Vägen till publicering del 8: Myter om sociala medier

Det finns en hel del goda råd om konsten att lyckas i sociala medier, men jag stöter också på vissa myter som är värda att utmana. Bästa läraren är ditt eget flöde och hur människor reagerar. I den här artikeln delar jag med mig av tips och erfarenheter som jag samlat på mig under resans gång. Jag är nischad och håller mig mest till författande, skrivkurser och böcker, men knepen gäller säkert för fler kreativa själar. Det finns vissa självklara skillnader mellan olika plattformar, exempelvis att Facebook är mer lämpat för diskussioner medan Instagram är extra visuellt orienterat, men tipsen nedan är generella och ibland även relevanta i andra marknadsförande sammanhang. Jag önskar dig mycket nöje ute i etern och kanske ses vi på Instagram eller Facebook?
10 MYTER OCH SANNINGAR OM SOCIALA MEDIER
– en guide för författare och andra kreativa människor.

MYT 1. Sociala medier är bara tidstjuvar
En gång i tiden var jag en ovillig nybörjare på Instagram, som jag uppfattade just som en tidstjuv. De stigande användarsiffrorna fick mig dock att inse att det bara var att gilla läget. Jag påminde mig själv om när jag var tjugoett och nyinflyttad i Paris: på den tiden fanns inga mobiltelefoner men jag försökte övertyga mig själv om att jag inte behövde någon telefon över huvud taget. Telefon var dyrt och jag var en fattig student. Efter tio dagar av isolering (eftersom ingen kunde ringa och berätta för mig vilket café eller uteställe vi skulle träffas på), gav jag med mig och skaffade en telefon med tillhörande sladdtrassel.
Mitt sociala liv fick sig ett enormt uppsving. På samma sätt förhåller det sig i vår tid med Instagram, Facebook och marknadsföring. Du och bokförlaget behöver kontakta omvärlden i olika former och nå ut i medieetern. Annars syns du inte. Det gäller dock att hålla balansen, för om du följer varje gilla-markering kan sociala medier verkligen bli till en tidstjuv. Avsätt exempelvis en stund på morgonen och en stund på kvällen. Se även artikeln Sätt stopp för tidstjuvarna. Vid det här laget har jag börjat njuta av att fånga ögonblicken med kameran och det sker ofta spontant, som när jag ändå ställt fram ett fång vackra blommor eller något komiskt råkar inträffa.

MYT 2. Du bör skaffa en separat författarsida
Det finns inget entydigt svar på om det är en god idé med en separat författarsida, men jag har träffat flera författare som lagt ner en hel del energi på en sådan bara för att upptäcka att alla läsare försöker bli vänner via den privata ändå. Om skrivandet är en integrerad del av dig som person kanske du klarar dig utmärkt med bara en profil på exempelvis Facebook. Dock finns det fördelar med företagssidor, till exempel att du har möjlighet att sponsra inlägg och därmed nå ut till fler, eller att du får en tydligare uppdelning för dig själv mellan privatroll och offentlig roll. I början av skrivarbanan klarar du dig troligen utmärkt med en och samma sida. Startar du så småningom egen firma eller liknande kan det också vara läge för en företagssida om dig som författare. Här finns dock inga entydiga svar, utan det beror på hur du föredrar att jobba som individ också.

MYT 3. Posta inlägg så ofta som möjligt.
Kanske gällde det här rådet en gång i tiden, men numera beror det på vilken plattform eller app du använder. På Facebook är det extra viktigt att tänka på att varje nytt inlägg riskerar att ”döda” det gamla. Om du har en särskilt viktig nyhet kan det alltså vara smart att låta den ligga uppe längre. På Instagram går det däremot bra att lägga upp fler inlägg under samma dag. Betydligt viktigare än att posta ofta, är att inläggen håller en hög kvalitet och relevans. Vad kvalitet innebär varierar med målgruppen och vem du är som författare, men bilderna ska uppfattas som relevanta och estetiska (möjligen ibland anti-estetiska) och väcka en känsla. Du kan välja att skapa ett flöde som speglar din personlighet och eventuell genre och dina intressen. Det lönar sig att öva lite med kameran – du behöver inte bli proffsfotograf men en snyggt tagen bild väcker självfallet lite extra uppmärksamhet.
MYT 4. Använd alltid samma bild på dig själv.

Jag tror att nytagna bilder väcker långt mer intresse än gamla profilbilder som mest ser ut som ett skolfoto. De bilder som får allra störst engagemang är de som är tagna av en fotograf eller ett barn, och de som berättar en historia. Använd gärna sammanhang som ger andra en inblick i vem du är eller vad du har för intressen. Min hund Shiva dyker ofta upp på bild – jag gillar själv att se djurbilder och hon är en viktig del i min författarvardag. På mitt skrivbord står en dödskalle som varit inspiration i skrivandet av Embla – Om du ändå levde nu. När en journalist var på besök för att intervjua mig ville han gärna att skallen skulle vara med i bild. Använd rekvisita du råkar ha hemma, eller skaffa medvetet rekvisita inför exempelvis en boksignering. Om det finns pioner på ditt bokomslag, se till att det står pioner i en vas på bordet som du och dina läsare kan ha med i foton.
MYT 5. Du framstår som narcissist om du postar för många bilder på dig själv.

Så var det kanske för några år sedan, men det beror dels på vilken typ av bilder du använder, och dels om de blandas upp med andra foton av exempelvis ditt skrivliv, vad du läser och situationer där du gör research. Selfien har blivit mer accepterad, men det är klart, om du lägger upp flera självporträtt om dagen, kan det hända att du uppfattas som något av en linslus. Vem som helst som jobbar med sociala medier brukar dock uppleva att ansikten får fler gillningar än prylar och landskap (om det inte råkar vara häpnadsväckande vacker natur). Det är också därför så många tidningsomslag pryds av ansikten. När besökaren ser ansikten blir upplevelsen mer personlig än med enbart bokomslag, citat ur ditt manus och bilder på ditt tangentbord. Jag gillar att överlämna kameran till ett barn eller en vän, det kan bli en mer levande och varm bild än en vanlig selfie.

MYT 6. Posta dina bokomslag så ofta som möjligt.
På sätt och vis ska du göra det, men med variation och finess. Jag blir ofta trött av all reklam som ständigt hamnar i blickfånget på både Instagram och Facebook, och jag föreställer mig att det är en rätt vanlig känsla. Samtidigt visar forskning att vi blir mer köpbenägna av att se samma saker gång på gång. Dessutom behöver du tänka på att du både har följare som ser i stort sett alla dina inlägg och riskerar att bli trötta på den ständiga marknadsföringen, och följare som kan tänkas ha missat att du alls har gett ut en bok. Lösningen stavas variation och storytelling, det vill säga att variera olika bilder och sammanhang. Passa på att ta kort när någon köper din bok, när du packar böcker snyggt i kuvert, eller när du signerar, så blir det roligare för båda typerna av följare. Det finns tumregler som säger att 10 – 20% av dina inlägg kan vara marknadsförande, medan resten bör vara andra typer av innehåll som är riktade till dina följare. Regeln haltar med tanke på att det mesta du lägger ut kan vara både personligt och indirekt marknadsförande, men kan åtminstone fungera som tankeställare.
MYT 7. Internet gör det enkelt för alla att synas.

Det har blivit lättare för alla att lägga upp innehåll, men det är inte samma sak som att synas. Konkurrensen i medieflödet är enorm. Om du medvetet skapar en profil med en viss typ av inlägg, och kanske en viss färgsättning, blir det lättare att känna igen ditt flöde. För varje inlägg kan det vara klokt att snabbt tänka sig en kritisk, okänd mottagare som säger ”Jaha, och varför ska jag bry mig?” Vad finns det för värde för din vän eller följare? När jag lika snabbt vet svaret, till exempel att där finns en spänning, något vackert, som är relevant för mitt flöde, eller informativt, är inlägget godkänt. Fridah Jönsson jobbar med PR och marknadsföring för bland annat Bokförlaget Mormor. Hon säger att hon inte vill ha spridning, vilket kan låta konstigt i PR-sammanhang. Det hon menar är att spridning i sig inte behöver vara positivt, utan att det gäller att nå rätt mottagare. I bakhuvudet har jag formulerat detta som ”tänk inte brett – utan rätt”.
MYT 8. Du riskerar att bli exhibitionist/ hänger ut hela ditt liv

För all del, internet kan ge egokickar och rent av bli beroendeframkallande om du rusar åstad, men jag har blivit glatt överraskad av den generositet och altruism som också kan växa. Sociala medier är inte mer än ett verktyg och det är du som väljer hur du vill använda det. Bland det vackraste jag vet är när författardrömmar förverkligas, så jag tipsar ofta om kursdeltagare som blivit utgivna. Författaren får möjlighet att synas och fler läsare hittar böcker som de verkligen vill läsa. Relationsnätet växer på köpet. Passa på att tipsa författare och läsare om varandra. Det är också givande att följa andra som läser och skriver och utbyta inspiration. När det gäller att hänga ut sitt liv har jag sedan Internets begynnelse (då jag fick mitt första redaktörsjobb på Bredbandsbolaget) haft en tumregel som hjälpt mig enormt mycket: var gärna personlig men inte privat. Av samma skäl är det god sed att alltid fråga om lov innan du lägger upp bilder på andra i ditt flöde.
MYT 9. Gilla och kommentera andras innehåll mycket som möjligt

Det märks ibland lite för tydligt att någon har lärt sig att det är viktigt att trycka på gillaknappar och kommentera, vilket givetvis är tidsödande, så vissa användare skaffar till och med appar som delar ut automatiska kommentarer. De automatiska kommentarerna kan bli rätt pinsamma, som när du lägger ut en rätt misslyckad bild på skoj och får ett glatt tillrop. Här tror jag hellre på äkta vara. Gilla och kommentera personligen när du genuint vill berömma eller har något att säga. Precis som i verkliga livet byggs relationer över tid.

MYT 10. Du måste visa upp en lyckad fasad
Ibland kan jag tycka att vi använder ordet fasad på ett lite väl ensidigt negativt sätt. Visst förekommer destruktiva beteenden, men inte hos alla. Vi har fasader på internet precis som att vi intar olika roller i verkliga livet: fasader fungerar som ett första intryck och ett skydd. När vi lär känna varandra privat, då får vi förtroendet att upptäcka fler hemliga rum, känslor, svårigheter och glädjeämnen som vi annars väljer att hålla privata.
Samtidigt tycker jag om att ibland ge glimtar av misslyckanden, inte bara som en del i att vara autentisk, utan också för att det kan vara underhållande. När Embla var kraftigt försenad från tryckeriet kändes det pinsamt men viktigt att gå ut med det. Det var lärorikt att mötas av en förstående värmevåg från läsarna, följt av ett ännu större intresse för boken. Nyheten om Embla uppfyllde också kravet att vara relevant inför vänner och följare. Av samma skäl skriver jag inte i sociala medier om när jag varit sönderstressad eller krigat för mina barn i olika frågor (det är inte tillräckligt relevant och alltför privat), men jag kan mycket väl bjuda på en bild där jag är på väg till en författarkurs iklädd en snygg klänning – och i hissen råkar upptäcka att jag tagit på mig strandtofflorna.
Bonustips: Inlägg som ofta gillas

En helt ovetenskaplig iakttagelse är att besökare brukar gilla ansikten (gärna en hel grupp personer), anslående natur, husdjur, kaffebilder, teman som har med firanden att göra (skål för kontrakt, releasefest och liknande), godsaker och choklad, och bilder som är relevanta för bokälskande människor såsom en interiör av en bokaffär eller anteckningsböcker. Lägger jag plötsligt upp en bild på en legorobot uppfattas den som mindre relevant, eftersom de flesta som valt att följa mina inlägg är bokslukare och författare. Mer läsning och länkar till spännande innehåll uppskattas på Facebook. Om du jobbar med Youtubeklipp och film gäller det att vara koncis – tänk även på att du har följare som struntar i att slå på ljudet. Sist men inte minst … jag vill inte tänka alltför metodiskt hela tiden. Rätt som det är kan det få plats en bild av ett ögonblick som jag helt enkelt upplevde som förtrollande.
Vill du ha fler tips om hur du kan tänka för att nå ut med din bok? Varmt välkommen till Författarkurs 3 – där vi inte bara går igenom konsten att lektörsläsa och redigera, utan också guerillamarknadsföring och bokbranschen. Skrivarkursen ges både i fysisk form och på distans.
Det här är del 8 i serien ”Vägen till publicering”. Nästa del kommer att handla om vägen vidare, boksläpp och bubbel. Embla – Om du ändå levde nu gavs ut av Bokförlaget Mormor 2018. Lyssna på en intervju om Embla HÄR. Under processen från manus till utgiven bok passade jag på att blogga om utgivningsprocessen.
Relaterade artiklar:
Vägen till publicering del 7:
Att överleva en oväntad intervju
Vägen till publicering del 6:
Vänd motgång till medvind
Vägen till publicering del 5:
Manusvässning och omslag
Vägen till publicering del 4:
Äntligen kontrakt
Vägen till publicering del 3:
Att hantera refuseringar
Vägen till publicering del 2:
Dags att skicka manus!
Vägen till publicering del 1:
Ett välarbetat manus
__________
Vill du går en författarkurs med mig? Lär dig att skriva romaner och noveller med Författarkurs 1-5. Du hittar alla tillgängliga skrivarkurser i toppmenyn, både i Stockholm och på distans, via menyn eller följande länk: https://forfattarkurs.se/boka/
