corona,  författardrömmar,  författare,  författarkurs,  författarkurs i stockholm,  författarkurs på distans,  författarkurser,  skriva,  skriva novell,  skriva roman,  skrivarkurs på distans,  skrivarkurser,  skrivkramp,  skrivkurser

Skriv så det brinner – genom och bortom corona!

Just nu har jag både kursdeltagare som ororar sig över konsekvenserna av coronaviruset, och de som vill passa på att vara extra produktiva just nu. Här kommer därför fem tips till alla skrivande själar, oavsett om du är typen som är så orolig att du bara går runt och städar, eller om du vill komma ut på andra sidan viruset med ett rykande varmt bokmanus. Eller kanske både och? Efter städningen har du ju en extra fin skrivplats 🙂

1. Skriv av dig coronakänslor
En övning för dig som bara kan tänka på corona är att skriva om just detta. Skriv av dig din oro, omvandla den, eller lämna efter dig en text som blir ett tidsdokument. Tänk på hur värdefullt och intressant det är att få lyssna på människor som har klarat av prövningar av olika slag. Just nu söker Nordiska museet autentiska minnen om hur det känns att leva under ett pandemiutbrott – lämna in ditt bidrag här: https://minnen.se/tema/corona
Du kan också skriva dagbok, eller ta upp brevväxlingens konst. Eller varför inte posta ett brev eller vykort till någon som kanske känner sig extra isolerad just nu?

2. Skaffa inspirerande förebilder
Både Giovanni Boccaccio och Shakespeare skrev sina bästa verk under tidevarv då pesten härjade genom Europa. Anne Frank fick aldrig växa upp till att bli den författare hon drömde om, men hennes dagbok gavs ut av hennes far. Nelson Mandela skrev så många brev han förmådde och fick tillstånd till under 27 år i fängelset. Bland mina kursdeltagare har jag haft elever som skrivit mitt under pågående sjukdom eller depression, och som dokumenterat att förlora sitt eget barn två gånger om. Under svåra tider kan skrivandet bli det syre som håller oss vid liv och som också ger en kanal för att omvandla tankar och erfarenheter till mening.

3. Res utan att resa dig 
En gång blev jag ombedd att beskriva mitt arbete i form av en hisspresentation och jag minns att jag svarade: ”Jag erbjuder upplevelser som borde narkotikaklassas, men som kan genomföras helt lagligt från din egen soffa.” Genom att läsa och skriva kan du bege dig till vilket land du vill, till och med världar som inte finns i verkligheten, eller varför inte en främmande galax? Du betraktar bokstäver tills de omvandlas till levande hallucinationer i din hjärna, eller så är det du som i egenskap av författare skapar en upplevelse som någon annan får ta del av. Berättelsen som verklighetsflykt och medicin ska vi inte underskatta och på köpet kan du få uppleva vänskap. Läsare rapporterar ofta att de hyser liknande känslor inför fiktiva karaktärer som inför verkliga vänner.

4. Bli friskare och gladare
Visste du att tacksamhet kan göra dig både friskare och gladare? Att skriva är inte bara att sätta ihop meningar, utan också ett sätt att skapa mening. Skrivandet hör till de saker jag just nu räknar upp för att påminna mig själv om hur mycket jag har att vara tacksam över i livet: familjen, kärleken, naturen, min hund Shiva, musikupplevelser och alla onlinelösningar som gör det möjligt att njuta av kultur hemifrån, och även fortsätta att undervisa i kreativt skrivande (jag undervisar via konferenssystemet Zoom). En av författarna i manusgruppen postade nyligen en bild på Instagram om att det är härligt att det finns något som fortsätter som vanligt. Bilden fick mig att le – och känna att det här ska vi klara av tillsammans! Genom skrivande vänner uppstår social gemenskap, även om vi inte kan träffas fysiskt.

5. Bli klar med din roman!
Har du ett romanprojekt som väntar på att bli färdigt? Skriv vidare! För varje dag kommer du närmare dina mål. Om du upplever att skrivandet med ens känns trivialt, ställ dig då frågan vad det är du borde skriva om just nu, eller hur ditt manus kan bli vassare om du tar med dina nya erfarenheter in i skrivandet. Du som ingår i en författarkurs eller manusgrupp får dessutom ta del av en gemenskap och återkoppling som vi så väl behöver för att ta oss genom detta, och ut på andra sidan. År 2020 har redan 9 författare blivit utgivna efter en skrivarkurs hos mig – oavsett om de har gått en författarkurs på distans eller fysiskt i Stockholm. Vi använder oss just nu av konferensundervisning med hjälp av verktyget Zoom kombinerat med en lösenordsskyddade lektionssajter för att kunna fortsätta arbetet så smidigt som möjligt.

Vill du ta en skrivsemester hemifrån eller satsa på att skriva den där romanen du har gått och tänkt så länge på? Välkommen att gå en författarkurs med mig! Hela utbudet av skrivkurser hittar du via toppmenyn. Klassrummet kommer hem till dig oavsett var du befinner dig, eller om du är i karantän. Kurserna passar både skrivglada nybörjare och dig som vill vinna en novelltävling eller ge ut en roman. 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *