författarkurser,  skrivkurser

Författarkurs 1: Intensivhelg den 12 – 13 juni

Jag får ofta frågan om hur man bäst förbereder sig inför en författarkurs. När jag ger Författarkurs 1 i form av en intensivhelg är programmet planerat för att passa både deltagare som kommer utan förkunskaper, och de som kommit längre eller till och med har med sig delar ur bokmanus. Du får med dig en första verktygslåda till skrivandet, inklusive drama, karaktärsskildring, dialoger, miljöer, gestaltning och redigering. Vi löser också vanliga skrivhinder och du får verktyg på individnivå om du behöver.
Nedan har jag listat några tips för dig som vill få ut maximalt av kurshelgen. Se också till att läsa igenom kallelsen ordentligt.
Ta med dig pennor, en skrivbok och om du vill, en laptop.X

1. Fundera över dina mål med kursen
Du väljer själv ambitionsnivå på kursen. Skrivglada och ambitiösa med romanprojekt är precis lika välkomna. Vi går igenom samma teorimoment men du får feedback på individnivå. Genom att sätta mål kan du mot slutet av kursen stämma av vad du uppnått och vad du behöver för att vässa ditt skrivande ytterligare. Oavsett vem du är hoppas jag att du ska känna dig välkommen och utvecklas.

2. Skaffa verktyg
Se till att du har en dator med ordbehandlingsprogram, unna dig ett par skrivböcker som känns inspirerande och pennor som du trivs med. Placera gärna skrivböcker på strategiska ställen såsom i jobbväskan. Ibland händer det att deltagare använder mobilen för att anteckna, men se upp så att tekniken inte blir ett distraktionsmoment, utan att du helt enkelt skriver. Jag har än så länge inte träffat någon yrkesförfattare som använder mobiltelefonen som sitt huvudsakliga arbetsverktyg, utan  en laptop (eller surfplatta med tangentbord) samt vanliga hederliga anteckningsblock brukar fungera bäst.

3. Läs!
Den allra bästa förberedelsen om du vill skriva är att läsa skönlitteratur. Om du har tidsbrist eller snabbt vill sätta dig in i olika slags litteratur rekommenderar jag novellsamlingar, till exempel Noveller för världens barn 2007 – Klassiska mästerverk ur världslitteraturen. I serien Noveller för världens barn finns också utgåvor med fokus på spänning/ deckare och nordisk litteratur. Vill du utforska science fiction och fantasy kan du läsa antologin Från Tolkien till Thydell (där min debutroman finns representerad). Jag gillar också Novellix – noveller i fickformat med inbjudande omslag. Läs gärna den litteratur du spontant tycker om, men testa också verk som vidgar vyerna.

4. Skriv!
Värm upp tankarna genom att anteckna tankar och idéer, för dagbok eller skriv lite ur ditt skrivprojekt (om du har ett) då och då. Författare brukar vara vanedjur. Det går också bra att sätta igång med själva skrivandet under kurshelgen. En del människor får energi av att ingå i en grupp och vi lär oss olika knep för att etablera rutiner. Om du känner att du kör fast vid första raden kommer du att få en teknik för att lösa detta, men redan nu kan du studera en artikel med tips mot skrivkramp som du hittar här.

5. Gör en plan för ditt fortsatta skrivande
När kurshelgen är slut stämmer vi av våra mål. För att skrivandet verkligen ska få en chans att utvecklas och ta fart rekommenderar jag att du nu gör en plan för hur du ska fortsätta. Vad tar du med dig från kurshelgen och vad behöver du lära dig mer om? Om du viker tid till skrivandet så kommer du undan för undan närmare målet med en färdig novell eller till och med ett romanmanus. Från kursen får du med dig ett kompendium med den teori och de övningar vi jobbat med så att du kan repetera och skrivträna i din egen takt. Skriv också ned en plan i valfri kalender, på papper eller i datorn.

Det börjar närma sig kurshelgen den 12 – 13 juni 2021.
Välkommen att anmäla dig här. 

Frågor eller funderingar? Kika gärna under kursbeskrivningarna i toppfliken, eller läs under Vanliga frågor. Om du inte hittar vad du söker är du välkommen att höra av dig!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *