Gott Nytt Skrivår 2018 – kom igång på två veckor
Vill du att 2018 ska bli ditt bästa skrivår? Börja då med att skapa en skrivrutin – det är själva grundförutsättningen för att träna och utvecklas, eller ta dig i mål med ett skrivprojekt. Det fungerar ungefär på samma sätt som en träningsrutin och det kan vara klokt att börja i mindre doser och därefter undan för undan bygga upp din skrivkondition. Här får du ett program som ger dig idéer och inspiration för de två första veckorna. Jag rekommenderar flexibel skrivtid, vilket innebär att du skriver i allra minst en kvart eller halvtimme men ökar på tiden när du har möjlighet, till exempel på helgen.
Dag 1: Bestäm dig för en tid då du är utvilad (morgon eller kväll) och boka in skrivtiden just där. Gör ett skrivschema på en Post-It-lapp och sätt upp på väggen eller klistra fast direkt på din laptop. Fulskriv – det vill säga skriv oavsett hur bra eller dåligt det blir. Svårt att komma på ett ämne? Tänk dig att du har en kniv mot strupen … skriv om detta i minst fem minuter.
Dag 2: I dag är det dags att fundera igenom din mediediet… vilka TV-program kan du lika gärna skippa? Kan du hoppa över att läsa vissa tidningar? Ägna mindre tid åt att hänga på Facebook? Mediebantning är ett av de enklaste sätten att få mer skrivtid. Skriv enligt skrivschemat du bestämde dag 1, om du inte vet vad du ska skriva om så skriv om hur dina medievanor ser ut just nu och hur du vill förändra dem.
BONUSLÄXA: Låna en bok på biblioteket eller beställ en novellsamling fylld med klassiker.
Dag 3: Skriv utan att skriva. Tanketid är en viktig del av skrivandet – samla idéer på väg till jobbet eller medan du står och väntar på bussen. Ha ett litet block, Post-It-lappar eller en mobiltelefon att samla anteckningar på. Kom ihåg att skriva i minst en kvart. Svårt att hitta ett ämne? Titta ut genom fönstret och skriv ner dina intryck.
Dag 4: Fundera över allt som kan gå galet – det är inte alltid så roligt när det händer men brukar kunna bli bra historier. Fantisera också över vad som kan gå fel för andra människor i verkligheten eller i fantasin. Anteckna om du får bra idéer. Skriv i minst tjugo minuter på den tid du har bestämt, antingen på ett projekt du tänkt ut eller om en dag då du gjorde bort dig.
Dag 5: Släng ut din inre kritiker om du ofta tänker att du inte kan skriva eller att du är en usel skribent. Den inre kritikern brukar växa när du utvecklas som författare. Instruktioner om hur du får den jobbiga inre kritikern att flytta ut samtidigt som du får en mer konstruktiv inre röst hittar du här. Skriv vidare – fortsätt på ett skrivprojekt om du kommit på ett, annars kan du skriva ett avskedsbrev till din inre kritiker. Sikta på minst tjugo minuter.
KOM IHÅG: Unna dig rejält med lästid. Att läsa, erfara och tänka är som författarens inandning, medan skrivandet är som utandningen. Ha alltid en bok med dig för oväntade lässtunder. Om du använder smartphone: ladda ned böcker att läsa eller lyssna på.
Dag 6: Gör en inspirationshylla. Töm ett hyllplan och fyll på det med dina favoritböcker genom tiderna. Fundera också över vad du vill läsa för att vidareutvecklas som författare och gör en lista. Det kan vara både författare som du ligger nära din genre och författare som utmanar dig lite extra. Skriv vidare på din bestämda skrivtid i minst en halvtimme. Vet du inte vad du ska skriva om så ta en bok från din inspirationshylla, öppna den var som helst och slumpa fram en mening som får bli första meningen i en berättelse.
Dag 7: Svårt att hitta disciplinen? Pröva med att rycka ur internetuppkopplingen, dela upp skrivandet i efterforskningar (då är det okej att surfa) och skrivtid då det endast är skrivande som gäller. Läs den här artikeln om du upplever att du blir distraherad av internet: Lider du av internethjärna? Skriv vidare på din bestämda skrivtid i minst en halvtimme, antingen på ditt skrivprojekt eller en fri övning. Ett ämne om du behöver: skriv om vad skrivandet betyder för dig så här långt.
Dag 8: Grattis, du har skrivit i en hel vecka och en dag! Belönar du dig själv då och då? Om inte är det hög tid att börja nu. Locka dig själv till skrivplatsen med kaffe, te och kanske en bit mörk choklad, eller ett visst musikstycke. Bestäm dig själv för en belöning du ska få när dina två träningsveckor är slut, till exempel ett biobesök. Skriv vidare på din utsatta skrivtid, pröva att skriva ett brev till din favoritförfattare, död eller levande om du inte vet vad du ska skriva om. Härifrån bestämmer du själv om du vill utöka skrivtiden. Genomsnittet för yrkesförfattare som har förmånen att skriva på heltid ligger på ungefär fyra timmar om dagen, medan de som även arbetar snarare ligger på 1 – 2 timmar per dag. Några utnyttjar lediga perioder maximalt. Rutiner kan se olika ut men en sak är säker: om du tänker att du ska skriva romanen den dag då du har havsutsikt i en liten stuga så kommer skrivandet förmodligen inte att bli av alls.
BONUSLÄXA: Dagdröm. Det kanske du redan gör spontant och ofta? Ta annars en promenad eller ett bad och låt tankarna vandra.
Dag 9: Vad brinner du för som mest? Hur skulle det kunna bli en historia? Skissa en idé på papper, tankarna flödar friare utan linjer. Skriv vidare på ditt skrivprojekt eller börja hjärnstorma en historia om någon som gjort ett stort intryck på dig.
Dag 10: Gräv där du står brukar det ju heta. Fundera över dina livserfarenheter, inte bara jobb utan alla upplevelser du har lärt dig något av, som varit spännande eller som du bär med dig. Hur kan du använda dina erfarenheter som stoff i en berättelse? Vad händer om du skriver precis som det var? Vad skulle hända om du gjorde om stoffet till en saga eller en fiktiv berättelse? Skriv vidare på din bestämda tid, till exempel om en av dina upplevelser. Välj själv om du vill skriva verklighetsnära eller omvandla minnet och blanda med påhitt.
BONUSTIPS: Har du drabbats av en svacka i motivationen? Skrivande bygger nästan alltid på hårt arbete. Lär dig mer om hur du ger dig själv bäst förutsättningar för disciplin i artikeln Grit för författare.
Dag 11: Lär av mästarna – läs tio skrivråd från berömda författare här. ”Skriv klart det du skriver. Vad du än måste göra, skriv klart det”, säger till exempel Neil Gaiman medan Margaret Atwood påpekar att det är viktigt att ta pauser och tänka på ryggen. Skriv på din bestämda skrivtid. Vid det här laget har du förmodligen en strid ström av idéer, men om du vill ha en uppgift, så skriv om en konstnär som målar med bara en färg.
Dag 12:Tycker du hela tiden att din senaste idé är bättre än den där novellen du egentligen skulle skriva klart? Skaffa i så fall en idémapp där du kan arkivera dina nya tankar tills du är klar med det projekt just nu håller på med. Tänk dig hur det skulle bli om någon med ett annat yrke än författarens aldrig gjorde klart något, till exempel en modedesigner. Det skulle bli massor av halvfärdiga plagg och designern skulle aldrig få tillfälle att öva sig i hur man sammanfogar alla delar till ett plagg som gick att ha på sig. För varje projekt du avslutar blir du skickligare på hantverket – precis som när det gäller att sy ihop ett klädesplagg är det betydligt enklare att få en idé och påbörja en historia än att avsluta den. Skriv på din bestämda tid. Om du inte vet vad du ska skriva om så berätta en historia genom ett gammalt plagg eller ett par skor.
BONUSTIPS. Hjärnan mår bra av fysisk träning och det är knappast en slump att många författare promenerar eller löptränar. Om du rör på dig kommer du att må bättre men också underlätta för flöde (flow). Ett av Margaret Atwoods skrivtips är faktiskt att göra ryggövningar för att undvika distraherande smärta.
Dag 13: Ta en av de första texterna du skrev under den här tiden. Det brukar ta minst två veckor att få ett nytt perspektiv på sin text. Vad skulle du vilja ändra på nu? Konsten att skriva handlar egentligen mest av allt att skriva om tills du når ditt personbästa, eller som Rober Cormier säger :”Den vackra delen av skrivandet är att du inte behöver få till det rätt första gången, till skillnad från till exempel en hjärnkirurg. Du kan alltid göra det bättre, hitta det exakta ordet, den passande frasen, den spänstiga liknelsen.” Skriv vidare på din bestämda skrivtid i minst en kvart. Ett ämne om du behöver, annars skriver du fritt: Redigera en dag i ditt liv – du kan till exempel skriva om dagen då hittade precis de rätta orden till någon som förtjänade dem.
Dag 14: Gör en måltavla. Samla ihop bilder och anteckningar som inspirerar dig och klistra upp dem på ett stort papper som får plats ovanför skrivbordet eller i en garderob. Fundera över hur de här två veckorna har gått och om ditt skrivschema fungerar som det var tänkt, eller om det behöver ändras. Sätt nu ditt skrivschema på måltavlan och se till att nära och kära är införstådda med att din skrivtid är lika helig som annan arbetstid eller fika med en kär vän. Njut av den belöning du bestämde dig för dag 8 och skriv nu vidare under hela år 2018 och bortom!
Om du missar någon dag….
… det händer alla och jag menar verkligen alla, även utgivna författare. Ge inte upp bara för det, utan börja om så snart du har möjlighet i stället. Vitsen med att bestämma sig själv för en skrivtid är att ta ditt skrivande på allvar och skapa utrymme för det men alla kan någon gång råka ut för oförutsedda hinder eller stress. Enligt en studie från European Journal of Psychology är det en myt att man måste hålla fast vid en ny vana varje dag för att lyckas, så var förlåtande mot dig själv och ge inte upp.
En författarkurs kan också underlätta, det är ett sätt att ta ditt intresse på allvar, lära dig tekniker som finslipar din känsla för drama och stil och skapa rutiner samtidigt som du får sällskap av andra människor som brinner för skrivandet. Om du behöver hjälper jag dig även med skrivkramp. Skrivarkurserna hittar du via toppmenyn.