författardrömmar

Så klarar du kraschen – rädda ditt manus!

ATT HA HUVUDET BLAND MOLNEN KAN VARA EN SMART STRATEGI!

Jag har precis fått uppleva något jag ofta varnar mina skrivande vänner för: en total datorkrasch. Svart skärm utan återvändo. Och tro det eller ej, jag kan andas relativt lugnt när det händer. Alla mina romanmanus, noveller, foton, projekt, författarkurser, lektörsjobb och firmadokument finns nämligen säkert sparade i olika moln. Varje gång jag ändrar i en text sparar jag den även på molntjänsten Google Drive, och om det är ett viktigt skrivprojekt skickar jag dessutom en kopia till min inbox i Gmail (som jag gillar för funktionalitet och generöst med lagringsutrymme).

Om du inte redan har för vana att backa upp dina noveller och romanmanus rekommenderar jag att du skaffar Google Drive eller Dropbox. Det går givetvis bra att använda sig av en extern hårddisk eller USB-sticka i stället om du föredrar fysiska objekt, men onlinelagringen finns där även du skulle råka tappa bort datorväskan på ett café.

Och jo då – det var faktiskt ett program jag glömde säkerhetskopiera – bokföringen för den senaste månaden! Som tur är går det relativt snabbt att återskapa, till skillnad från ett bokmanus.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *