författarjulklapp,  julklapp

Författarens önskelista 2020

Julen 2020 befinner vi oss i en pandemi och det vi alla önskar oss mer än något annat är hälsa och att åter få krama alla vi har saknat. Här kommer en önskelista för författare – och det bästa är att alla julklapparna går att ordna på ett säkert sätt. Julklapparna kostar från 0 kronor och uppåt.

1. Boken Skriv skriv skriv – Verktyg för författare. Efter snart tio år som författare och lärare i kreativt skrivande delar jag med mig allt jag hittills har lärt mig i en handbok. Boken går i tryck i januari 2021 och du får löpande uppdateringar och inblick i processen. Nästan som att adoptera en bok, som skickas hem till dig efter avslutad Kickstarter. Andra målet är uppnått: boken trycks i hårdpärm med rundad rygg och får ett fint bokmärkesband i brons. Den här julklappen kan du ordna ända fram till julafton, eftersom du får ett fint gåvobrev att skriva ut. Enbart bok kostar 229 kronor, signerad bok med bokpåse mm kostar 259 kr och du kan boka ett helt skrivande år med 10 digitala träffar för 2.500 kr. Läs mer … 


2. Skrivtid.
Det författarna på mina skrivarkurser önskar sig som mest är skrivtid. Som givare kan du vara kreativ. Bor ni tillsammans? Gör i ordning en ostörd vrå i hemmet och erbjud dig att sköta markservice ett visst antal dagar i veckan. Ett biljetthäfte som du själv gör i ordning och fyller med olika hushållssysslor, kommer också att vara uppskattat. Vill du lyxa till det så skicka iväg författaren till ett ensligt beläget hotell. Se till att semestrandet kan ske på ett coronasäkert sätt.

3. Snygga anteckningsböcker. Ta reda på författarens tycke och smak, några vill ha linjerade sidor, andra kan bara skriva på nakna ark. Penstore brukar leverera snabbt, men om du inte hinner få hem presenten till julafton kan du göra i ordning ett presentkort med ett meddelande från tomten om att gåvan är på väg.

3. Post-itlappar i olika färger. De flesta författare älskar post-its. Du hittar enklare varianter i den vanliga matbutiken och roligare i välsorterad pappershandel online, till exempel  PY Hobby. Mina favoriter för vardagen är gjorda i återvunnet papper och kommer från Kontorsgiganten.

4. Böcker.  Vi kan aldrig få nog av böcker! Flera bokhandlare på nätet har presentkort om det börjar bli brådskande med julklappen. Om du har lagt märke till författaren börjar få platsbrist kan du i stället be om mått för en passande bokhylla.
5. En författarkurs. Behöver författaren utvecklas i sällskap av likasinnade och under säkra former, kan du ge bort en författarkurs på distans. Författarkurs 1 blev fullbokad ovanligt snabbt men en extragrupp börjar i februari 2021. Jag ordnar gåvobrev som du kan skriva ut och överlämna ända fram till julafton! Läs mer …

6. Surfplatta med tangentbord. Vi  drömmer om en pandemifri tid där vi sitter och skriver romaner på café. Då är det väldigt smidigt med en surfplatta med tillhörande tangentbord. Både Samsung och iPad har bra skärmar som fungerar fint att använda även i solljus (när solljuset väl kommer är vi många författare som gärna sitter utomhus och skriver).

7. Hörlurar. En lugn sfär för att skriva är guld värd … brusreducerande hörlurar av god kvalitet kommer att bli en fantastisk julklapp! Jag älskar mina Bose och oftast spelar jag musik, men ibland sitter de på som en påminnelse om att jag skriver och så långt det är möjligt behöver lämnas ifred. I stället för att rusa runt i butiker (det bör vi ju undvika), kan du klicka över presenten direkt till mottagaren om ni inte bor tillsammans. Om leveransen blir sen pysslar du ihop en trevlig hälsning på ett kort som du fotograferar och skickar över.

8. Papper och dekorationer att skriva ut och som författaren kan klistra in i sin dagbok eller bullet journal. Jag har flera gånger klickat hem set med dekorationer till min dagbok från Etsy direkt till min dator. Det finns set från 40 kronor och upp till flera hundra. Jag söker på ”scrapbooking writing printable”. Välj efter tycke och smak, till exempel Writing Mega Crafting Bundle, Victorian Goth eller Love Story. Direkt efter köpet kan du ladda hem filerna och skicka dem vidare till författaren.
9. Vintageböcker. Handplockade böcker från ett antikvariat kan vara mer speciellt att få än den senaste pocketboken på topplistan. Du kan beställa från Antikvariat.net och höra med säljaren om böckerna kan skickas direkt hem till mottagaren. SF-antikvariatet är kreativa och erbjuder prenumeration på böcker som skickas till önskad adress. Personalen väljer ut böcker en gång i månaden eller varannan månad. Genom att handla från antikvariat och små bokhandlare, hjälper vi dessutom viktiga ådror i bokhandeln att överleva. Priser varierar en hel del beroende på bokens värde.

10. Ett skrivande år. Högsta backarnivån för boken Skriv Skriv Skriv – Verktyg för författare är ett helt skrivande år! Du får två uppsättningar böcker med bokpåsar och bokmärken, samt biljett till 10 liveträffar via Zoom. Priset är 2.500 kr. En träff per månad med uppehåll för juli samt december/januari. 90 minuter per träff inklusive föreläsning med skrivövningar och gruppsamtal. Föreläsningarna spelas in och samlas i ett arkiv som deltagarna får tillgång till. Feedback ingår inte. Julbrev finns att ladda hem. Läs mer … 

Har du fler förslag på julklappar för författare? Dela gärna med dig bland kommentarerna!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *