författartips,  inspiration,  struktur

Så skriver du flash fiction

Även Strindberg skrev blixtprosa.

Nej, flash fiction är inte en form av pixieböcker för vuxna, utan en mininovell på upp till 2.000 ord, med föregångare som Strindberg, Kafka, Chekhov och Lovecraft. Det finns också mikronoveller på max 150 ord avsedda för läsning på mobiler och den 16 maj firas National Flash Fiction Day i Storbritannien.

Vill du ha ett skrivprojekt som går att hantera på relativt kort tid och som tilltalar moderna människor på språng, kan kortprosa, flash fiction eller micro fiction var något för dig. Flash fiction har liknande krav som novellen med huvudpersoner, handling, början och avslut, men dramaturgiskt sett kan man behöva tänka annorlunda.
.

6 tips för flash fiction
Författaren David Gaffney delar med sig av sina hemligheter för att skriva flash fiction i en artikel från The Guardian:

1. Titeln är viktig, lägg ner en hel del svett redan här.
2. Börja i mitten – du har inte tid att bygga upp scener och karaktärer.
3. Ha inte för många karaktärer.
4. Låt slutet vara i mitten – så att du har tid för reaktioner under ytan.
5. Sista raden ska ”ringa som en klocka” även efter att berättelsen är slut.
6. Skriv längre, korta sedan ner.

Klassisk kortprosa att inspireras av
”A Little Fable” av Franz Kafka (under 90 ord): http://www.flashfictiononline.com/fpublic0012-a-little-fable-franz-kafka.html

”Ett halvt ark papper” av August Strindberg (under 600 ord): http://runeberg.org/strindbg/etthalvt.html

”An Enigmatic Nature” av Anton Chekhov (under 900 ord):
http://www.flashfictiononline.com/fpublic0014-an-enigmatic-nature-anton-chekhov.html

Heter det inte kortprosa?
Den svenska översättningen för ”flash fiction” är det något torra ”kortprosa”, men i media talar man hellre om mobila mininoveller som en ny litterär genre med stora framgångar i bland annat Japan. I Sverige finns Bonnierförlaget Mix som ger ut mininoveller avsedda för läsning på mobilen. Enligt Kulturnytt är skräck, romantik och erotik är de genrer som går bra i Japan, men Mix förlag satsar även på sci-fi och deckare.

Kortprosa på svenska via appen Snicks
Med appen Snicks kan du både läsa kortprosa och skicka in egna förslag på minimanus. Här är det mobilanpassade historier med text och ljud som gäller, i korta episoder för människor på språng. Både dokumentära berättelser och fiktion. Det ska inte ta mer än fem till tio minuter att läsa en berättelse från Snicks och innehållet är specialproducerat för appen. En serie kan dock i sin helhet vara flera timmar lång.

Mer flash fiction
Flash Fiction Magazine: https://flashfictionmagazine.com

Flash fiction och podcasts på engelska: http://www.flashfictiononline.com

National Flash Fiction Day: http://nationalflashfictionday.co.uk/ 

Mix förlag (ger ut digitala noveller): http://www.mixforlag.se/ 

Artikeln citerades även hos Tidningen Skriva 2012/05/15.

Vill du skriva mikronoveller, vanliga noveller eller kanske en hel roman? Då är du varmt välkommen att gå en författarkurs hos mig! Hela utbudet av skrivarkurser hittar du i toppmenyn. Du kan också gå direkt till bokningssidan eller läsa igenom vanliga frågor.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *