författarkurser,  karaktärer,  skriv skriv skriv,  skriva,  skriva novell,  skriva roman

Karaktärstrick: Klona dig!

Har du någon gång önskat att du kunde klona dig för att hinna med tillvaron lite bättre? Ett vanligt trick bland författare är att använda flera karaktärer för att skapa en ny, ett knep som jag brukar kalla Gör en byracka. Du kan dock också tänka från andra hållet och utvinna flera karaktärer ur en – genom att klona dig själv. Under en av mina lektioner visade det sig att en av författarna hade använt olika sidor hos sig själv för att skapa två karaktärer till en historia som ska utspela sig på 80-talet.

Den ena karaktären är energisk och kritiskt tänkande, den andra mer blyg och mycket förälskad. Jag har flera gånger gjort samma sak och ibland utan att tänka på det. I den roman jag arbetar på just nu har jag tre huvudpersoner. Den första är en äldre herre besatt av efterforskningar och starkt färgad av min egen benägenhet att snöa in på olika ämnen. Den andra är en tonåring som är en hyllad popstjärna men utled på världens ytligheter. Jag har inga erfarenheter alls av att vara popstjärna men har plockat känslor ur mig själv som får komma till liv i henne. Den tredje är en dedikerad mamma som arbetar som lärare. Tricket är alltså att använda personlighetsdrag, intressen, känslor och erfarenheter som du själv har.  Den nya karaktären blir inte identisk med dig utan får ett eget liv i takt med att du utvecklar berättelsen. Ofta kan man behöva förstärka dragen i klonkaraktären. Vill du testa att klona fram karaktärer kan du hämta inspiration från:

Din personlighet. De flesta har flera olika personlighetsdrag och vi kan uppvisa olika sidor beroende på sammanhang. Har du någon gång flippat ur på en fest? Skapa en karaktär som har den energinivån som normalläge.

Dina intressen. Tycker du om att odla som hobby? Skapa en karaktär som älskar att odla! Genom ett intresse kan du både ge karaktären en passion och skapa en utgångspunkt för handling och miljöer.

Dina livsfaser. Vi utvecklas genom hela livet och du var förmodligen inte likadan när du var barn som när du blev tonåring eller prövade på ditt första jobb. Använd en viss livsfas, till exempel ungdomstiden för att skapa en ny karaktär. I samma roman kan olika karaktärer komma från olika livsfaser.

Dina upplevelser. Minnen kan bli till episoder i din karaktärs historia. Om du skriver feelgood kan till exempel alla de tillfällen då du har gjort bort dig komma till nytta, som när du jobbade på Berlitz Publishing och råkade hälla kaffe i skrevet på en högt uppsatt chef och aldrig mer behövde vara kaffeflicka.

Dina rädslor. Skriver du skräck? Låt dig då inspireras av mästaren Stephen King som ofta utforskar sina egna rädslor genom sina karaktärer. Bland annat tycker King att det skulle vara otäckt att förlora förståndet. Ta fram dina värsta rädslor och låt din karaktär dela den rädslan.

Använd kloning som tema. Det här tipset passar dig som gärna utforskar och spekulerar.
Vad skulle hända om vi kunde klona oss? Vad skulle kloningen få för konsekvenser? Skulle vi använda kloner i hopp om att förlänga livet, för att skaffa reservdelar till våra kroppar (såsom i romanen och filmen Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro) eller för att få ersättare som kan jobba åt oss?

För övrigt inser jag att kloning inte löser alla problem efter att ha läst Ray Bradburys novell Marionettes Inc. Smith skaffar en exakt kopia av sig själv för att underhålla sin fru så att han själv får tid för andra saker. För sent inser han att hans fru har tänkt samma sak.

Vill du ha fler tips till ditt skrivande? Min nya bok Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare finns nu att köpa i nätbokhandel och vanlig fysisk bokhandel. Boken är fint inbunden och innehåller allt du behöver veta för att skriva noveller och romaner. Smakprov och fler bilder hittar du hos Bortbyting förlag, eller klicka på bilden till höger för att komma direkt till Adlibris.

Du är också välkommen att gå en författarkurs med mig – vi går igenom allt ifrån hur du kommer igång till drama och gestaltning samt hur du vässar ditt manus. Ett stort antal av mina tidigare elever är nu utgivna – du träffar dem på sidan Vi blev utgivna.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *