författarbok,  författardrömmar,  författare,  författarkurser,  kickstarter,  skrivskrivskriv,  yrkesförfattare

Tio saker jag är tacksam över 2020

År 2020 har varit ett oerhört tufft år för många av oss. En pandemi svepte över jorden och vi har alla påverkats på olika sätt. Samtidigt har jag så mycket att vara tacksam för: romaner som spirar, bokförlag som blir allt fler, elever som får fira att de skriver kontrakt och blir utgivna, och min bok Skriv Skriv Skriv – Verktyg för författare som flög över målet i Kickstartern och kommer till liv i början av 2021. Här kommer en lista med 10 av de saker jag är som mest tacksam över år 2020 – och jag hoppas att vi alla ska gå mot ljusare tider år 2021!

1. Boken Skriv Skriv Skriv – Verktyg för författare nådde Kickstartermålet strax före årsskiftet. Inte nog med det, vi nådde ytterligare mål vilket innebär att boken ges ut i hårdpärm med rundad rygg, bokmärkesband och detaljer på omslaget i kopparfoliering. Klicka här för att läsa mer. Nu är kickstartern avslutad och du kan beställa via mail till jorun.moden@gmail.com. I vår kan Skriv Skriv Skriv beställas via den vanliga bokhandeln.

2. Jag fick behålla jobbet. Det var verkligen inte någon självklarhet i dessa tuffa tider att få fortsätta arbeta som författare och lärare i kreativt skrivande. I början av året var det som om hela Sverige höll andan och jag kollade efter jobbannonser, samtidigt som jag växlade om för att kunna ta hand om mina kursdeltagare. Nya kursdeltagare strömmade dessutom till och jag hann aldrig skicka iväg en enda jobbansökan. Min debutroman Samael blev nyutgiven hos Wela förlag och jag skrev kontrakt med Saga Egmont för både Samael och Embla – Om du ändå levde nu. Läs mer här …

3. Vi lärde oss att träffas digitalt. Jo, jag vet att många är trötta på Zoom i vardagen, men det visade sig fungera över förväntan på författarkurserna. De som tidigare tyckt att videosamtal lät krångligt var med ens beredda att testa något nytt. Vi kan samlas och skriva oberoende av var vi råkar befinna oss fysiskt. Kurserna är en kombination av det bästa från att använda en lektionssajt och videoklassrum via Zoom. Jag  tycker det är smått fantastiskt att vi kan sända video till varandra med bättre uppkoppling än hologrammen i Star Wars.

4. Antalet bokförlag ökade under 2020. Att vi får fler bokförlag gynnar det litterära klimatet och ser till att vi får både djup och bredd i utgivningen. När jag registrerade mitt eget förlagsnamn – Bortbyting förlag – visste jag inte att jag var en del i en trend. Att starta förlag kändes helt enkelt lockande. Jag ska dessutom fylla femtio år 2021 och det lät så logiskt med femtio – firma – författare – frilans – förlag. Den första boken från Bortbyting Förlag blir Skriv Skriv Skriv – Verktyg för författare. Nu är det dags att dela vidare allt jag har fått lära mig av att läsa, skriva och undervisa. Mina kursdeltagare har ständigt varit mina bästa lärare! Resan mot färdig bok är dessutom oerhört spännande och utvecklande.

5. Jag fick flera spännande uppdrag, bland annat som föreläsare hos BoD Just när jag som mest saknade att få hålla författarkurser i Stockholm, hörde BoD av sig och undrade om jag vill föreläsa på deras inspirationsdag veckan efter Bokmässan. Jag och mina författarkollegor Kristina Svensson, Tomas Lydahl och Dennis Westerberg kom hem till deltagarna med hjälp av Zoom. Vi delade med oss av tips om bokutgivning, att planera sin roman och om konsten att marknadsföra sig som författare.

Utöver allt jag är tacksam över som författare är jag innerligt tacksam över min familj, besläktade själar och skrivande vänner. Ni är bäst! Det känns också hoppfullt att vaccin finns och att vi kan börja blicka framåt mot tider där vi får träffas igen. Redan nu drömmer jag om att arrangera ett skrivarretreat på Gotland.

6. Vi ordnade digitala författarfester. Skrivande själar låter sig inte stoppas så lätt, utan vi ordnar nya sammanhang för att ses med hjälp av digital teknik. I filmen nedan kan du hänga med i en sammanfattning av en sådan fest.

 

7. Flera av vårens författarkurser är redan fullbokade. Både Författarkurs 1 och 2 på distans samt Manusgruppen blev fullltecknade ovanligt snabbt. Jag sätter dock in en extragrupp på nivå 1, välkommen in på sidan BOKA för att se vårens utbud. Det går också fint att ställa sig på kölista inför kommande kurser. Redan nu ser jag fram emot att få se nya berättelser spira, och den speciella våglängd som brukar uppstå mellan skrivande själar. Längtar du efter en lugn skrivtakt tillsammans med inspiration kan bokcirkeln för författare passa fint – ett exemplar av min nya bok Skriv Skriv Skriv ingår. TILL BOKCIRKELN.

8. Fler av mina kursdeltagare än någonsin blev utgivna. Vi har fått fira digitalt och på säkra avstånd men trenden är tydlig: vi delar fler och fler berättelser. Anna Wester debuterar med Qampus Queen på Southside Stories, Johan Gyllenswärd ger ut Kungens hemliga resa, och Sara Molin ger ut sin andra roman En oönskad julklapp på Norstedts, för att bara nämna de tre senaste. Träffa de utgivna författarna HÄR och bli inspirerad! Jag får ofta mail från före detta kursdeltagare som vill dela med sig av glädjen att de har skrivit kontrakt, och du kan räkna med att listan utökas rejält under 2021.

9. Januari blir min skrivmånad. Jag inleder året med att unna mig en författarmånad och skriva på min nästa roman. Det är en vana jag har haft i flera år och jag ser alltid fram emot just januari. Jag brukar även skriva extra mycket under sommarmånaderna. Ett av mina bästa tips till dig som längtar efter att skriva en bok är att avsätta rimlig tid. Drömmar är gjorda för att förverkligas!

10. 2021 får vi undan för undan vaccin och så småningom kan vi träffas i den vanliga verkligheten igen! Tänk vad vi längtar efter spännande samtal och författarkramar nu … det kommer att bli verklighet igen. Vi kommer fortfarande att påverkas av pandemin i någon mån, men jag hoppas att det ska bli som ett andra glada tjugotalet och ljusare tider.

Gott Nytt År! 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *