författardrömmar,  inspiration,  yrkesförfattare

Margaret Atwoods råd till dig med många bollar i luften

atwkulturhusetMargaret Atwood ser ut som en vittra under ett rökmoln av hår där hon sitter bakom en pulpet på Kulturhuset. Det är den 2 juni 2015 och jag står inför en prisad författare och husgudinna, vars böcker hör till mina bästa vänner i hemmets bibliotek:
The Handmaid’s Tale, The Robber Bride, Negotiating with the Dead och Oryx and Crake med flera. Hennes föreläsning var full av humor och visdom om skrivkonst och jag har köat i en halvtimme för att få en minut med henne efteråt. De flesta besökarna har med sig böcker som de önskar få signerade.

Jag kommer tomhänt och framför ett mångordigt tack för vad jag fått uppleva genom hennes författarskap, undrar om jag möjligen kan få ställa en fråga. Det går bra.

”Du har undervisat i kreativt skrivande, du har familj och du har skrivit ett stort antal roman. Hur klarade du av allt detta?”
Margaret Atwood lutar sig framåt med pennan vilande i händerna.
”Nåväl, du måste förstå att jag har levt mycket länge och jag gjorde inte alla de sakerna samtidigt. Jag kanske tog en tidsperiod eller en månad med en sak, och sedan tog jag en annan.”
Gick därifrån med en blandning av upphöjt lugn och eufori. För inte så länge skrev jag om hur intelligenskvoten mätbart sjunker när man multitaskar. En sak i sänder låter som ett klokt mantra.

Nedan hittar du utdrag till föreläsningen på Kulturhuset (på engelska):
1. Om inspiration, uppväxt, George Orwell och elbilar.
2. Om konsten att mörda någon ombord på ett kryssningsfartyg.
3. Om marknadsföring och Twitter.

Margaret Atwood är aktuell med en bok som ingen kommer att få läsa på 100 år. Konstnären Katie Paterson har tagit initiativet till Future Library, ett bibliotek till framtiden där en författare per år ska lämna ett hemligt manus och Margaret Atwood blir den första författaren med sitt manus Scribbler Moon. För att säkerställa att det finns material till biblioteket växer pappret just nu till i en skog utanför Oslo, i form av 1.000 nyplanterade träd i Nordmarka. Läs mer här:
http://www.theguardian.com/books/2015/may/27/margaret-atwood-scribbler-moon-future-library-norway-katie-paterson

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *