Distanskurser stimulerar din kreativitet

Vad är effektivast, att gå en författarkurs med fysiska träffar eller på distans? Jag får ofta höra från kursdeltagare att en distanskurs låter som en perfekt lösning om man heltidsjobbar eller har barn; då har man ju friheten att skriva var man än råkar befinna sig och på tider man väljer själv. Men det inte alla känner till är att distanskurser dessutom stimulerar kreativiteten och enligt forskning får du precis lika bra resultat som med en vanlig kurs där vi ses ansikte mot ansikte. Nu när alla författarkurser på distans kompletteras med digitala klassrum (vi använder ZOOM), får du det bästa från två världar.

Forskaren Piet Kommers från Nederländerna anser att det virtuella rummet sannolikt är mer stimulerande för kreativiteten än ett traditionellt klassrum. Människor som aldrig skulle kunna träffas annars, får möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter kring ett gemensamt intresse. Gång på gång får jag uppleva den magiska känslan när skrivande själar med väldigt olika bakgrund, samsas och utvecklas under en författarkurs. Oavsett ålder, kulturell bakgrund, kön och funktionssätt, är det som om vi går in på samma våglängd. Skrivandets.

En studie från USA som genomfördes hösten 2010 visade att studenter som fick onlineundervisning presterade precis lika bra som de som gick till ett traditionellt klassrum. Onlinestudenterna fick inte samma starka känsla av sammanhållning med sina klasskamrater, men hade ändå fullt utbyte av kursen (som leddes av samma lärare online och offline). Lärarna menade att det var viktigt att eftersträva en känsla av social samvaro för att onlinekurserna skulle bli så effektiva som möjligt. Något jag upplevt som kursledare, är att deltagarna på en författarkurs på distans ofta blir lite extra produktiva. När dina texter publiceras på vår lösenordsskyddade lektionssajt, uppstår en känsla av att skriva på riktigt. Övriga deltagare på skrivkursen kan gilla och kommentera dina

Om du behöver gå till en annan plats (såsom en kurslokal) för att få bättre disciplin, kan det med andra ord vara värt att välja en fysisk författarkurs, men om du vill uppleva en kreativ miljö var du än befinner dig och få lika goda studieresultat, är en skrivarkurs på distans ett utmärkt val. Bland de som blir utgivna efter en skrivkurs hos mig, är det ungefär lika många som har gått en författarkurs på distans som en fysisk kurs. Du kan läsa mer om skrivkurserna och de olika nivåerna på den här sidan – eller boka in dig direkt här.

_____
Källor: University of Nebraska-Lincoln (2010, 21 november). Online undergrads learn well without strong class bond, study finds. Inderscience (2010, 6 oktober). Web-based creativity: Can working in virtual communities be more effective than face-to-face cooperation?

Share

1 svar på ”Distanskurser stimulerar din kreativitet

  1. Svar på din fråga ”Vad är effektivast, att gå en författarkurs med fysiska träffar eller på distans?”:

    Inget slår det verkliga mötet tycker jag. Det är då den essentiella fördjupningen inträffar. Sen kan man ju kombinera det med en viss ytlig distansundervisning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *