hybridutgivning eller Vanity Publishing?
Att få ett erbjudande om utgivning kan kännas oerhört glädjande, men du bör veta att det finns hybridförlag som tackar ja till de allra flesta manus bara du är beredd att öppna plånboken. De som tar emot manus bara för att tjäna pengar brukar man på engelska kalla för Vanity Publishing, det vill säga publicering för fåfängans skull. Gränsen för ett seriöst samarbete går någonstans där utgivningen kostar mer än vad du skulle behöva budgetera för att ge ut boken helt på egen hand (och då menar jag inte bara tryckkostnader utan också utgifter för löner till redaktör, korrläsare, formgivare och marknadsföring med mera). Det är viktigt att lägga tid på efterforskningar och en författarbudget. Ta reda på vad du får för dina pengar. Om möjligt: prata med några av förlagets andra författare.

Andra hybridförlag har en mer seriös profil. De väljer ut manus de tror på och vill skapa ett samarbete med författare som de ser som lovande. Ha is i magen och gå igenom vad förlaget vill erbjuda i utbyte mot din insats. Hybridutgivning behöver inte vara fel men det är viktigt att skaffa kunskap om vad det innebär och överväga vad du får för din insats, samt vad du har råd med. Själv skulle jag tänka som med aktier: du bör ha råd att förlora pengarna eftersom den part som brukar tjäna mest i dessa affärer är hybridförlagen. Dyr hybridutgivning är inte något jag skulle rekommendera till den som blir refuserad helt enkelt för att boken inte håller tillräckligt hög litterär kvalitet. Om du har en välskriven bok med säljpotential, ett starkt nätverk och god ekonomi kan det dock bli ett lyckat samarbete.

Lär dig mer om förlaget och dess författare samt vilket rykte förlaget har innan du skriver på ett kontrakt – oavsett vilket förlag det gäller. Eftersom bokbranschen är i ständig förändring behöver du hålla dig à jour. Nedan delar jag två läsvärda perspektiv – det ena är kritiskt till hybridförlag och det andra positivt.

Författarskap till salu
https://www.forfattaren.se/reportage/forfattarskap-till-salu

Dags att skrota begreppet hybridförlag
https://www.boktugg.se/2021/02/13/det-ar-dags-att-skrota-begreppet-hybridforlag/

Om skillnaden mellan hybrider och flärdförlag (på engelska)
https://www.liminalpages.com/how-to-tell-the-difference-between-a-hybrid-and-a-vanity-press

Print-on-Demand: Perfekt för små upplagor
Om din bok riktar sig till en smal målgrupp eller om du vill ge ut boken för ros skull, kan det vara klokare att satsa på Print on Demand där du endast trycker de böcker du säljer. BoD och Vulkan har tjänster där du dels kan skapa en e-bok kostnadsfritt och dels ge ut en bok till en förhållandevis låg startkostnad.

Mer läsning om vägen till bokutgivning … 
… hittar du i bloggserien Vägen till utgivning.

Lycka till!
Jorun

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *