Är det bättre att gå en författarkurs fysiskt eller på distans?

Jag får ofta frågan från rubriken från aspirerande författare: är det bättre att gå en författarkurs fysiskt eller på distans? Frågan är extra aktuell i dessa tider då vi helt enkelt behöver anpassa oss. Våren 2020 växlade jag om samtliga kurser till författarkurser på distans till ZOOM och lektionssajter för att kunna fortsätta håller skrivarkurser genom och bortom pandemin. Jag insåg snabbt att det är extra viktigt att se till att lektionerna är drivna och pedagogiska på distans. Inom kort fick dock Författarkurs 1 – 4 på distans högsta betyg i oberoende undersökningar, samtidigt som antalet utgivna kursdeltagare ökade i rekordfart.

Ändå är det fortfarande rätt vanligt att anta att en fysisk författarkurs måste vara bättre än en skrivarkurs på distans, något jag också var rätt övertygad om när jag grundade Författarkurs.se för nio år sedan. Efter ett par år var det dock fler och fler som hörde av sig efter att ha gått en författarkurs för att berätta att de blivit publicerade. Det visade sig att vi hade haft fel allihop. Bland de utgivna författarna fanns både deltagare som jag hade följt på skrivarkurser fysiskt, och de som i stället valt att studera på distans. Det var till och med fler som gått författarkursen på distans som blev utgivna, vilket i sin tur förmodligen berodde på att jag hade fler deltagare online. Vi kan alltså skrota fördomen att det per automatik skulle vara bättre med en fysisk skrivarkurs.

Gå en författarkurs på distans med Jorun Modén – kursen kommer hem till dig tack vare digital teknik.

Bota zoom-trötthet med rikt och varierande innehåll
Den så kallade zoom-tröttheten har vi inte riktigt märkt av, men det är min personliga tro att vilket möte som helst kan bli väldigt tråkigt utan struktur, agenda och inspirerande innehåll. Jag kan inte vara ensam om att ha upplevt trista möten av olika slag långt före corona. På distans kan dock frestelsen att pyssla med annat under mötet bli extra påtaglig om ett möte drar ut på tiden eller upplevs som oengagerande. Den som arrangerar författarkurser på distans behöver helt enkelt se till att leverera innehåll som är lika spännande som en Netflix-episod men lärorik som en föreläsning på universitetet. Dessutom är det en god idé att utnyttja möjligheterna till interaktivitet och samarbeten i grupprum för att skapa variation och djupare förståelse.

Skillnaderna har minskat
En effekt av pandemin är att skillnaderna mellan fysisk undervisning och författarkurser på distans har minskat. Vi behöll känslan från de fysiska kurserna genom att gå över till undervisning via ZOOM och video, något som snabbt blev standard även för alla skrivarkurser. Innan pandemin var det inte så många som var lockade att delta i videoundervisning, en tröskel som försvann i blixtfart när vi inte hade så mycket att välja på. En fördel jag ser från mitt håll som författare och lärare i kreativt skrivande är att aspirerande författare kan delta oavsett var de råkar befinna sig i den fysiska verkligheten.

Författaren Veronica Linarfve har gått författarkurser både fysiskt och på distans hos mig.

Utmaning, återkoppling och planering
Jag hittade också flera studier som bekräftade att inlärning fungerar precis lika bra fysiskt som på distans så länge som deltagaren verkligen fullföljer kursen, och så länge som kursledaren ser till att ge relevanta utmaningar och återkoppling. Som kursdeltagare bör du vara beredd på att planera dina studier och göra en rimlig plan för hur du ska hinna skriva under kursperioden. Den absolut vanligaste anledningen till att en deltagare inte blir så produktiv som förväntat, är svårigheter att prioritera. Konsten att skapa skrivtid är därför ett viktigt moment. Om ditt mål med författarkursen är att bli utgiven spelar det alltså inte så stor roll om du väljer en distanskurs eller en fysisk grupp. Det som snarare kommer att bli avgörande för hur du bör tänka när du väljer, är hur du fungerar som person, och givetvis om du har någon författarkurs av god kvalitet i närheten av där du bor.

Inspirationen flödar på en fysisk författarkurs vid Hötorget.

Fysisk författarkurs – perfekt för inspiration
Även om mina erfarenheter av att hålla författarkurser på distans och via ZOOM är positiva. är det många som längtar efter att ses fysiskt igen. Förhoppningsvis blir det möjligt snart igen. Du som blir motiverad av social samvaro och av att ha en plats dit du regelbundet går för att studera kan fungera bättre på en fysisk författarkurs. Kanske är du också en sådan person som lär dig lättare när du ser en lärare förklara och utveckla sammanhang. Om du har en intensiv livsstil med studier, jobb och familj eller andra åtaganden, kan skrivarkursen dessutom bli som en oas där du hämtar energi och inspiration. Det upplevs ofta som lyxigt att få ägna sig åt sitt specialintresse varje vecka. Råkar du hamna i en svacka kan du räkna med uppmuntran från gruppen, och du är välkommen att vara med även om du inte har hunnit med veckans hemuppgifter. En liten men uppskattad bonus på fysiska författarkurser är att vissa övningar går att göra lite extra roliga, till exempel när vi sinnesspanar utomhus. Samtidigt får du en välbehövlig teknikpaus.

Distanskurs – för dig som vill bli beroende 
Har du god självdisciplin och gillar att jobba via datorn är en distanskurs som skräddarsydd för dig. Äntligen kan du bli beroende av att kolla i mobilen och sitta vid din laptop på ett sätt som ger resultat! När du går en distanskurs i kreativt skrivande utnyttjar vi återkoppling och gilla-funktioner för att du ska bli mer produktiv och hela tiden utvecklas. Du får givetvis också lärartid och kurskompisar, men via chatt, forum och feedback – det är häftigt att få uppleva den energi som kan uppstå mellan elever som aldrig träffat varandra ansikte mot ansikte.

En annan fördel med distanskursen är att du studerar på tider som passar dig och det är enkelt att ta igen missade tillfällen. Något jag som kursledare tycker är roligt är hur gränser suddas ut: på distans spelar det inte så stor roll hur du fungerar, och det märks mindre om du är introvert eller tvärt om van vid att ta mycket plats.

Verktyg och inspiration för författare
Du får ta del av samma verktyg oavsett val av kurs, och om du har möjlighet att välja mellan distanskurs och fysisk kurs, föreslår jag att du går efter hur du fungerar som person. Fler funderingar kring skrivarkurser? Kolla gärna in sidan med vanliga frågor och svar eller maila mig på jorun.moden@gmail.com

Vill du bli författare? 
Här hittar du samtliga vårens författarkurser som just nu går att boka. Du kan också läsa mer om kurserna via menyn.

Share

1 svar på ”Är det bättre att gå en författarkurs fysiskt eller på distans?

  1. Pingback: Författarkurser på distans | Författarkurs.se – DISTANSKURSER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.