författardrömmar,  författare,  författarkurs,  författarkurs på distans,  författarkurser,  författartips,  karaktärer,  skriva,  skrivarkurser,  skrivkurser

Oigenkänning – möt igenkänningens fascinerande släkting

Igenkänning är fint, men oigenkänning är så mycket mer fascinerande. Som författare har jag varit en tonåring som dödat sin egen bror, en grevinna som har svårt för att vara i närheten av barn, och en man som förälskat sig i en kvinna som varit död i tretusen år. Genom läsning har jag upplevt livet ur en ung nigeriansk kvinnas synvinkel, fått livmodern invaderad av en utomjording, och återfått synen efter att ha varit blind. Oändliga tidevarv har vecklat ut sig samtidigt som min vanliga existens förflyter i takt med sekunders ständiga tickande och skogens skiftande skepnad.

Inte sällan finns både igenkänning och oigenkänning hos samma karaktär, och det kan också ske en förflyttning eller vändning, som när någon vi tror oss känna visar sig vara en helt annan, eller när monstret blir den vi identifierar oss med, och en allegori för utanförskap.

Jag brukar säga att skrivandets process består av paradoxer, till exempel flöde och hantverk, ordning och kaos, och så även igenkänning och oigenkänning.

För att träna din förmåga till oigenkänning kan du skriva om en karaktär som du tycker är egendomlig eller obehaglig. Utforska din karaktär på olika sätt: genom inlevelse, studier av olika sätt att fungera, och skriva för att se vad som händer. När du befinner dig på insidan av karaktärens pannben, vet du att du är på rätt spår.

Utveckla dina karaktärer med författaren Jorun Modén
Vill du få fler knep om karaktärer, utforska konsten att skriva romaner och noveller, och få massor av inspiration i sällskap med likasinnade? Varmt välkommen att utforska utbudet av författarkurser – du hittar alla kurser i menyn eller genom att klicka här. Du får lära dig skriva romaner och noveller, och det finns möjlighet att gå skrivarkurser både fysiskt i Stockholm och på distans. Din kursledare blir Jorun Modén som är yrkesverksam författare.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *