författardrömmar,  skrivkramp,  skrivtid

Planering – bästa boten mot skrivkramp och stress

Jorun Modén och Shiva.
Vill du skriva en novell eller en roman? Planering tar dig från början till mål!

Det är många som frågar mig hur jag hinner allt: skriva romaner och noveller, vara egenföretagare och mamma till tre barn, träna och träffa vänner. På sätt och vis är jag nog väldigt vanlig: jag hinner verkligen inte allt jag skulle önska. Ändå är jag övertygad om att jag hinner dubbelt så mycket tack vare att jag är noga med planeringen. Det handlar om att välja vad du ska göra med din tid i stället för att styras av omvärlden eller distraheras av impulser. Med en envis rutin går du förr eller senare i mål.  Eftersom min hjärna är rätt kaotisk, fylld av idéer och även kan få för sig att hänge sig till dagdrömmande, snöa in på ett intresse in absurdum eller bara stirra in i en blomma, behöver jag vara extra noga med att-göra-listor, men samtidigt har jag insett att stress dödar både hjärnceller och kreativitet. Ungefär så här fungerar min planering just nu:

1. Meditera. Varje morgon och varje kväll mediterar jag i tio minuter, vilket inte är så lång tid, men ger en inramning åt dagen. Ibland gör jag även en minimeditation under dagen för att rensa huvudet och kunna börja på nytt. Det blir också hundpromenader varje dag, antingen till skogen eller till vår kolonilott.

2. Planera. Det har blivit vanligt att använda mobiltelefonen till det mesta, så även planering och fungerar det redan bra för dig, ska du så klart fortsätta på det viset. För mig blir mobilen dock lite väl distraherande. Jag kommer heller inte ihåg påminnelser och scheman när de ligger i den digitala världen. Sedan åratal tillbaka använder jag en dagbok. Bästa systemet för mig är en ”Bullet Journal” – det vill säga en dagbok med punkter där jag skapar vad jag behöver. Att sitta med dagboken en stund varje morgon ger struktur, medan en session på kvällen är som att landa och rensa huvudet inför nästa dag.

3. Fokusera. När det väl är dags att skriva, ska det inte finnas några distraktioner i omgivningen. För mig innebär det att ta på favorithörlurarna, sätta på musik och ta en klunk kaffe. Skrivkrampen då? Jag tar helt enkelt inte hänsyn till sådana känslor, utan skriver ändå. Det kan få bli lite sämre text en stund, tids nog lossnar det och dagdrömmande tankar omvandlas till flow, och rinner ut i form av ord i fingrarna. Har du ändå besvärlig skrivkramp? Läs då artikeln 10 tips för en givande skrivkramp.

4. Variera och kombinera. Att skriva för full maskin i åtta timmar är det rätt få som klarar av. Med tanke på att de flesta yrkesförfattare ägnar ungefär 1 – 4 timmar om dagen åt att skriva, är det heller inget att oroa sig över. När du lär känna hur du fungerar kan du börja planera för att ta vara på flödet fullt ut. Efter ett skrivpass längtar jag efter att dyka i sjön med barnen, och vips har jag fått både ett träningspass och härlig sommarlovskänsla. Medan jag jobbar i trädgården eller tar ett avkopplande bad händer det att jag råkar skriva en hel scen i huvudet, som jag sedan kan gå och ösa ut. Allt skrivande behöver inte ske vid datorn – se även Skriv utan att skriva.

5. Acceptera. Jag blir så trött varje gång jag hör den gamla klyschan att bara vi prioriterar bättre, så ska allt ordna sig. Det är ju inte sant. Prioriteringsmyten får mig att se en jonglör framför sig, och ger intrycket att det går att hinna allt bara vi tar en sak i sänder. Jag har slutat att säga ”det är mycket nu”, för det är ju oftast på det viset, och livet kommer alltid med oväntade situationer. I stället gör jag så gott jag kan för att acceptera att tillvaron inte alltid är enkel, och att det kan vara en alldeles utmärkt idé att flytta en tänkt punkt på dagens lista till en annan dag. Precis som i ett romanprojekt ser jag inte en plan som en rigid ram, utan som något levande som ska anpassa sig till livets nerv.

Har du en extremt stressig situation? Läs då mina tips mot stress som ger mer skrivtid – eller hur du faktiskt skippar att-göra-listan helt och hållet.

Vill du utvecklas med en skrivarkurs på distans eller en författarkurs i kreativa lokaler i lokaler alldeles i närheten av Hötorget i Stockholm? Vi övervinner skrivkramp, skapar skrivrutiner och levande karaktärer, allt med massor av inspiration och konstruktiv återkoppling från författaren Jorun Modén. Kursprogrammet passar för dig som vill lära dig skriva noveller och romaner, eller helt enkelt se vad som händer när du släpper loss ditt skrivande.  Välkommen att botanisera i utbudet via toppmenyn, eller klicka här för att få en överblick av alla författarkurserna.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *