inspiration,  skrivövningar

Symboler och rekvisita

Ett symboliskt föremål är inte bara ett föremål i en berättelse. Det representerar något större än sig självt och är en genväg till tema.
– Paola Corso.

Ett experiment jag ofta genomför på författarkurser, är att berätta följande historia för deltagarna: Kim är en fjortonårig tjej som precis har börjat i en ny skola där det finns en klassdrottning som genast fryser ut henne. När Kim protesterar blir hon i stället fysiskt och verbalt trakasserad. En dag får hon en oväntad present av sin pappa: en röd skinnjacka. När hon tar på sig den röda jackan känner hon sig som en av de populära tjejerna i skolan. Nu är hon oövervinnerlig! Här vänder jag mig till kursdeltagarna och frågar: Vad tycker ni ska hända med jackan nu? Några av de svar jag har fått hittills är:
– Klassdrottningen sprutar ned den röda jackan med hårbalsam på gymnastiklektionen.
– Klasskamraterna klipper i jackan, stjäl den eller trycker ned den i toaletten.
– När Kim kommer till skolan har flera andra tjejer också röda jackor på sig.
– Kim byter helt personlighet varje gång hon har den röda jackan på sig. Det är nästan som om den är magisk!
– Kim blir attackerad av klassdrottningen men kämpar tills hon står som segrare i en nu rätt förstörd jacka, men den har blivit som en trofé.

Kraften i symboler
Vad skulle hända om du slängde in en jacka, en kniv eller ett äpple i en scen du jobbar med just nu? Ett är säkert och det är att äpplet kommer att förändra laddningen eller berättelsen på något sätt. Fallfrukt kan avge en odör av döende sommar, vara en förbjuden frukt som leder till arvssynd, synas som en logotyp på en dator, innehålla en halv mask, ge evig ungdom, placeras på en pojkes huvud, vara förgiftat eller skalas i spiral tills din karaktär skär sig på fingret. Kanska kan ett äppelträd få växa i ditt manus och bli nav för en hel livsresa där din karaktär har sitt favoritgömställe som barn, som välter i en storm när hon är vuxen, och vars rot fått nya skott som går i blom när hon är gammal.

Miljöer, platser och dramaturgisk form 
Ibland kan en viss plats ha en laddning i berättelsen. Du kan zooma ut och använda scener och platser för att skapa symbolisk laddning, till exempel ett litet avfolkat samhälle eller en myllrande, metallisk storstad. Fundera över vilka känslor platsen ska vara laddad med i början, och om det ska finnas andra känslor mot slutet, ungefär som när du betraktar en karaktärs utveckling. Laddningar är som gjorda för att vändas upp-och-ned! Det kan bli mycket effektfullt och spännande att låta en plats eller ett föremål styra hela dramaturgin.

Tema och vändning

M29027-219 001

Symboler kan vara både verkliga och sinnliga men också ge berättelsen ett tema. Författaren och läraren Meredith Sue Willis låter sina elever slänga in ett äpple i sina texter som en övning i att ladda objekt med mening. Jag brukar låta mina elever kasta in valfria objekt, gärna i en scen som behöver en extra laddning, konflikt eller djup. Just objekt och rekvisita är ofta underutnyttjade i nybörjarmanus men väldigt enkla att börja leka med. Fundera också över föremål och rekvisita i böcker du läser. Är några av dem återkommande och vad får de för innebörd för dig som läsare? Det finns ibland saker som byter betydelse eller värde på samma sätt som när en karaktär kan visa sig vara annorlunda än förväntat.

En extra utmaning för dig som vill jobba med gestaltning: Väl valda föremål kan förstärka din gestaltning, berätta något om din karaktär och hur de känner sig. Fråga dig hur de reagerar på föremålet. Exempel: Ett tappat äpple som rullar iväg kan uttrycka att karaktären känner sig hjälplös, upplever sig ha förlorat något eller just fått höra något otroligt. Ett äpple som inte längre har någon smak kan visa på att din karaktär är på väg att bli utbränd eller sjuk.

Övning: Släng in ett äpple
Som du säkert redan har gissat, så är äpplet symboliskt. Du kan lägga in vilken rekvisita du vill och ladda den med spänning, mening, konflikt och känslor. Välj fritt ett föremål att kasta in i en scen du jobbar med, eller slå två tärningar och låt slumpen avgöra:
2. Ett äpple
3. En kniv
4. En docka
5. Ett par handskar
6. Krossat glas
7. Ett halssmycke
8. Bubblande dryck
9. En doftande blomma
10. En hund
11. En penna
12. En dödskalle

Inspiration/källa: The Writer Magazine, September 2012, s 28 – 29, ”Put Objects to Work in your Fiction”, Paola Corso.

Vill du ha inspiration, tips och verktyg till ditt skrivande? Välkommen att gå en författarkurs med mig! Författarkurserna ges både fysiskt vid Hötorget i Stockholm, och som skrivarkurser på distans.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.