författartips

Så får du ordning på bokprojektet

Bokprojekt som bara växer och växer i ett och samma dokument blir till slut svåra att överblicka. I den här artikeln får du lära dig min metod för att hålla ordning på bokprojekt – utan så kallade författarprogram. Det dyker upp allt fler författarprogram på marknaden och ibland brukar jag få frågan om det är bra att skaffa ett sådant, men i korthet behöver man inte det.

Grundidén med ett författarprogram är att hjälpa dig att hålla ordning.
Vid ett tillfälle jämförde jag min egen metod för att få en bok att växa fram med en kursdeltagare som använder Scrivener. Han sa att mitt system i stort sett fungerar om Scrivener – det är bara det att jag använder vanliga dokument och en mapp i Word.

Nyfiken som jag är testade jag Scrivener och tyckte att det innehöll en hel del funktioner som jag inte behövde, medan systemet i sig är ganska likt hur jag jobbar till vardags. Scrivener är i skrivandets stund inte tillgängligt på svenska, men det går att ladda hem en svensk ordlista (för svensk språkkontroll är Word alltså överlägset). När jag testade var det dessutom onödigt krångligt att konvertera dokumenten till Word, vilket jag vill kunna göra för att kunna dela med mig av manuset till mina lektörer – men sedan dess har programmet utvecklats (se kommentarer till artikeln).

Fördelar i ett nötskal: Färdigt system för att organisera ditt manus. Ger en överblick av den kreativa processen. Enkelt att överblicka och flytta runt innehåll (även om du uppnår precis samma sak i Word om du delar upp projektet redan från början – jag visar hur senare i artikeln).

Nackdelar: Ingen ordbehandling för svenska språket (endast ordlista). Mycket omfattande manual. Omständligt att konvertera dokument. Fler funktioner än en genomsnittlig användare behöver.

Min metod – ett enkelt system
De allra flesta utgivna författare använder inga speciella program, utan skriver helt enkelt i Word. Jag har i flera år delat upp mina projekt för att få överblick, kunna fokusera på olika moment i arbetet och snabbt fräscha upp minnet när jag ska skriva vidare. När du delar upp skrivprojektet kan du enkelt flytta runt och byta namn på olika avsnitt. Ingenting hindrar dig heller från att skriva kapitel 7 före kapitel  3. Ungefär så här kan det se ut i den mapp som innehåller bokprojektet – varje rubrik motsvarar alltså ett vanligt word-dokument.

Kapitelplan – översikt
Här listar du en översikt av dina kapitel. Det här är ett levande dokument som du ändrar om du exempelvis kastar om ordningen. Till mitt nuvarande bokprojekt har jag en övergripande kapitelplan på bara en sida där det ska gå snabbt att orientera sig och en mer utförlig. Om du gillar Powerpoint kan du skapa din kapitelplan där – programmet tillåter dig dessutom att sortera om bland kapitlen tills du blir nöjd. Trivs du med papper och penna gör du ett indexkort per scen eller kapitel för att det ska bli enkelt att sortera om, exempelvis när du kommer på att boken inte alls ska börja där du först trodde.

Tidslinje
Om dina kapitel ska ha en annan ordningsföljd än den kronologiska, kan det underlätta med en tidslinje eller lista av datum och årtal för nyckelhändelser.

Karaktärer
Om du skriver på en roman kan du behöva ett dokument för varje karaktär. Under arbetet brukar jag lära känna mina karaktärer närmare så att jag snabbt kan gå in i deras medvetanden och förstå hur de tänker.

Miljöer
Samla miljöbeskrivningar på ett ställe. Ett vanligt nybörjargrepp är att skriva dem direkt i boken, men miljöbeskrivningarna i boken blir ofta som bäst när du väver ihop dem med berättelsen.

Fakta
Samla bakgrundsforskning på ett logiskt sätt. Ibland behövs mer än ett dokument.

Anteckningar
Här får du utrymme för spontana idéer och infall som du vill pröva eller hålla i minnet tills du vet vad du ska göra av dem.

Kapitel 1 och så vidare.
Skapa gärna ett dokument per kapitel. Det är enligt min erfarenhet lättare att redigera och hitta i manuset om det är uppdelat. När du är klar med sista utkastet sätter du ihop allt till ett manus, det vill säga kopierar och klistrar in i ett nytt dokument. Jag brukar sätta en siffra före dokumentet, till exempel 1_bortlamnade (än så länge får kapitlen bara en arbetstitel). Då kommer dina dokument att lägga sig i en prydlig ordning i mappen, så här:

1_bortlamnade
2_smyga_i_borgen
3_de_ododligas_bok

Vill du testa ett författarprogram?
Det finns många som älskar författarprogram: det kan passa dig om du gillar att pyssla med teknik och vill ha ett färdigt system som håller ordning. Scrivener är som sagt populärt men det finns fler, exempelvis Liquid Story Binder, som också har till uppgift att hjälpa dig med organisationen av din bok. Liquid Story Binder har fått liknande kritik som Scrivener: det är ett kraftfullt program som kan vara ett utmärkt stöd i skrivprocessen, men det krävs också en hel del energi att sätta sig in i alla funktioner.

Jag gillar välfungerande teknik men vill lägga det mesta av min tid på själva skrivandet, så jag fortsätter med papper, penna och Word.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *