författardrömmar,  författartips,  inspiration,  skrivkramp,  skrivövningar,  skrivtid

Kom igång och skriv på 2 veckor

Har du bestämt dig för att  börja skriva på allvar men upptäckt att det verkar omöjligt att hinna med? Då kan det vara till hjälpa att gå en skrivarkurs där du får skrivuppgifter och lektioner, vilket brukar ge en god grund för att skapa rutiner. Om du inte har möjlighet att delta, vill jag bjuda på ett första träningsprogram som du kan använda hemma. Du får idéer och övningar för att skapa skrivrutiner under varje dag i två veckor. Det finns ingen anledning att vänta på skrivtiden, utan den kan du skapa på egen hand i din vardag.

Dag 1: Bestäm dig för en tid då du är utvilad (morgon eller kväll) och boka in skrivtiden just där. Gör ett skrivschema på en Post-It-lapp och sätt upp på väggen eller klistra fast direkt på din laptop. Fulskriv – det vill säga skriv oavsett hur bra eller dåligt det blir. Svårt att komma på ett ämne? Tänk dig att det börjar brinna där du är… skriv om detta i minst fem minuter.

Dag 2: I dag är det dags att fundera igenom din mediediet… vilka TV-program kan du lika gärna skippa? Kan du hoppa över att läsa vissa tidningar? Ägna mindre tid åt att hänga på sociala medier? Mediebantning är ett av de enklaste sätten att få mer skrivtid. Skriv enligt skrivschemat du bestämde dag 1. Om du inte vet vad du ska skriva om så pröva med att skriva om hur du kan mediebanta. Du får behålla några favoritprogram, men dessa ska du njuta av EFTER skrivpasset.

Dag 3: Skriv utan att skriva. Tanketid är en viktig del av skrivandet – samla idéer på väg till jobbet eller medan du står och väntar på bussen. Ha ett litet block, Post-It-lappar eller en mobiltelefon att samla anteckningar på. Kom ihåg att skriva i minst en kvart. Svårt att hitta ett ämne? Titta ut genom fönstret och skriv ner dina intryck.

Dag 4: Fundera över allt som kan gå galet – det är inte alltid så roligt när det händer men brukar kunna bli bra historier. Fantisera också över vad som kan gå fel för andra människor i verkligheten eller i fantasin. Anteckna om du får bra idéer.  Skriv i minst en kvart på den tid du har bestämt, antingen på ett projekt du tänkt ut eller om en dag då du gjorde bort dig.

Dag 5: Släng ut din inre kritiker om du ofta tänker att du inte kan skriva eller att du är en usel skribent. Sätt en klocka på 5 minuter och skriv ett avskedsbrev till den inre kritikern. Skriv också vidare – fortsätt på ett skrivprojekt om du kommit på ett.

Dag 6: Gör en inspirationshylla. Töm ett hyllplan och fyll på det med dina favoritböcker genom tiderna. Fundera också över vad du vill läsa för att vidareutvecklas som författare och gör en lista. Det vanligaste skrivrådet som finns är förmodligen ”läs”! Låna eller köp en ny bok som du saknar. Skriv vidare på din bestämda skrivtid i minst en kvart. Vet du inte vad du ska skriva om så ta en bok från din inspirationshylla, öppna den var som helst och slumpa fram en mening som får bli första meningen i en berättelse.

Dag 7: Svårt att hitta disciplinen? Pröva med att stänga av internetuppkopplingen. Dela upp skrivandet i efterforskningar (då är det okej att surfa) och skrivtid då det endast är skrivande som gäller. Skriv vidare på din bestämda skrivtid i minst en kvart. Ett ämne om du behöver: du eller din karaktär vaknar på en oväntad plats och upptäcker att …

Dag 8: Grattis, du har skrivit i en hel vecka och en dag! Belönar du dig själv då och då? Om inte är det hög tid att börja nu. Locka dig själv till skrivplatsen med kaffe, te och kanske en bit mörk choklad, eller ett visst musikstycke. Bestäm dig själv för en belöning du ska få när dina två träningsveckor är slut, till exempel ett biobesök. Skriv vidare på din utsatta skrivtid. Inga idéer? Skriv ett brev till din favoritförfattare.

Dag 9: Vad brinner du för som mest? Hur skulle det kunna bli en historia? Skissa en idé på papper, tankarna flödar friare utan linjer. Skriv vidare på ditt skrivprojekt eller börja skissa på en historia om någon som gjort ett stort intryck på dig.

Dag 10: Gräv där du står brukar det ju heta. Fundera över dina livserfarenheter, inte bara jobb utan alla upplevelser du har lärt dig något av, som varit spännande eller som du bär med dig. Hur kan du använda dina erfarenheter som stoff i en berättelse? Vad händer om du skriver precis som det var? Vad skulle hända om du gjorde om stoffet till en saga eller en fiktiv berättelse? Skriv vidare på din bestämda tid, till exempel om en av dina upplevelser. Blanda med påhitt och fantasi om du vill.

Dag 11: Lär av mästarna. ”Skriv klart det du skriver. Vad du än måste göra, skriv klart det”, säger till exempel Neil Gaiman medan Margaret Atwood påpekar att det är viktigt att ta pauser och tänka på ryggen. Skriv på din bestämda skrivtid. Vid det här laget har du förmodligen en strid ström av idéer, men om du vill ha en uppgift, så skriv om en konstnär som målar med bara en färg.

Dag 12: Tycker du hela tiden att din senaste idé är bättre än den där novellen du egentligen skulle skriva klart? Skaffa i så fall en idémapp där du kan arkivera dina nya tankar tills du är klar med det projekt just nu håller på med. För varje projekt du avslutar blir du skickligare på hantverket – precis som när det gäller att sy ihop ett klädesplagg är det betydligt enklare att få en idé och påbörja en historia än att avsluta den. Skriv på din bestämda tid. Om du inte vet vad du ska skriva om så berätta en historia genom ett gammalt plagg eller ett par skor.

Dag 13: Ta en av de första texterna du skrev under den här tiden. Det brukar ta minst två veckor att få ett nytt perspektiv på sin text. Vad skulle du vilja ändra på nu? Konsten att skriva handlar egentligen mest av allt att skriva om tills du når ditt personbästa, eller som Rober Cormier säger :”Den vackra delen av skrivandet är att du inte behöver få till det rätt första gången, till skillnad från till exempel en hjärnkirurg. Du kan alltid göra det bättre, hitta det exakta ordet, den passande frasen, den spänstiga liknelsen.” Skriv vidare på din bestämda skrivtid i minst en kvart. Ett ämne om du behöver, annars skriver du fritt: Redigera en dag i ditt liv – du kan till exempel skriva om dagen då hittade precis de rätta orden till någon som förtjänade dem.

Dag 14: Gör en måltavla. Samla ihop bilder och anteckningar som inspirerar dig och klistra upp dem på ett stort papper som får plats ovanför skrivbordet eller i en garderob. Fundera över hur de här två veckorna har gått och om ditt skrivschema fungerar som det var tänkt, eller om det behöver ändras. Sätt nu ditt skrivschema på måltavlan och se till att nära och kära är införstådda med att din skrivtid är lika helig som annan arbetstid eller fika med en kär vän. Njut av den belöning du bestämde dig för dag 8. Skriv skriv skriv!

Om du missar någon dag…. 
… det händer alla och jag menar verkligen alla, även utgivna författare. Ge inte upp bara för det, utan börja om så snart du har möjlighet i stället. Vitsen med att bestämma sig själv för en skrivtid är att ta ditt skrivande på allvar och skapa utrymme för det men alla kan någon gång råka ut för oförutsedda hinder eller stress. Det är en myt att man måste hålla fast vid en ny vana varje dag för att lyckas, så var förlåtande mot dig själv och ge inte upp. För att underlätta disciplinen kan du även gå en författarkurs, där du får återkoppling och skrivkompisar.

Jag heter Jorun Modén och är författare samt grundare av Författarkurs.se. Hoppas att den här guiden kändes givande! När jag håller författarkurser försöker jag skapa genvägar för andra skrivande själar – jag lär helt enkelt ut det jag önskar att jag hade förstått innan jag blev utgiven. Kommande skrivarkurser på distans, intensivhelger i Stockholm samt övriga författarkurser hittar du här. På författarkursen får du lära dig tekniker som finslipar din känsla för drama och stil och skapa rutiner samtidigt som du får sällskap av andra människor som brinner för skrivandet.

Skrivardrömmar är till för att förverkligas och levas.
Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.