författardrömmar

Hur gjorde du för att bli utgiven?

Foto: Pia Tohveri

Jag kommer aldrig att glömma den längtan och ångest som var mina ständiga följeslagare innan jag blev utgiven. Den senaste tiden har jag fått flera mail med frågor om hur jag blev utgiven – och om hur man väljer bland olika alternativ för egenutgivning. När jag håller författarkurs 1 och 2 så ingår lektioner om att skicka manus till förlag samt marknadsföring. Jag tänkte dela med mig av de tips jag brukar ge till aspirerande författare, men först ska jag berätta lite om hur jag slet för att få mitt debutmanus utgivet.

Envishet är en dygd
Det tog flera år av envisa utskick till bokförlag innan jag kunde ansöka om medlemskap i Sveriges författarförbund och Författarcentrum. Mitt första manus kom i retur med ett uppmuntrande brev från en lektör hos ett stort förlag, som sa att han tyckte mycket om mitt bokmanus, men marknadsföringsavdelningen skulle ”vifta med ett rött skynke” inför min originella idé. Jag hade naivt nog inte tänkt på någon marknadsföringsavdelning när jag skrev boken. Än i dag skriver jag romaner utifrån min själ och inte marknaden, men det var ändå en ögonöppnare. Senare fick jag ett JA från ett stort bokförlag och var berusad av glädje – tills de ångrade sig några veckor senare, innan kontraktet var påskrivet. Det var då jag började spara pengar till en bokutgivning, för jag var väldigt trött på känslan av att nå fram till en upplyst entré bara för att bli bortknuffad i sista sekunden. Jag bestämde mig för att skicka manus till bokförlag i ytterligare ett år, och lovade mig själv att bli bokförläggare om ingen annan väg fanns. Precis innan den självutlysta fristen var över, fick jag äntligen ett kontrakt med Wela bokförlag. Debutromanen Samael var ett faktum.

Sedan dess har jag vunnit hederpris för min novell Socioterna, fått fler novellbeställningar, blivit utvald till en antologi som används i svenska skolor, skrivit bestiariet Vidunder och har fler böcker på gång (när jag säger åt andra att avsluta en roman i sänder är det för att jag ironiskt nog har 1 färdig roman, ett bokutkast och en påbörjad roman i min dator just nu – och då har jag inte nämnt andra bokprojekt). Under ett uppehåll från en tjänst som chefredaktör, startade jag min första skrivarkurs för att jag ville dela med mig av vad jag hade lärt mig. Bland mina elever finns författare som säljer hundratusentals böcker och de som trots en fantastisk skrivbegåvning och envis strävan har svårt för att få kontrakt, eftersom marknadsföringsavdelningar viftar med röda skynken.

Mina romaner och fackböcker är utgivna på en rad olika förlag, alltifrån Wela förlag till Max Ström. Ibland har jag skickat in manus otaliga gånger (som med Samael) innan jag fått napp, men med min senaste bok Vidunder gick det mycket snabbt. Jag har också fått pris för novellen Socioterna och har fler noveller klara som publiceras 2018. Dessutom har jag ett romanmanus klart, där behöver jag hitta ett nytt förlag eftersom min gamla förläggare håller på att avveckla sin verksamhet. Har fått flera positiva svar men inget kontrakt ännu, men jag vet ju att det kan ta månader och år att hitta rätt förläggare. Jag intalar mig själv att det är nyttigt att kämpa på nytt. Som lärare i kreativt skrivande har jag aldrig gett mig själv några titlar. Jag är Jorun och jag är författare och det känns viktigt att jag är yrkesverksam medlem i Sveriges Författarförbund, och att jag vet hur många av mina elever kommer att få kämpa för att bli utgivna. Alla lyckas inte, men jag hoppas på att kunna ge starkare förutsättningar för att lyckas, med eller utan ett förlag i ryggen.

En bra investering – eller vanity publishing?
Jag har som sagt ingen egen erfarenhet av hybridutgivning, men jag har vänner och tidigare kursdeltagare som har det. Några av dem har det gått mycket bra för, men de flesta inser att det är svårare än de hade föreställt sig att nå ut och marknadsföra boken. I djungeln av print-on-demand och egenutgivning har det även dykt upp så kallade hybridförlag. På engelska brukar man ofta kalla hybridförlag för ”vanity publishing” och du bör vara försiktig med så kallade investeringar som känns sanslöst dyra. Satsa inte pengar som du inte har råd att förlora, utan inse att hybridförlagens mål är att tjäna pengar på dig som författare. Jag vill inte rekommendera eller avråda från något specifikt hybridförlag. Vissa samarbeten verkar bli lyckade, men se till att sätta dig in i vad du får för för pengarna, precis som du skulle göra vid vilken större investering som helst.

Print-on-demand
Om du har ett manus som är svårt att få utgivet hos stora eller små förlag, så kan du också överväga en vettig print-on-demand-tjänst (till exempel Vulkan, Publit eller BoD). Då har du en första insats på under 1000 kr och det trycks bara så många böcker som säljs. Att ge ut på egen hand kan bli mycket givande med rätt förberedelser, och om du skriver om ett ämne som intresserar eller berör en tillräckligt stor målgrupp.

I vår ska jag föreläsa om skrivandets hantverk på Egenutgivardagen (arrangeras av BoD) den 21 april, och då hoppas jag även lära mig mer om ämnet egenutgivning, inklusive marknadsföring och PR. Det blir en väldigt tråkig värld om bara storförlagens bästsäljare ska få finnas till.

Här finns en jättebra artikel med råd kring egenutgivning: https://tidningenskriva.se/egenutgivning/funderar-du-pa-att-ge-ut-en-bok-sjalv/

Varmt lycka till!
Jorun

Vill du gå en skrivarkurs på distans, en fysisk författarkurs i Stockholm eller lära dig skriva journalistiskt? Du hittar alla bokningsbara skrivarkurser i toppmenyn – välkommen med din anmälan! Om en författarkurs är fullbokad kan du stå på intresselista och jag hör av mig om en plats blir ledig. Du får också förtur inför nästa kursstart. Kontakta mig via mail: jorun.moden@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *