distanskurser,  författardrömmar,  författare,  författarkurs,  författarkurs i stockholm,  författarkurs på distans,  författarkurser,  författartips,  skrivarkurser,  skrivkurser,  sociala media

Bilden som blev bannlyst av Facebook

UPPDATERING: Jag har blivit godkänd och Facebook har meddelat att det hela var ett misstag! Är faktiskt chockad en gång till, trodde inte att det skulle ske inom överskådlig tid eller en söndag. Jättekram och tusen tack för allt stöd som värmde i motvinden. Storyn får finnas kvar här och jag har lärt mig ett och annat:
1. Undvik ljusa kläder på foton – det verkar som om automatiska bots kan uppfatta det som naken hud. Jag har samma attityd till naken hud som Stina Wollter, men när du vill vara säker på att slippa bli flaggad kan det vara värt att tänka på.
2. Sitt inte i soffan eller på en säng. Enligt en IT-expert kan det uppfattas som suspekt i den automatiska sållningen.
3. Det är värt att protestera. Visserligen tog det sin tid, men Facebook hörde till slut av sig med ett beslut. Jag fick kontakt med andra som berättade att det tagit en lång tid av protester innan de fick rätt, men det går.
4. När du gjort vad du kan – gå och skriv eller jobba vidare med något konstruktivt. Det är inte värt att lägga all sin tid på att lösa detta, utan när du gjort vad du kan är det bara att vänta.

Nedan följer den gamla artikeln i sin helhet.
För några dagar sedan upptäckte jag att mitt företagskonto på Facebook fått vissa restriktioner, då jag ”brutit mot deras policy”. Med is i magen kontaktar jag supporten och berättar att jag gärna vill lära mig vad jag gjort fel, så att jag kan göra rätt. Får chatta med Rick och berättar vad jag sysslar med på Facebook/forfattarkurs: jag är en författare som sprider ordet när mina kursdeltagare blir utgivna, tipsar om skrivtävlingar, delar med mig av verktyg och inspiration, berättar om kommande evenemang med författarkurser och skriver om hur det går med mitt eget författande. Eftersom Facebooks algoritmer innebär att alla inte ser allt innehåll, inte ens de som följer sidan, händer det att jag sponsrar ett inlägg. De inlägg jag oftast sponsrar är deltagare som romandebuterar och kommande skrivkurser. Målgruppen brukar vara mina följare, eller användare som gillar att läsa och skriva. Dock vill Facebook just nu inte ha mina pengar och Rick kunde inte förklara varför.

Samtal med Rick – klicka för att se förstoring.

Testinlägg från annat konto
Rick uppmanade mig att skicka in en ansökan om att få tillgång till annonsverktygen på nytt, vilket jag gjorde. Dessutom tyckte Rick att jag borde lägga till en vän eller kollega på min sida. En annan person skulle nämligen kunna sköta marknadsföringen och sponsra inläggen. Efter samtalet slog det mig att jag redan hade en extra adminperson på min sida. Jag skapade henne just för att undvika att av misstag bli utestängd för mitt eget konto.

Eftersom 48 timmar kom och gick utan att jag blev benådad, fick alltså min ”kollega” rycka in. Jag bestämde mig för att låta henne sponsra ett inlägg som var så oskyldigt som möjligt. Myskläder i vitt och monstertofflor. Texten lyder: 
”När du skriver en roman upptäcker du förr eller senare att det inte bara är du som skriver romanen, utan också romanen som skriver dig. Jag ska egentligen redigera en nästan färdig bok men kunde inte låta bli att börja på en ny ??????”

Icke godkänd.
Klicka på bilden för att se en förstoring.

För sexig för Facebook?
Efter en kort stund blev även den bilden flaggad som olämplig. Det gick så snabbt att jag inte kan tänka mig att en levande människa godkänt den, utan det måste röra sig om en bot. Anledningen? ”Adult Products or Services”. Visserligen är mina författarkurser för vuxna, men det som menas med formuleringen är dessvärre försäljning av sexuella tjänster eller produkter. Jag tittar på bilden igen. Vita kläder och monstertofflor. En text om att skriva roman. Kommer att tänka på Terry Pratchetts böcker om Skivvärlden (Disc World), där motsvarigheten till kameror heter ikonografer. I varje kamera sitter en liten imp (en småväxt demon) som raskt målar vad den ser framför sig. Jag vill minnas att det finns en episod där impen får slut på rosa efter att ha fått för många nakna motiv på en gång. Kan det vara så att Facebooks små demoner uppfattar vitt eller beige som hudfärg? Jag har verkligen ingen aning. Vågar jag ens skriva om det här? Fångas mina ord upp av nya botar så att situationen bara blir värre? Kan Storebror se mig? Är det rent av dumdristigt att berätta om den här händelsen, med tanke på att jag gärna vill bli godkänd igen?

Bildkälla: WikiCommons, Elfidora (Anja Hedqvist). Klicka på bilden för att komma till licensens länk.

Hjälp – vad gör jag nu?
Det som är mer akut är att jag inte kan sponsra inlägg om utgivna elever, författarkurser eller egna nyheter på Facebook för närvarande. Jag passar därför på att skicka ut ett litet nödrop i cyberrymden. Om du tycker om min sida eller kurserna, sprid gärna ordet om facebook.com/forfattarkurs – en sida för skrivande vänner! Jättekul om du även vill hälsa på, och gilla några inlägg. Är du kunnig om sociala media och har tips på vad jag ska göra åt det här? Kontakta mig! Min mailadress är jorun.moden@gmail.com.

Du får plats i valfritt himmelrike och, om du vill, en PDF med min prisbelönta novell Socioterna, som handlar om en framtid där världen styrs av mäktiga korporationer och människor som inte kan jobba längre uppmanas att ta livet av sig. Själv hemsöks jag just nu av fantasier om att bosätta mig i en hydda ute i skogen, där jag kan skriva i fred och dit författare kan söka sig för en kaffe med bollplank och inspiration 😉

Vill du ha inspiration, tips och verktyg till ditt skrivande, eller behöver du övervinna din skrivkramp? Välkommen att gå en författarkurs med mig! Skrivrkurserna ges både fysiskt vid Hötorget i Stockholm, och som författarkurser på distans. Jag är en författare som råkat bli lärare i kreativt skrivande, och ibland tar jag även uppdrag som konsult, men om jag tackade ja till allt, skulle jag varken hinna med mitt eget skrivande, författarkurserna jag leder i Stockholm och på distans, eller familjen.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

4 kommentarer

 • Kristina Svensson

  Stackare! Jag lider med dig. Jag kan bara säga att du är inte ensam. En bekant till mig hanterade flera Facebook-sidor åt olika (mindre kända) band. En dag var hela hans konto raderat. Han fick börja om.
  Själv blev jag av med ett utkast till en bloggserie i tio delar. Jag skrev på det i en FB-grupp och plötsligt var det flaggat som spam. Jag har anmält det åtskilliga gånger, men utan någon som helst effekt. (Skrivit om det här: https://dinbokdrom.se/facebook-kakade-just-upp-hostens-bloggserie/ )
  Så just nu är min lust att skicka mer pengar till Facebooks fickor begränsat. Istället försöker jag uppmuntra fler att prenumerera på min blogg men det går ju trögt. Hur som helst, jag delar din länk på en av mina Facebook-sidor (kommer om några dagar för jag har redan lagt ut en länk under dagen).

  • Jorun

   Nu har det hela löst sig – jag är oändligt lättad! Facebook har meddelat att det hela var ett misstag! Är faktiskt chockad en gång till, trodde inte att det skulle ske inom överskådlig tid eller en söndag. Jättekram och tusen tack för stödet som värmde i motvinden    

 • Kristina Svensson

  Hej igen,
  Det är något som är skumt alltså. Jag försökte schemalägga en länk till det här inlägget men det blev en konstig bild och fel text.

  Morr!

  • Jorun

   Innerligt tack för svar Kristina, stackars bekant som fick börja om och helt galet att du blev av med en hel bloggserie! Det gäller uppenbarligen att spara allt sitt material och vara redo inför teknikens nycker. Folk verkar läsa mindre bloggar än tidigare samtidigt som snabba ryck som Instagram ökar. Det jag gör just nu är att fokusera på att läsa och skriva. Därefter ska jag använda mitt nyhetsbrev lite oftare och det får kanske bli rundor på stan med flyers (som jag gjorde i början av min bana). Via Google syns jag bra och jag har även fler ben att stå på, men FB är onekligen fortfarande viktigt. Precis som du tipsar om i din braiga artikel, har jag dubbla webbhotell, och är noga med kopior på det mesta. Din bok ”Förverkliga din bokdröm” (med dig och Joanna Björkqvist) står förresten i min hylla med inspiration och jag tipsar andra som skriver om den.