författardrömmar

10 berömda författares knep för karaktärer

Kurt_Vonnegut_1972
Lyssna noga på Kurt Vonnegut. ”Var en sadist” betyder inte riktigt det många tror – utan att skapa utveckling samt budskap.

Jag tycker det är som mest spännande när karaktärer i mitt skrivande får liv och en egen vilja, fattar beslut jag inte hade föreställt mig eller tar livet av helt fel person. Karaktärsskisser ser jag som ett förarbete och ett sätt att närma mig den själ jag är på väg att skapa. När karaktären beter sig annorlunda än jag hade planerat, ställer jag mig frågan om berättelsen blir bättre av det och om svaret är ja (vilket det oftast är), anpassar jag helt enkelt min planering. Nedan följer några citat från författare om konsten att skapa karaktärer: några styr upp noggrant medan andra låter dem leva sina egna liv.

”Var en sadist. Oavsett hur söta och oskyldiga dina huvudpersoner är, låt fruktansvärda saker hända dem, så att läsaren kan få se vad de är gjorda av.” – Kurt Vonnegut

”När du skriver en serie berättelser om samma karaktärer, planera hela serien i förväg med en del detaljer, för att undvika motsägelser och inkonsekvens.” – L. Sprague de Camp

”Det börjar vanligen med en karaktär, och när han står upp på fötterna och börjar röra på sig, kan jag bara trava bakom honom med papper och penna i ett försök att hänga med länge nog för att kunna skriva ner vad han säger och gör.”
– William Faulkner

”I nästan alla bra romaner, är den grundläggande – men inte alls oundvikliga – berättarformen så här: En central karaktär vill ha något, jagar efter det trots motstånd (kanske inklusive sina egna tvivel), och anländer så till en vinst, förlust eller oavgjort.” – John Gardner

”Jag försöker skapa sympati för mina karaktärer, sedan släpper jag lös monstren.” – Stephen King

”Ett av mina – ganska sanna – standardsvar på frågan om hur idéer till berättelser kommer till mig, är att idéer till berättelser bara kommer till mig för noveller. Med längre fiktion, är det en karaktär (eller karaktärer) som kommer på besök, och sedan är jag tvungen att samarbeta med honom/henne/den/det/dem när jag skapar berättelsen.” – Roger Zelazny

”Prövningen för alla bra romaner är att du borde bry dig om karaktärerna; att de goda ska lyckas, de onda misslyckas. Problemet med de flesta romaner är att du vill att de alla ska landa i helvetet, tillsammans, så snart som möjligt.” – Mark Twain

Alice_Walker_(cropped)1”Om du är tyst under lång tid, dyker människor helt enkelt upp i din själ.” – Alice Walker

”Se till att inte diskutera din hjältes mentala tillstånd. Gör det i stället klart genom hans handlingar.” – Anton Chekhov

”Du kan inte riktigt förstå en antagonist förrän du förstår varför han är en protagonist i sin egen version av världen.” – John Rogers

”I din berättelses värld, är din skiss som de tio budorden. Olyckligtvis är alla dina karaktärer ateister.” – Jefferson Smith

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.