författartips

Skriv smartare – få mer gjort

Ett vanligt problem hos nutida författare är att du börjar skriva, kommer på ett ord du inte är tvärsäker på, slår upp ordet på Internet och därefter surfar en liten stund. Rätt som det är har surfandet pågått i en timme. Du fortsätter att skriva men telefonen ringer, så du blir avbruten och lite frustrerad. Kanske kollar du även mailen då och då. Resultatet av en sådan skrivsession skiftar, men brukar vara splittrat och ineffektivt.

Alla som försökt skriva på allvar upptäcker snart att det krävs ett enormt fokus för att gå in i sin berättelse och skriva bra. Vad gör man då åt alla ständiga distraktionsmoment? Det som fungerar bäst för mig och många andra är att dela upp sin arbetstid och aldrig surfa samtidigt som jag skriver. Dyker det upp ord jag funderar över, skriver jag bara KOLLAS mitt i manuset med stora bokstäver. Så här kan min arbetsordning se ut:

1. Skriva några sidor.
2. Efterforskningar och faktakoll.
3. Planera författarkurs.
4. Läsa mail och surfa.

För att stänga omvärlden ute tar jag på hörlurarna. Bredvid datorn står en kopp kaffe som jag dricker av medan jag läser en paragraf från förra skrivsessionen och putsar några ord här och var. Därefter är jag redo att börja skriva. Det är väldigt frestande att börja dagen med en lång att-göra-lista med allt utom just skrivandet, men din bästa koncentration ska du spara för skrivandet när du har möjlighet. Vika tvätt kan du lika gärna göra när du börjar bli trött, eller hur?

——
Vill du hitta bättre skrivdisciplin, utveckla dina förmågor som författare och få massor av inspiration? Då är du välkommen att gå en skrivkurs hos mig! Samtliga författarkurser finns både som fysiska utbildningar och som skrivkurser på distans. Fler och fler tidigare kursdeltagare är nu utgivna författare, men du är lika välkommen om du vill haka på och utforska vad som händer. Läs mer om författarkurserna här – eller BOKA direkt.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *