författartips,  skrivövningar,  skrivtid

Så skriver du utan att skriva

Svårt att hitta skrivtid? Då är ett av mina bästa tips att skriva utan att skriva. Stora delar av mina böcker och berättelser kommer till när jag är ute på promenader (det kan väl inte vara någon slump att författare så ofta beskriver sina promenadvanor?) eller gör något så trivialt som att hänga tvätt eller diska. Ett par övningar du kan testa:

1. Gå in i berättelsen. Det här kan du göra var som helst och när som helst, fast se upp. Det kan mycket väl bli så spännande att du missar bussen. En del författare har lätt för att gå in i berättelser, andra tycker det är svårare. Det känns ungefär som att försöka minnas något. Tänk dig en scen och spinn vidare.

2. Ta in omvärlden. Spetsa dina sinnen och upplev hur det känns att vara just där du är. Ett par exempel på förnimmelser jag haft nyligen: trädskuggor mot höghus som bildar en spökskog och ilvindar som smakar fuktig jord och får mina konturer att kännas skarpare. Lyssna till hur folk pratar också, rätt som det är får du höra en klockren replik. Det är bara att spela in med hjärnan och använda stoffet senare. Perfekt om du befinner dig i en tråkig kö eller mellan två hållplatser.

3. Träna minnet. När du fått bra idéer är de lika känsliga som om du har drömt dem. Repetera idéerna för dig själv ett par gånger och visualisera att du ska skriva ner dem så snart du har möjlighet. Så småningom kan du skriva i ditt medvetande var du än är och öser ut det hela vid tangentbordet.


10 tillfällen att skriva utan att skriva

* När du väntar på buss och tåg.
* På promenad med eller utan hund.
* Medan du diskar.
* I duschen eller i badet.
* När du sminkar dig eller rakar dig.
* Medan du står i kö.
* Under ett tråkigt möte (självfallet inte när din uppmärksamhet är viktig, som när det gäller hälsa eller ett ansvar du behöver ta).
* På buss eller i kollektivtrafiken. Då går det även fint att anteckna eller skriva några rader.
* Medan du rensar ogräs eller utför trädgårsarbete.
* I tvättstugan.

Vill du ha fler tips om att skriva? Varmt välkommen att gå en författarkurs med mig! Skrivarkurserna ges både på distans och i Stockholm.

Bildkällor:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jongen_aan_de_afwas_-_Boy_doing_the_dishes_(5896774731).jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bath,_bathtub,_bathroom,_mirror,_washbasin_Fortepan_77078.jpg

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *