författardrömmar,  författarkurs,  författarkurser,  manusgrupp,  originalitet

Om konsten att bli originell

Oroar du dig över om din historia är nog originell? Det är en vanlig missuppfattning att det skulle behövas en helt unik idé för att skriva en fantastisk novell eller roman. Få idéer eller historier är i sig unika, utan det är snarare en kombination av ingredienser som tillsammans ger berättelsen en egen själ.

Under en skrivprocess är det vanligt att författaren blir orolig och överväldigad när det tycks dyka upp andra böcker som avhandlar ämnen och budskap som ligger väldigt nära ditt eget. Ha is i magen. Ingen historia kommer ändå att bli identisk med din. Du kan dessutom skruva upp originalitet genom att betrakta olika element i din berättelse. Pröva att kombinera saker som ingen annan tänkt på att sammanföra tidigare.

En vinkel – flera element
Själva ordet vinkel ger dig vägledning till vad du ska leta efter. Ett enda streck blir platt, ingen vinkel alls. Två streck ger dig material till att rita ett hörn. Först med tre streck kan du teckna en vinkel – och en originell vinkel brukar bestå av flera ingredienser vad gäller allt ifrån karaktärer till värderingar och miljöer.

Nedan har jag listat några möjliga ingredienser till en unik vinkel att överväga:

Karaktärer
Genom karaktärerna kan du gestalta aktuella teman, eller från en annan era. I varje tidevarv finns människor som har hög status, eller låg status, eller som inte passar in. När en ny grupp har integrerats kan det hända att vi lägger märke till nya grupper som vi tidigare inte såg. Fundera över vilka som är utstötta eller som har särskilt svårt att anpassa sig, eller vilka som åtnjuter fler privilegier än andra (oavsett vilket tidevarv du vill gestalta). Att söka sin identitet är ett tidlöst tema, men det uttrycker sig ständigt i nya skepnader. Nya yrken kan också ge inspiration, exempelvis har vi nu yrkesverksamma som försörjer sig som proffs på att spela dataspel.

När du jobbar med karaktärer kan du pröva vad som händer med din inspiration om du byter yrken, status, kön, religion och värdegrunder hos dem. En och samma karaktär kan få ha ett yrke eller ett utseende som befinner sig i konflikt med insidan. Ge dem också olika sidor och egenskaper som kontrasterar mot varandra, och låt dem få uppgifter och roller som de inte hade väntat sig. Det här gäller även barnböcker: titta igenom moderna barnböcker så kommer du att upptäcka att där finns karaktärer som sticker ut.

Perspektiv
Ibland kan du hitta en originell vinkel genom att berätta din historia ur ett oväntat perspektiv. Kanske är det inte drottningen som ska vara det perspektiv vi följer, utan en nyfiken tjänarinnas?

Kollision mellan olika karaktärer
En kollison mellan oväntade karaktärer kan ge just den speciella vinkel du söker. I filmen ”En oväntad vänskap” (The Untouchables)får en arbetslös, nyligen frisläppt kriminell ung man vid namn Abdel chansen att arbeta hos Philippe, en gravt handikappad aristokrat. Deras sociala status bildar en polaritet medan de delar ett musikintresse. Historien är hämtad ur verkligheten, där Philippe kände att Abdel från Algeriet, var precis den person han behövde.

Mamma Mu och Kråkan är ett exempel på kontrasterande karaktärer ur barnböcker.

Miljöer
Låt oss säga att du vill gestalta en kärlekshistoria. Det blir helt olika historier beroende på om du väljer att använda din egen verklighet som skådebana, eller om du placerar din huvudperson på en stressig arbetsplats, på ett slakteri, mitt i planeringen av ett bröllop, eller i en medeltida fantasivärld. Nyckeln till en väl vald miljö är att fundera över vilken atmosfär som kommer att lyfta ditt budskap. Givetvis kan du också experimentera med att låta dina karaktärers liv utspela sig i ett svunnet tidevarv, eller i en tänkt framtid. Ibland är dock miljön given på förhand och då kan du i stället hitta originalitet på andra sätt. Även i en viss scen kan du höja originaliteten genom att byta ut omgivningen och situationen. Ska ditt kärlekspar börja gräla per telefon, ombord på en segelbåt eller mitt under en kärleksakt?

Idén: våga mer 
Testa att bända och böja historien med olika berättarknep. Ställ dig frågor som ”hur kan det bli värre”, lek med vändningar och berättarknep. Om du har svårt för att få igång fantasin på egen hand: bolla dina idéer med en eller flera vänner eller gå en skrivarkurs för att fylla på med nya verktyg. Prövningar höjer spänningen samtidigt som dina karaktärer får möjlighet att utvecklas – och vinkeln kan fördjupas.

Rekvisita och symboler
Återkommande rekvisita och symboler kan ibland vara det som vi minns som allra bäst från en läsupplevelse. I Kevin Brooks bok Black Rabbit Summer har en svart kanin hamnat i bokens titel och en av huvudpersonerna upplever att han kan prata med den svarta kanin som också är hans husdjur. När du använder dig av detaljer som återkommande djur och föremål kommer läsaren att söka efter deras betydelse. Särskilt intressant kan det vara att låta laddningen kring en symbol förändras under berättelsens gång. Läs mer om denna teknik i artikeln Släng in ett äpple.

Utförande
Genom ditt uttryck och din stil besjälar du berättelsen ytterligare. Ernest Hemingway är förmodligen inte mest känd för sina ovanliga berättelser, utan snarare för sin avskalade stil. Andra författare lämnar avtryck med sin känslosamma gestaltning. En del humorister är skickliga på att kombinera saker som egentligen inte alls hör ihop för att locka till skratt. Om du skriver en bok som är tänkt att vara lättläst har du inte riktigt samma friheter att skapa en unik stil, men du kan fortfarande ha som mål att väcka känslor och tankar utöver det vanliga.

Budskap
En del författare hittar inspiration till en originell historia genom att först fundera över premisen och budskapet: vad är det du vill säga? Hitta därefter en historia som uttrycker budskapet och gå igenom de olika ingredienserna tills du har en originell vinkel.

Några vanliga misstag
Ibland försöker en författare vara originell genom att bryta mot dramaturgiska eller berättartekniska regler, till exempel
– skriva en historia som börjar med elände, fortsätter med mer elände och också slutar med misär.

– skriva en historia där bara trevliga eller vardagliga saker händer.

– skriva en historia inom en viss genre och bryta kraftigt mot läsarnas förväntningar. En feelgoodroman får inte bli alltför otäck och slutet ska vara gott, exempelvis. Lösning: anpassa dig till genren eller byt genre helt och hållet. (Alla författare vill inte tänka på genre – men om du vänder dig till en stor publik är det här relevant.)

– skriva en du-roman.

Det finns en anledning att du inte ser ovanstående typer av romaner särskilt ofta, och det är att de inte blir utgivna/ läsaren orkar inte med dem. Val av tempus spelar heller ingen avgörande roll för hur originell din bok blir, däremot får det vissa tekniska konsekvenser.

Vissa säger att det är helt okej att ”stjäla” ur omvärlden, inklusive litterära verk och filmer. Det kan vara svårt att bedöma gränsen mellan inspiration och plagiat, men att koka ihop en historia som enbart är baserad på en eller flera film- eller bokupplevelser brukar vare sig bli originellt eller etiskt. Vilken berättelse som helst behöver också besjälas inifrån, både genom dig och dina erfarenheter, och de karaktärer du skapar.

Lycka till med att skapa originalitet på just ditt sätt! Söker du en författarkurs så är du välkommen att utforska utbudet via toppmenyn.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.