korrläsning,  rättstavning

Ända eller enda?

Spelar det så stor roll om du stavar fel? Ja, med tanke på att det finns läsare och lektörer med språknerver som reagerar ungefär som en tand inför tandläkarens borr, så kan det vara nog så angeläget. Du lär inte bli refuserad för enstaka korrfel men vårda ditt språk och lär in de ord du oftast råkar skriva fel. Att använda rättstavningsprogram är en god början, men det finns ord som du kan missa även om du är petig med att trycka på F7. Just nu ser jag ofta två felstavningar i nybörjarmanus som rättstavningsprogrammen missar.

Ända – enda
enda = unik, i bara ett exemplar. Minneshjälp: Enda börjar med e som i etta, och finns i bara ett exemplar.
ända = bak, avslut eller stuss. Minneshjälp: Ända innehåller ä, som stjärt, och kan betyda samma sak, det vill säga bak.

Trots – trotts
Trots är både en preposition och ett substantiv. Trotts blir däremot en böjning av verbet tro.
trots som preposition = betyder fastän det finns (eller kunde tänkas finnas) ett hinder.
trots som substantiv = betyder envishet eller olydnad. Mer om trots här.

trotts = korrekt stavning för något som har trotts, det vill säga något man har trott på. Det är en böjning av verbet tro.

Här kan du dubbelkolla betydelsen av ord
http://www.synonymer.se
http://www.ordlista.se
http://sv.bab.la/

Fyra författare som blev utgivna efter en skrivarkurs!
Vi blev utgivna författare efter en skrivarkurs från Författarkurs.se!

Har du dyslexi? Det behöver inte vara ett hinder för att skriva en snygg text och jag har haft flera deltagare på skrivarkurser med dyslexi. Så länge du följer vanliga rutiner för redigering och tar hjälp av minst en extra läsare (vilket alla bör göra) så kan du publicera texten som säger precis det du hade tänkt.

Vill du ha hjälp till att utveckla ditt skrivande på en författarkurs?
Du hittar hela programmet med författarkurser överst i menyn eller direkt via följande länk. Författare som vill skriva novell och som har med sig hela romanprojekt är precis lika välkomna – så även nybörjaren som än så länge är full av idéer men inte riktigt har kommit igång. Det finns både författarkurser på distans och i Stockholm. Vi tar itu med skrivkramp, avskedar inre kritiker och du får med dig massor av verktyg för att förverkliga din bokdröm. Ett stort antal tidigare kursdeltagare från skrivarkurserna är nu utgivna författare – du träffar dem här.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.