författardrömmar

Inspiration är för proffs

Apollo och muserna
John Singer Sargent 1921

Om jag inte har hunnit vara kreativ eller skriva, händer det att jag upplever att jag håller på att kvävas. Jag har hört fler kreativa människor prata om inspiration och konst som en sorts syre, och det känns därför fullkomligt logiskt att ordet inspiration kommer från latinets inspiratus som kommer från spirare med betydelsen ”att andas”. Spiritus betyder ”att andas” men också själ eller ande. Från mitten av 1600-talet betydde det engelska ordet inspiration att andas in luft i lungorna.

Ordet användes dock redan tidigt som en liknelse för att påverka eller vägleda genom gudomliga eller övernaturliga krafter.* Alla som någon gång drabbats av inspiration vet att det kan ge en oerhörd drivkraft och energi. Det kan kännas som om du är alltifrån nyfiken till besatt. En vanlig myt kring inspiration är att du behöver få ett visst infall innan du börjar skriva, men det finns också de som menar att inspiration är för amatörer. Det vi kallar inspiration kan dock uppstå på en rad olika sätt. Ibland är inspiration en ingivelse, men det är också ett tillstånd du kan arbeta fram, hitta genom nyfikenhet eller bjuda in.  Om du vet vilka förutsättningar som krävs för inspiration, kan du rent av locka fram dina muser, eller om du föredrar en mer vetenskaplig förklaring: träna upp hjärnans plasticitet. Låt oss betrakta 9 aspekter av inspiration för proffs!

Expert på att ha tråkigt? Det kanske kan bli en hel roman på temat?

1. Bonjour tristesse! 
Brukar du ha tråkigt ibland? Lär dig i så fall att omfamna tristessen! Om du genast distraherar dig med mobilen, sätter dig med chips framför TV:n eller sätter igång med någon annan slentrianmässig sysselsättning, har du inte gett inspirationen en ärlig  chans. Många konstnärer har en viss tröskel eller ställtid innan inspirationen infinner sig och det kan ta upp till tjugo minuter att jobba sig in i flöde. Du kan till och med uppleva att du har varit motiverad att skriva hela dagen, men precis när du sätter dig vid datorn är det som om du tappar lusten, vilket beror på att vi har en benägenhet att fly från ansträngningar. Även om du har en överaktiv hjärna och aldrig någonsin upplever tristess i vanliga fall, kan du uppleva en tröskel eller bli frestad att ta fram mobilen. Planera en ritual eller överlista den inre latmasken genom att låtsas att du faktiskt inte alls ska skriva, utan bara pyssla lite med texten. Kaffe, choklad och musik kan också vara till god hjälp. Du kan läsa fler tips om hur du tar itu med din inre latmask HÄR.

2. Lekfull inspiration
Den lekfulla inspirationen är vän med fantasin, och precis som fantasi tycker den om att aktivt kombinera nya saker. Gå en annan väg än du brukar, se närmare på ett fenomen, eller fantisera om människor och miljöer i din omvärld för att locka fram lekfull inspiration. Du kan också gå på en konstutställning, lyssna på musik, röra dig bland människor du inte brukar träffa, eller testa en ny upplevelse. Ge dig själv kreativa uppgifter för att utforska inspirationen. Testa ett annat kreativt uttryck än just skrivande, till exempel att dansa, göra ett collage eller sjunga. Skriv en dikt. Skapa en dagbok av bilder. Ställ dig också frågor som ”vad skulle hända om” och ”varför” för att locka fram lekfulla författartankar. Lekfull inspiration är särskilt bra när du behöver nya idéer.

3. Social inspiration
När vi delar upplevelser med andra och hamnar mitt i ett spännande samtal, kan idéer växa och få näring. Det räcker med ett bollplank. Har du någon gång diskuterat en idé med skrivande människor och fyllts med inspiration, så vet du redan hur effektiv social inspiration kan vara.

4. Drabbande inspiration
Inför det som är mycket vackert eller förfärligt, kan inspiration uppstå. Du blir golvad, drabbad eller tagen av en upplevelse. Den fascinerade inspirationen kan slå till när du är lekfull, och den kan också leda till den utforskande inspirationen.

5. Utforskande inspiration
Om du drivs av stark nyfikenhet, kan du i likhet med en forskare använda den utforskande inspirationen för att förstå mer om din berättelser och dina karaktärer. Den utforskande inspirationen har lätt för att se samband, orsak och konsekvens, och mönster, eftersom du lättare hamnar i flow. Hjärnan vill nämligen belöna din ansträngning.
Ibland bjuds du också på en aha-upplevelse och förstår något helt nytt. Du får nytta av den utforskande inspirationen för att utveckla dina karaktärer men också för att fördjupa intrigen och skapa berättarmönster som levererar.

6. Desperat inspiration
När vi är hårt pressade eller upplever starka känslor, kan desperationens inspiration infinna sig. Den kan hjälpa dig att nå fram med ett patos, få ordning på tankar och känslor så att de bildar en historia, bära vittnesmål, eller bearbeta en upplevelse. Om en låtskrivare blir lämnad och komponerar sin mest fantastiska lyrik efteråt, är det resultatet av desperat inspiration. Den här formen av inspiration kan vara omedelbar eller ge sig till känna en lång tid efter en upplevelse.

7. Arbetets inspiration
”Inspiration är för amatörer” sa Chuck Close en gång. ”De andra av oss dyker bara upp och går till arbetet. Om du väntar på att molnen ska skingras och blixten slå ner, kommer du inte att få mycket gjort. Alla de bästa idéerna kommer ur processen: de kommer ur själva arbetet.” Chuck Close får det att låta som om det här är den enda och rätta formen av inspiration. Jag håller inte med, däremot råder ingen tvekan om att du får resultat och säkert även tränar upp din förmåga till inspirerade tillstånd om du helt enkelt arbetar rutinerat och ständigt. Det beror bland annat på att du jobbar dig genom tröskeln, det vill säga den ställtid många upplever innan de kommer djupare in i skrivandet, och hamnar i flöde. Tillståndet gynnar inspiration och samtidigt brukar författaren med ens skriva på en djupare och högre nivå. Känslan kan beskrivas som närvarande eller transartad.

8. Spontan inspiration
Det här är kanske den typen av inspiration de flesta önskar sig eller får en bild av när de hör ordet inspiration. Till synes utan anledning får du en helt fantastisk idé. Dock finns det faktorer som gynnar den spontana inspirationen: promenader, meditation, yoga, träning och dagdrömmande. Jag tycker att det är olyckligt att många får dåligt samveta av att dagdrömma. Det finns en skillnad mellan att älta tråkigheter eller prokrastinera, och att dagdrömma med den frihetskänsla som ger en perfekt landningsbana för inspiration. Vi hittar bevis på skillnaden i hjärnvågorna.

Flow kännetecknas nämligen av att hjärnvågorna ändrar form från betavågor till en blandning av alfa- och thetavågor. Thetavågor uppstår i gränslandet mellan sömn och vakenhet, som precis innan du ska somna. I det tillståndet blir hjärnan mer kreativ och skickad att kombinera nya idéer. En kombination av alfa- och thetavågor kan uppstå efter meditation och yoga eller när du dagdrömmer.

9. Hjärnträning för mer inspiration
Forskning visar att vi blir mer kreativa när vi avslappnade eller trötta. Anledningen till detta stavas neuroplasticitet – den är som MINST effektiv när hjärnan arbetar med betavågor (som snarare är bra för kognitiva uppgifter i den vanliga verkligheten, till exempel att fatta beslut eller prata). När hjärnan arbetar med thetavågor, har den lättare för att skapa nya kopplingar och ändringar. Varje gång du kopplar ihop två nya saker, strukturerar din hjärna om sina banor. Vi människor har associerande minnen och ju mer ”plastisk” hjärnan är, desto mer kreativa blir vi, och desto fler inspirerande tankar får vi. Samtidigt förbättras minnet. Att läsa eller skriva vid läggdags kan gynna inspirationen. Läsning, träning, meditiation och även vissa videospel har visat sig gynna hjärnan.** Att arbeta hårt och ständigt dygnets alla timmar leder däremot till slitage och bland det mest effektiva du kan göra för dig själv är att ta en paus.

Skriv dig hög – flödets neurokemi
När du upplever flow, befinner sig hjärnan i något av en neurokemisk belöningscocktail, som förmodligen är tänkt att uppmuntra ansträngningen.
Dopamin – ger vakenhet, entusiasm och glädje (dopamin är med i bilden när vi blir förälskade, tränar och finns i mycket små mängder i choklad).
Noradrenalin – ett stresshormon som höjer din prestanda.
Endorfiner – kroppens eget morfin som också utsöndras vid skratt och förälskelse. Kan också ge ett psykiskt beroende.
Anandamin – en endokannabinoid vars verkningar påminner om cannabis. Finns också i extremt små mängder i choklad.

“The best time for planning a book is while you’re doing your dishes.” Agatha Christie

Inspiration i blixtfart
Behöver du fylla på inspiration på begränsad tid kan du testa något av följande tips, från författarna som deltar i Manusgruppen:
– Dansa i köket
– Lyssna på ny musik
– Betrakta naturen på en promenad
– Lyssna på poddar
– Lyssna på ljudböcker
– Läs innan du somnar
– Spana efter intryck
– Betrakta människor
– Tjuvlyssna på samtal
– Ta in en miljö där du råkar befinna dig med alla sinnen.
– Planera boken medan du städar/ diskar
– Sjunga i tvättstugan eller i duschen

Författarkurs.se
Längtar du efter mer inspiration till skrivandet? Välkommen att gå en författarkurs med Jorun Modén, där du får verktyg och inspiration för dig som vill skriva romaner och noveller. Du hittar hela utbudet av skrivarkurser i toppmenyn.

* Källa: Merriam-Webster ”Word History: Breathing Life into Inspire”.
** https://lifehacker.com/the-science-of-inspiration-and-how-to-make-it-work-for-1467413542

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.