författardrömmar

Så skriver du ett slut på en artikel, bloggtext eller krönika

Funderar du över hur du ska avsluta en bloggtext, en artikel eller krönika? Ibland kommer ett slut på en text som på beställning och av ren instinkt men det finns också knep för att hitta ett effektfullt avslut. Liksom så mycket annat i skrivandet är det något du kan träna upp.

1. Bestäm dig för vilken känsla du vill ska eka i läsaren efter läsningen: om det ska vara som en belöning att läsa, en aha-upplevelse, ge ett skratt eller en värdefull insikt. När du vet vad du vill med texten och slutet blir det också lättare att få ihop det.

2. Tänk på att slutet i de flesta fall hör ihop med början. Ett knep för en snygg hopknytning är att kolla efter frågor som väcks i början av texten eller i rubriken. Avsluta med en rad som refererar tillbaka till den hypotetiska frågan i början.

3. Oftast blir det fint att återgå till den ton du använde i början. Om du skrev personligt (som i en krönika) är det alltså läge att landa i det personliga på slutet igen. Har du däremot skrivit en objektiv faktatext är det inte läge att plötsligt bli personlig, utan håll tonen neutral.

I resten av artikeln kommer vi att låtsas att vi har en artikel som heter ”Choklad: nyttig eller farlig?” eller något liknande.

4. I sin enklaste form funkar det utmärkt med en ”vanlig slutsats” som får spegla början eller svara på artikelns huvudfråga. Exempel: ”Ett par rutor choklad kan alltså vara ett utmärkt kosttillskott, så länge den är mörk.”

5. Du kan också försöka hitta en slutsats på aha-nivå (ibland kan det bestå av en slutsats från din research, ibland något du själv kommer fram till, men det kan också vara ett citat från expert du har intervjuat). ”Choklad ger faktiskt något förhöjda dopaminnivåer och vi tror att chokladen till och med förhöjer din förmåga till flow”, avslutar Xxx.

6. Ibland blir det fint att avsluta med uppmaningar till läsaren/ föreslå något de kan göra för att lösa ett problem. Om du exempelvis skrivit om fördelar om choklad ”Vill du njuta med gott samvete, kan du alltså helt enkelt kolla efter fairtrademärkningen nästa gång du handlar.”

7. En fråga som leder vidare eller en vändning/ överraskning med humor (TWIST). Exempel a): ”Choklad kan till och med ge upphov till en känsla av att vara småförälskad. Kanske är det därför chokladasken blivit en klassisk kärleksgåva?” Exempel b) ”Nu är det upp till dig att avgöra om chokladen ska rensas ur skafferiet, eller om den kanske ska bytas ut mot en mörkare variant.”

8. Det kan också fungera bra att avsluta med en rad kuriosa: ”Med tanke på chokladens alla värdefulla egenskaper är det inte förvånande att den en gång i tiden användes som ekonomisk valuta bland Mayaindianerna. De ansåg att choklad var dyrbarare än guld.”

9. Eller varför inte avsluta med ett snyggt citat (men kolla så att citatet är äkta)? ”Eller som Charles M. Schulz sa en gång:
’Allt du behöver är kärlek, men lite choklad då och då gör inte ont.'”

10. Peka mot framtiden. ”I en inte alltför avlägsen framtid kan det till och med hända att flavoniderna i choklad kan extraheras för att få fram medicin för äldre människor med nedsatt kognition.”*

11. Ibland kan du ”rama in” en text genom att börja med en episod ur ditt eller någon annans liv. Därefter avslutar du helt enkelt genom att berätta klart historien som du började med. BÖRJAN: ”Hemma hos oss finns en hemlig chokladlåda, men det har visat sig att den egentligen inte är så hemlig. Nöden har ingen lag och mer än en gång har jag hittat lådan fylld av tomma staniolpapper.” (Fortsätt skriva om choklad och dess egenskaper.) SLUT: ”Den hemliga lådan får alltså stå kvar på sin plats, men numera är den alltid fylld med fairtrade märkt choklad med en kakaohalt på minst 70%.”

12. Det händer ibland att det finns en bra mening att avsluta med någonstans i artikeln, inte sällan nära slutet … sök i så fall en bra slutsats/ laddning och flytta den helt enkelt till slutet.

Vill du bli frilansjournalist eller författare?
Den här artikeln skrev jag som svar på en fråga från en av mina studenter som går ”Skriv som en journalist” på distans. Vill du också vara med? Författarkurser och journalistkursen hittar du i toppmenyn. Det finns både skrivarkurser för dig som vill studera på distans och fysiska författarkurser i Stockholm. Ett stort antal tidigare kursdeltagare jobbar nu som frilansare, eller är utgivna författare. Varmt välkommen!

*Idén om en medicin för förbättrad kognition är påhittad men det har påvisats i studier att choklad förbättrar minne och andra kognitiva förmågor hos äldre:
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170629101648.htm

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.