författardrömmar,  författarkurser,  inspiration,  motivation,  yrkesförfattare

Skrivandets Väg – hitta din inre motivation!

quote_vonnegut

Det är sällan någon som tror mig i början av en författarkurs när jag säger att skrivrutiner kommer att bli den stora utmaningen. Är du orolig över om du har tillräcklig talang? Strunta i det. Om du inte kommer dig för med att skriva, spelar det ingen roll vad du har för begåvning. De drag jag ser hos lovande författare är envishet och motivation, ibland i form av besatthet. Dessa egenskaper spirar när du vet varför du skriver och känner att det här är viktigt. Genom att ställa dig själv tre frågor, kommer du att öka chansen att nå dina författardrömmar.

quoteatwood

Fråga 1: Varför ska du skriva?
Den här frågan är superviktig, skriv ned ditt svar. Ja, jag menar nu! Ditt svar kan innehålla vad som driver dig inifrån, till exempel det magiska flödet, en unik historia, ett starkt patos eller en önskan att sprida kunskap och inspiration. Det kan också handla om att vilja återupptäcka den skrivglädje du kände som barn men tappat bort någonstans på vägen. Drömmer du om att få hålla din första bok i handen, att dela med dig av svindlande läsupplevelser, eller hitta ett eget konstnärligt uttryck? Skriva med ett flyt som fångar en så stor läskrets att du kan bli författare på heltid? Eller bara få ner en historia på pränt för att ta reda på om du kan? Svaret på fråga nummer 1 ger dig nyckeln till din inre motivation.

quotecyril

Fråga 2. Hur starkt vill du det här?
Nu är det dags att fråga dig själv hur mycket du vill det här. Hur starkt önskar du dig att skriva en novell eller en hel bok? Vill du sitta och skriva varje dag i flera månader, några år eller resten av livet? Kan du se det som en mental utmaning i klass med att springa maraton eller skriva en doktorsavhandling? Är skrivandet lika viktigt för dig som att andas? Kommer du vid din dödsbädd att ångra att du inte följde senaste TV-serien, eller att du aldrig skrev den där boken? Om din önskan att skriva egentligen inte är så stark, får du veta det nu och kan lägga mer tid på andra intressen i stället. Fick du i stället bekräftelse på att skrivandet är ett kall, kommer svaret på fråga nummer 2 att ge dig drivkraft de dagar du inte har lust att skriva, och när det dyker upp hinder av olika slag.

quotedonleavy

Fråga 3: Vilka är dina mål och delmål?
Skillnaden mellan att formulera varför du skriver och dina mål är att målen är mer konkreta och mätbara. Du kommer att veta när du har uppnått dem. Börja med dina stora mål och fundera därefter över vad du behöver göra steg för steg för att nå dem. På så vis hittar du dina delmål. Om ditt mål är att skriva en roman, kan ett delmål vara att gå en författarkurs för att lära dig hantverket, nästa delmål att skriva 1000 ord om dagen, tills du fått ihop ditt första utkast. Vill du ge mer utrymme åt skrivandet kanske ett delmål blir att boka in en kvarts skrivtid om dagen under tre månader framåt. Ibland räcker det med att formulera ditt första delmål för att komma igång.

Planering och uppföljning
Dina svar kring mål och delmål kommer att hjälpa dig att planera för att bli författare och följa dina egna framgångar, precis som om du hade en personlig coach. Boka in dina skrivpass med samma självklarhet som när du bokar in träning och semestrar. Om du råkar missa en skrivdag är det dock ingen katastrof, bara du fortsätter så snart du kan igen. Sammanfatta svaren på fråga 1 och 2 och sätt dem i kalendern eller på en synlig plats. De dagar då motståndet känns som störst, påminner du dig själv om varför du skriver och hur mycket du vill det här.

quotewhedon

Vill du få inspiration, handledning och skrivande vänner? Då är du varmt välkommen på författarkurs! Terminens nya skrivprogram i Stockholm, på distans och i Frankrike hittar du i toppmenyn – eller maila jorun.moden@gmail.com för att få hjälp att välja

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *