fackbok,  författardrömmar,  författare,  författartips,  jorunmoden,  roman,  romanprojekt,  romanskrivande,  skriv skriv skriv,  skriva novell,  skriva roman,  skrivprocess

En bok blir till – snabbguide

Det finns lika många sätt att skriva en bok som det finns författare, men med lite planering blir det enklare att skriva ett manus. Vi kommer att gå igenom alltifrån planering till färdig roman i boken Skriv Skriv Skriv. Ungefär så här kan du tänka dig att jobbet kommer att se ut.

1. Kreativ fas. Det är nu fröet till berättelsen kommer till. Du funderar, hjärnstormar och provskriver olika stycken av boken. Prövar vems perspektiv som gör berättelsen rättvisa och vilken tidsform du vill använda. Kanske gör du vissa efterforskningar för att hämta mer inspiration.

2. Planering. Sortera dina fragment och börja planera berättelsen. Om du redan från början kommer fram till en dramatisk struktur, kommer resten av skrivandet att bli enklare. I din plan kan det ingå en kronologisk tidslinje, vilka kapitel/scener som ska ingå, sortering av scenerna, val av berättelsens början och beslut om perspektiv samt tidsform (tempus). Du jobbar också på dina karaktärer och deras olika perspektiv.

3. Utkastfas. För de allra flesta är det enklast att börja med att skriva ett utkast. Skriv de olika kapitlen i vilken ordning du vill (du har ju en plan som håller ordning). Tänk inte för mycket på språk och kommatecken; nu är det berättelsen som ska få styra! Ibland behöver du göra mer djupgående efterforskningar under utkastfasen. Blanda inte ihop skrivtid med efterforskningar, om du bryter skrivkoncentrationen för att surfa, tar det kanske tjugo minuter att komma i flöde igen. Dela i stället upp tiden i skrivtid och efterforskningar.

4. Redigeringsfas. Lägg undan manuset i minst två veckor, ta sedan fram det igen. Kolla om planen fungerade eller om manuset behöver sorteras om. När du redigerar börjar du med att se efter om handlingen funkar, därefter scener och sist språket. Allra sist detaljerad korrläsning. Från det stora till det lilla. Du skaffar minst två läsare för att få feedback. Boken kan behöva genomgå flera omgångar redigering, alltifrån en till femton gånger är normalt. Det vill säga: du går igenom punkt 1 – 4 ett par gånger till.

5. Utskick och publicering. Nu är manuset klart. Gör en plan för förlagsutskick och/eller egenutgivning. Börja skicka ut manus. Vill du bli yrkesförfattare är det dags att börja planera för nästa bok. Bästa boten mot refuseringsångest är att ha en ny bok på gång.

Lite om språk
Ett bra språk är givetvis en av författarens största tillgångar, men det är mycket viktigare hur du använder ditt språk än att skriva ”korrekt”. När det blir dags att skicka ut manuset ska det vara korrläst och se proffsigt ut, men fastna inte i språket medan du skriver utkast. Jag rekommenderar alla att skaffa ett exemplar av Svenska skrivregler från Språkrådet. En guldbok när man börjar grubbla över skiljetecken och liknande. Sara Lövestams Handbok för språkpoliser är också fantastisk för att få ordning på språket. Du kan läsa mer om hur du utvecklar och förhöjer din stil i Skriv Skriv Skriv.

Skriv Skriv Skriv – Ny bok för författare
Under hela december bjuder jag på skrivtips och smakprov ur min kommande bok varje dag på Instagram och Facebook. Skriv Skriv Skriv – Verktyg för författare är en handbok för dig som vill bli författare. Boken ges ut på Bortbyting förlag och du kommer att kunna förköpa ditt eget exemplar via Kickstarterkampanjen som startar den 8 december. Anmäl dig till nyhetsbrevet via länken i bion och följ med på resan!

Vill du bli författare? Gå en skrivarkurs! 
Vill du gå en författarkurs med mig? Under fliken BOKA DIREKT hittar du samtliga tillgängliga författarkurser. Grupperna blir fullbokade ovanligt snabbt, så hör gärna av dig via KONTAKT om du vill boka eller stå på kölista. Rekordmånga tidigare kursdeltagare blev utgivna 2020 – träffa dem gärna under fliken VI BLEV UTGIVNA och bli inspirerad!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.