jobbskrivande,  journalistiskt skrivande,  skrivarkurser

Får man låna en bild + 7 knep för att lyckas med blogg eller hemsida

Tina_Cole_My_Three_Sons_triplets_1969FkursJag får ibland frågan om det går bra att ”låna” en bild från min hemsida. Själv undviker jag bilder från svenska hemsidor även om de råkar vara copyrightfria, dels av etiska skäl och dels för att jag inte vill använda material som syns överallt. Då blir jag tvungen att söka upp eller fotografera nya bilder. Som du säkert förstår ägnar jag många timmars arbete åt att hitta bilder och utformning. Därför ber jag dig att visa mig samma respekt, och jag är övertygad om att du får större framgång med en egensinnig profil. (Ibland undrar någon också hur jag bygger hemsidor, eller hur jag utformar kurser och svaret är detsamma). Jag har en bakgrund som frilansjournalist, författare och chefredaktör på webb, och även profilerat hemsidor. Nedan följer några tips för att lyckas med din blogg eller webbsida, håll till godo!

1. Skapa en vinkel. Bestäm dig för vad din hemsida ska handla om och tänk gärna smalt. Utnyttja vad du själv brinner för och är kunnig inom.

2. Tänk baklänges. Lär dig förstå vad dina läsare önskar sig. Redovisa inte vad du kan eller har för agenda, utan bjud på tjänster och innehåll som dina besökare verkligen vill ha, och som de inte visste att de ville ha.

Kiss_in_Central_Park_(1974)_FK
Lär av rockstjärnorna. De mest framgångsrika har ofta en stark profil.
Bildkälla: Wikicommons, Casablanca Records 1974.

3. Hitta en egen profil. Tänk igenom färgsättning och bildmaterial som går hand i hand med ditt budskap och din personlighet. Se inte ut som alla andra. Låt besökaren känna att de hamnat i en speciell och relevant miljö. Inte ett av tusentals avskalade skandinaviska vardagsrum, utan just ditt.

4. Koppla ihop med sociala media. Använd en plattform för hemsidan som gör det enkelt att låta inlägg jobbat dubbelt, till exempel på Facebook eller Twitter.

5. Tänk kvalitet! Jag får ofta höra att det är viktigt att uppdatera ofta, men jag tror faktiskt att det är ännu viktigare att se till att dina inlägg är läsvärda och håller hög kvalitet, oavsett som det gäller hemsida eller Facebook. Ett välskrivet och relevant inlägg i sänder, men självfallet inte alltför sällan. Välj ett tidsintervall som passar dig, till exempel dagligen eller en gång i veckan.

6. Håll dig kort, vår uppmärksamhet på internet räcker inte till mer än ca 2.000 tecken. Och det förutsätter att det är läsvärda tecken!

7. Utnyttja struktur i texter. Säg det viktigaste i början. Bjud på utveckling i mitten. Visa gärna på en fortsättning eller ett erbjudande på slutet. Exempel: Välkommen till kursen ”Skriv som en journalist” om du vill lära dig mer om hur du skriver innehåll för ditt företag, din blogg eller för att börja frilansa.

Bonusfråga: Men var hittar du bilderna då?
a) Jag har en egen bildbank. Ett besök på ett skrivmaskinsmuseum gav mig flera fina foton att använda. Andra bilder tar jag vid skrivbordet, när jag undervisar eller råkar se något passande.

b) Jag googlar. När jag hittat en bild som passar en viss artikel, måste jag kolla om den är copyrightfri, annars hör jag med ägaren om den går bra att använda.

c) Jag söker på Wiki Commons, Internets största bildarkiv med copyrightfria bilder, och läser informationen under bilden utifall att fotografens namn ska anges.

d) Ofta redigerar jag bilderna eller lägger till texter. Det kan handla om att ge bilden en färgton som passar fint, eller ett citat eller budskap.

Varmt lycka till!
Jorun Modén
jorun.moden@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.