författardrömmar

10 författartips för mer inspiration med musik

”Vad lyssnar du på för musik när du skriver?” frågar en kursdeltagare på Författarkurs 1 i Gamla Stan. Vi har precis pratat om konsten att skapa skrivrutiner och hur många författare har lättare för att skriva till musik. Musikälskarna tycks ha lättare för att hamna i flöde med musik, men även de som brukar välja tystnad blir ibland förvånade över att de kan uppskatta skrivövningar till musik. Musik kan fungera som skräpfilter för irrelevanta vardagstankar, fingrarna kommer snabbare igång på tangentbordet och du njuter mer av skrivpasset. Här kommer några musiktips för författare, oavsett om du aldrig provat att skriva till musik eller om du vill pröva nya musikaliska experiment samtidigt som du skriver.

1. Investera i ett par bra hörlurar. Ett par rejäla hörlurar kan hjälpa dig att skapa ett inre rum där du får vara ifred och skriva. Det blir dessutom en tydlig signal om att du behöver skapa ifred om du befinner dig mitt i familjelivet (då förutsätter jag att barnen får allt de behöver av en annan vuxen om de är mindre) eller sitter på ett café. Ibland råkar jag rent av lämna lurarna på utan att spela någon musik. Mina favoriter är Bose Quiet Comfort.

2. Lyssna på atmosfärisk musik. Speciellt om du är ovan vid att skriva till musik rekommenderar jag att du börjar med vänlig, instrumental musik, exempelvis filmmusik. Med en episk spellista i öronen kommer du att känna dig som en superhjälte samtidigt som du skriver på roman. Några artister som kan vara intressanta är Adrian von Ziegler, Hans Zimmer och Peter Gundry.  Nedan delar jag min spellista från Spotify med musik tänkt att ge skrivflöde.

3. Gör i ordning spellistor i förväg. Det är distraherande att söka musik mitt i skrivpasset. Utgå från album du gillar och känner till. De flesta blir störda av alltför påträngande texter (speciellt om det är en ny skiva av ett favoritband) men för andra går det bra med lyrik bara låtarna är välbekanta.

4. Välj musik efter scen och känsla. Film väcker känslor och stämningar. Om jag behöver skriva en sorglig scen så kan jag ta fram musik som väcker rätt känslor i mig, vilket hjälper mig att hamna i rätt stämningsläge.

5. Välj musik utifrån dina karaktärer. För att lära känna en karaktär kan det vara spännande att fundera över musiksmak. Flera gånger har jag hittat nycklar till en karaktär genom att utforska musik (och det behöver naturligtvis inte vara min egen musiksmak). Fundera över musiksmaken eller fråga en verklig person av passande typ för att få tips. Just nu skriver jag på en roman med tre olika perspektiv. För att snabbare komma in karaktärerna har jag tagit fram en spellista för varje karaktär. En av dem lyssnar på Carbon Based Lifeforms, en älskar Zamrock från 70-talet och en tredje är själv popartist med japanska influenser.

6. Lyssna på album som ger dig driv. Några av de artister som ofelbart löser upp skrivkramp för mig är Vader, Scarab och The Troops of Doom … jag älskar riktigt bra metal. Här handlar det om att spela den musik som får just ditt hjärta att slå hårdare. Dock märker jag att mina skrivalbum inte nödvändigtvis är samma artister som jag väljer att lyssna på mer aktivt. (Vader är förresten riktigt bra till styrketräning också).

7. Hitta dina triggerlåtar. En författare jag känner spelar alltid samma låt i början av skrivpasset för att hamna i rätt stämning. Det uppstår en sorts betingning och låten blir en del av en skrivritual. Jag har även en triggerlåt för att reda ut trassliga delar i manus (Caro Emerald: Stuck in the Middle of Nowhere).

8. Utforska. Precis som att det kan vara utvecklande att läsa litteratur utanför sin komfortzon, tror jag att det kan hända saker med hjärnan och skrivandet om du utsätter dig själv för nya musikupplevelser.

9. Gå på konsert! Unna dig själv att bli berusad av musikupplevelser fullt ut. Du kommer att återvända till skrivbordet uppfylld av inspiration.

10. Är tystnad din bästa skrivsfär? Då kanske det snarare är ett par hörselskydd som bör införskaffas, så att du får lugn och ro även när någon borrar i väggen bredvid, eller stimmar i närheten.

Bonustips:Facebook/forfattarkurs hörde en kvinna av sig om att hon föredrar radion som bakgrundsljud. Då slog det mig att jag fått tips från en annan skribent om en ljudmaskin där du kan ställa in caféljud:
https://mynoise.net/NoiseMachines/cafeRestaurantNoiseGenerator.php
Hos Mynoise finns även andra ljudmaskiner, till exempel naturljud och Zen garden med flera.

Kuriosa: Det vimlar av musiker som låtit sig inspireras av litteratur och ett av mina oavslutade projekt är att skapa en spellista med enbart hårdrock med litterära referenser. Detta inlägg om skrivande och musik avslutas därmed till tonerna av ”Brave New World” med Iron Maiden. Vad lyssnar du på för musik när du skriver? Kommentera gärna!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *