författarbok,  kickstarter,  skriva,  skrivskrivskriv

Vad är Kickstarter
– och hur beställer man boken ”Skriv Skriv Skriv”?

För några år sedan la jag märke till att bokförlag, konstnärer och författare hade börjat använda något som hette Kickstarter. Jag ställde mig först lite frågande till konceptet – hur fungerade det egentligen? När jag såg ett par projekt som lät spännande bestämde jag mig för att backa dessa. Jag visste vilka personer och förlag som stod bakom projekten och det var böcker jag verkligen önskade mig. Det var oerhört roligt att få inblick i den kreativa processen samtidigt som jag fick bli en av de första som fick hem en jättefin bok!

Min första bok utgiven på eget förlag kändes klockren för ett Kickstarterprojekt, men jag blir inte särskilt förvånad över att jag får en del undrande mail. Kickstarter är fortfarande rätt nytt i Sverige. På min Kickstartersida finns en FAQ men nedan besvarar jag de vanligaste frågorna jag får just nu.

Vad är Kickstarter?
Kickstarter är en plattform för att samla ihop pengar till kreativa projekt, också kallat gräsrotsfinansiering. Jag tänker på Kickstarter som ett sätt att vara mecenat för kreativa projekt. Du kan läsa mer om hur Kickstarter fungerar här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kickstarter

Varför väljer man att använda Kickstarter?
För dig är kickstartern ett sätt att få boken först av alla och till ett extra förmånligt pris. Du betalar ingenting förrän i slutet på december. Samtidigt får du en inblick i processen till färdig bok. Vi bjuder alla kickstartare på frakten!

Kickstarter har blivit ett allt vanligare sätt för mindre bokförlag och andra kreatörer att erbjuda förbeställning. Det finns vissa kickstarters som samlar in pengar för att kunna påbörja ett projekt. Jag har valt att vänta till slutspurten: boken är färdig att gå i tryck efter avslutad kickstarter. Hade vi inte nått något mål alls skulle jag ha gett ut boken ändå, men Kickstartern innebär ett tillfälle att dela med sig av processen samtidigt som den blir till en gemensam resa och vi skapar en extra fin bok. I skrivandets stund har vi redan nått andra målet med kickstartern, vilket betyder att den trycks i rundad hårdpärm med ett fint bokmärkesband.

Tar jag någon ekonomisk risk?
Nej. Du betalar inte en krona förrän kickstartern är uppfylld och klar att gå i tryck. Denna kickstarter avslutas den 29 december 2020. Inga pengar dras från ditt konto i förskott.

Kan jag beställa boken på vanligt sätt i stället?
Javisst! Kickstartern är nu avslutad och frakt tillkommer (59 – 79 kr inom Sverige). Till alla som beställde via Kickstarter bjöd vi på frakten och de får också sina signerade böcker samt bokpåsar först av alla som tack för att de har hjälpt till med kampanjen. Om du vill beställa en bok utan att använda dig av kampanjsidan, kan du maila jorun.moden@gmail.com
Skriv Skriv Skriv – Verktyg för författare kommer även att distribueras i den vanliga bokhandeln, där den beräknas bli tillgänglig ett par månader senare. Du kan bevaka boken via Adlibris eller Bokus, eller fråga efter den i din fysiska bokhandel.

Vågar jag betala med kontokort?
Kickstarter har gott rykte när det gäller säkerhet. Vill du inte använda kontokort, så kan du kontakta projektets ansvariga. Ibland är det möjligt att beställa utan att använda Kickstarterkampanjen.

När får jag boken?
Boken är planerad för tryck i februari 2021 och distribution i februari – mars. Dock lägger vi in en brasklapp: vid sjukdom eller andra oförutsedda händelser, kan det uppstå förseningar. Vi har sett till att minimera risken för förseningar genom att ha ett manus redo och förbereda kedjan för tryck och distribution.

Hur gör jag för att beställa boken via Kickstarter?
Nu är kickstartern som sagt avslutad – men du kan använda nedanstående steg för att delta i andra Kickstarterprojekt.
1. Först måste man vara inloggad. Har du inget konto, behöver du skapa ett konto. Det kan du göra här: https://www.kickstarter.com/signup

2. Gå nu till projektsidan. Via följande länk kan du se hur min kickstartersida såg ut: https://www.kickstarter.com/projects/jorunmoden/skriv-skriv-skriv

3. Skrolla ner via högermarginalen och välj den nivå du vill ha. Lägsta nivån står överst. Läs igenom vad du kan förvänta dig för produkter beroende på nivå. Klicka på ”Continue” för att fortsätta.

4. På nästa sida bekräftar du genom att klicka på den gröna ”Pledge”-knappen. Nu kommer du till en sida där du fyller i kontouppgifter. Klicka ”Pledge” igen och allt är klart.

När du har beställt får du ett mail om att du är med och backar projektet. Du betalar ingenting om projektet inte når sitt mål. Om kickstartern blir uppfylld betalar du när den är slut.

Vi försökte få så många som möjligt att backa via Kickstarter (det hjälper oss att marknadsföra boken) men alla som kände att det var för komplicerat kunde även maila mig på jorun.moden@gmail.com för att stå på beställarlista och betala via faktura eller swish.

Till alla som beställer via Kickstarter bjuder vi på frakten och de får också sina signerade böcker samt bokpåsar först av alla som tack för att de har hjälpt till med kampanjen.

Jag vill beställa en bok till/ ändra min pledgenivå.
Du som backar projektet Skriv Skriv Skriv kan inte längre ändra din nivå, men nedanstående beskrivning kan du använda för att ändra nivå i vilket projekt som helst.

1. Besök projektsidan och klicka på knappen ”Manage your pledge”.

2. På nästa sida ska du klicka på ”Change your pledge”. Nu kan du justera hur mycket du vill satsa eller välja en ny nivå. När du väljer en ny nivå, så höjs insatsen automatiskt. Du lägger alltså inte till mer pengar, utan den nya summan du väljer ersätter den tidigare.

3. När projekttiden är slut kan du inte längre göra några ändringar, utan då behöver du kontakta projektets ansvariga.

Kan du ge några exempel på svenska Kickstarterprojekt?
Mest berömt hittills är förmodligen Drakborgen, ett klassiskt brädspel. Läs mer …
Bokförlaget Swedish Zombie har kickstartat flera av sina böcker, däribland 1873 där jag medverkar med en novell. Läs mer … 
Författaren Kristina Svensson kickstartade sin bok om fjällvandring i Härjedalen. Läs mer …
Kristina Svensson berättar mer om sina tankegångar kring boken HÄR.
En till välkänd kampanj är Apart förlags nyutgåva av Kalle och Hobbe. Läs en intervju i Boktugg här … 

Hoppas att du fick svar på alla dina funderingar, annars är du välkommen att maila mig på jorun.moden@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

2 kommentarer

 • Kristina Svensson

  Hej!

  Jättebra och pedagogisk beskrivning av hur det går till med Kickstarter. Jag märkte också att många var ovana vid formatet och en hel del saknade att kunna betala med swish (jag öppnade en liten annan fil och tog emot förbeställningar via swish också – i slutändan hade jag fler böcker förbeställda den vägen).

  Det finns en ideologisk bakgrund till att använda Kickstarter och det är att om många använder det, och folk blir vana vid sajten, så kan det bli en alternativ kanal för att sälja böcker. Ett alternativ till Amazon, Adlibris och Bokus alltså. En smältdegel av innovativa projekt där besökare kan botanisera bland kommande böcker. Den tanken tilltalar mig. För att komma dit behöver många författare börja använda det och använda det proffsigt – så som du gjort.

  Lycka till med resten av kampanjen!

  Hälsar Kristina

  • Jorun

   Fint att höra av dig Kristina och tack för utmärkta tips! Det låter smart med swish som många gillar 🙂 Jag gillar också den ideologiska bakgrunden till Kickstarter och det vore häftigt om vi kunde få en våg av förläggare, författare och andra kreatörer som går med.

   Allt gott/ Jorun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *