författardrömmar

Lyssna på väsen och vidunder – med Jorun Modén och i regi av Fredrik Alverland

Vill du veta hur du närmar dig Näcken utan att riskera att drunkna, och om du eller dina barn är i riskzonen för att förvandlas till maror? I somras blev jag inbjuden till P4 Jämtland av Fredrik Alverland för att prata om väsen och vidunder. Vi spelade in åtta avsnitt medan vi lyssnade till Näckens väna toner, Skogsråets gäckande skratt och jättars dundrande fotsteg. En del av ljuden kommer från boken Vidunder medan andra fångades upp på plats och i regi av Fredrik Alverland.

Vi hann dessutom med att prata om några väsen som det inte fanns utrymme för i boken: näcken, varulvens syster maran och de gåtfulla vittra (ja – vittra är sedan gammalt plural).

Enhörning – Henrik Tamm

ÅTTA SAMTAL OM VÄSEN
Klicka på länkarna för att lyssna på radioprogrammen.

TROLL
Vad ska du göra om ditt barn blivit utbytt mot en trollunge? Hur känner du igen ett troll?
https://t.sr.se/2L0cs1i 

ENHÖRNING
Kan enhörningar verkligen finnas på riktigt? Finns de i fler färger än vitt och vad har de för ursprung?
https://t.sr.se/2KX8Hd2

MARAN
Du har säkert råkat ut för maran någon gång. Vi berättar hur du skyddar dig mot hennes besök, och hur du vet om du själv är en mara.
https://t.sr.se/2KZguXV

Näcken – Peter Bergting

JÄTTAR
Vem var Hoverbergsgubben? Hur lång ska en jätte egentligen vara och var finns deras ättlingar i dag?
https://t.sr.se/2L0Dztr

NÄCKEN
Vill du bli en framstående musiker? Då ska du gå i lära hos Näcken, men du det kan vara bra att veta hur du undviker att förlora huvudet på kuppen.
https://t.sr.se/2L1tvAt

STORSJÖODJURET (och andra havsodjur)
Jämtlands egen Nessie är mytomspunnen och det finns gott om observationer ända in i modern tid.
https://t.sr.se/2KYzEgt

TOMTE OCH VITTRA
Om du har tur, bor det underjordiska folket någonstans i din närhet. Oavsett vad kan det vara bra att veta hur du håller dig väl med dessa skygga varelser.
https://t.sr.se/2KYWRiN 

SKOGSRÅ
Skogens mäktiga rådarinna kan ge dig jaktlycka och kanske vinner du även hennes kärlek? Om du snarare vill fly från ett skogsrås dränerande kärleksmagi ger vi dig ett effektivt motmedel.
https://t.sr.se/2KWD2Zo

Bilder från arbetet med boken Vidunder
Klicka på bilderna nedan för att få se Henrik Tamms vackra färgillustrationer och Peter Bergtings svartvita teckningar inför bestiariet Vidunder, som finns att köpa i bokhanden.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.