författarkurs,  författarkurser,  skriva,  skrivarkurser,  skrivkurser,  skrivrutiner,  studieplan

Distanskurs eller en fysisk författarkurs?

Skrivarkurser på distans kan vara lika bra som fysiska – med god studieplanering.

Vilken utbildning tror du ger bäst resultat, en distanskurs eller en fysisk författarkurs? Ett vanligt antagande är att det är mer effektivt med en fysisk skrivarkurs, men under mina år som författare och lärare i kreativt skrivande har jag fått intrycket att effekten är likvärdig. Det som spelar störst roll oavsett val av studieform, är om du tar dina studier på allvar. Jag har dessutom ungefär lika många elever som blir utgivna efter en skrivarkurs på distans, som efter en fysisk kurs (dessa håller jag i Stockholm). De studier som genomförts i ämnet visar på samma tendens: distanskurser ger till och med något bättre effekt!

Kaffe är till god hjälp för att nå dina mål med skrivarkursen 😉

Titta på videos – inte så effektivt som man kan tro?
Det blir allt mer populärt att lära sig genom videos. Jag använder också videos som komplement i mina skrivarkurser på distans, men undervisningen sker på flera plan simultant: textmaterial att läsa, övningar som ska genomföras, videos för visuell repetition, samt live chatt med förklaringar och fördjupning. En studie från The University of Florida visade dock att studenter i spanska fick markant sämre betyg när de valde att ladda ned föreläsningar i videoform, jämfört med om de satt och lyssnade till föreläsningar live. Som pedagog tycker jag det är lite slarvigt att påstå att videos är bra för inlärningen. Det räcker inte med att skapa film, utan innehållet behöver också vara genomtänkt och väl presenterat.

På sätt och vis fungerar en videokurs eller en liveföreläsning ungefär som ett uppdukat smörgåsbord. Du får alla kunskaper serverade, men det räcker inte, utan du måste också ta för dig och förtära dem. Har du högre ambitioner och vill bli kock behöver du också bli involverad i hela processen från recept till tillagning, innan du så småningom skapar en egen anrättning.

Så lyckas du med din distanskurs
Skrivarkurser på distans är helt rätt för dig som har god självdisciplin, har svårt för att följa ett regelbundet schema (som på en fysisk kurs) och som får energi av att producera material online, där du också får respons. Distanskursen kan också vara perfekt om du bor på en ort där det helt enkelt inte erbjuds några författarkurser live. Den beroendeframkallande effekten hos datorer och sociala media omvandlas i det här sammanhanget till en fördel! En skrivarkurs på distans kan också kännas bra om du trivs med att jobba för dig själv, men räkna med att bli förvånad över den sociala gemenskap som ofta uppstår mellan kursdeltagare på distans!

Samtidigt finns vissa utmaningar och den största brukar vara självdisciplin. Om du redan vet med dig att du har svårt för självdisciplin kan det vara klokt att i stället leta efter en fysisk författarkurs. Att skjuta upp en lektion kan vara frestande, men leder lätt till ytterligare uppskjutarbeteende tills kursen känns övermäktig att genomföra. Inför en skrivarkurs på distans kommer förberedelser och planering att lägga grunden till inlärningen. I alla mina författarkurser ingår ett moment om studieplanering som jag föreslår att du tar på största möjliga allvar. Du kommer att få rikligt med material och resurser till dina studier, men du behöver också ta in och använda kunskaperna. Inför kursen får du vägledning kring detta.

TIPS: Kontrollera att du får lärarhandledning och att du har möjlighet att ställa frågor till en lärare om du bokar en distanskurs. Fråga också hur länge materialet är tillgängligt.

Läs mer om studieplanering här: https://forfattarkurs.se/2019/07/sa-forbereder-du-dig-infor-skrivarkursen/

Så förbereder du dig inför skrivarkursen – LÄS MER

Så lyckas du med din fysiska författarkurs 
En fysisk författarkurs är perfekt för dig som får energi av att umgås med likasinnade, som bäst bygger rutiner med fasta lektioner och som har en välrenommerad kursanordnare på tillgängligt avstånd. Om du går på alla lektioner får du en god kunskapsgrund – och seriösa kursanordnare ser till att du får material och möjlighet att ta igen lektioner om du missar ett enstaka lektionstillfälle. Jämför vad du får för din kursavgift: är ett lektionstillfälle 45 minuter eller två timmar? Får du studiematerial för att kunna repetera? Ingår det lärarhandledning och feedback på dina texter? Det som kan bli en utmaning när du går en fysisk författarkurs är att inse att du behöver studera och skriva mer än under själva lektionstillfället. Precis som elever som studerar på distans behöver du alltså en ordentlig studieplan. Vardagen kan ta strypgrepp även på den mest motiverade författare, men vi inleder skrivarkursen med att gå igenom hur du skapar fungerande rutiner.

Använd papper och penna
Oavsett studieform är det klokt att använda papper och penna. Anteckna flitigt, både stödord och viktiga meningar, och egna tankar. På så sätt gör du kursen till din egen. Varför inte anteckna med tangentbord och laptop? Jo, det finns väletablerad forskning som visar att inlärningen gynnas av att använda papper och penna. Exakt varför det fungerar bättre är inte känt, men troligen handlar det om kognitiva fördelar och att det faktiskt är en fördel att det går lite långsamt medan du präntar ned dina anteckningar.

Vill du gå en skrivarkurs på distans, en fysisk författarkurs i Stockholm eller lära dig skriva journalistiskt? Du hittar alla bokningsbara skrivarkurser i toppmenyn – välkommen med din anmälan! Om en författarkurs är fullbokad kan du stå på intresselista och jag hör av mig om en plats blir ledig. Du får också förtur inför nästa kursstart. Kontakta mig via mail: jorun.moden@gmail.com

KÄLLOR 

Så lyckas du med distansstudierna
http://allastudier.se/tips-o-fakta/2814-s%C3%A5-lyckas-du-p%C3%A5-distans/

Traditional Learning vs Online Learning
https://elearningindustry.com/traditional-learning-vs-online-learning 

Study Finds That Online Education Beats the Classroom

Live vs Distance Learning: Measuring the Differences
https://www.nytimes.com/2010/11/05/us/05collegeside.html 

Att skriva för hand förbättrar inlärningen
https://www.doktorn.com/artikel/att-skriva-f%C3%B6r-hand-f%C3%B6rb%C3%A4ttrar-inl%C3%A4rningsf%C3%B6rm%C3%A5gan

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.