Så fixar du en skrivarlya på balkongen

IMG_20150426_063710Varje år förvandlar jag min balkong till skrivarlya, café och bar. Årets tema fick bli Barbados – jag såg ett duschdraperi med paradisvatten och himmel och började genast fantisera om att åka på minisemester. Det var dock inte i badrummet jag ville njuta av utsikten utan på balkongen. Barbados förde genast tankarna till sol och värme, och eftersom man sällan kan vänta sig tjugofem grader i april, skapade jag en illusion av ljumma vindar med hjälp av infravärmare. Under invigningskvällen läste jag en bok och avnjöt en cocktail med rom, lime och kokosmjölk.

Barbadosbalkongen – det här behöver du

IMG_20150426_063810Duschdraperi med tropiskt motiv
Jag råkade se ett duschdraperi med motiv av strand och hav på Ellos postorder för 198 kr och slog till. Draperiet är fastsatt med hjälp av extra kraftig tejp. Jag köpte 3 rullar Tesa Extra Power Perfect i blå färg. Det finns också superstark tejp som kan ersätta borrhål och skruvar – men jag vill kunna ta ned draperiet när det blir höst. Draperiet behöver strykas (försiktigt!) då det har ganska djupa veck när man packar upp det.

Terassvärmare
Min är inköpt på Clas Ohlson för 399 kr. Jag har också en äldre modell som var dyrare men de avger exakt samma typ av värme. Ett av mina bästa inköp någonsin – lägg till värme när det behövs både vår och höst! Hittills har jag inte sett någon större skillnad på elräkningen (jag har använt terassvärmare i flera år) men det kan vara klokt att hålla ett öga på förbrukningen.

Belysning
Med belysning kan du även använda skrivarlyan kvällstid. Om du har tak ovanför eller bara använder balkongen när det inte regnar kan du ta vilken lampa du vill. Jag återanvände en lykta och satte även upp en partyslinga med kulörta lyktor i ett träd.

Möbler
Ett enkelt cafébord med en stol kan räcka alldeles utmärkt. Jag har haft mitt halvcirkelformade cafébord i minst tio år, gillar att man enkelt kan fälla ner bordet vid behov. Ska behandla bordet med miljövänlig teakolja för att ge det nytt liv. – dessutom doftar teakoljan gott. Stolarna är enkla men bekväma – ett par sittdynor ger både en färgklick och komfort.

Matta eller träplattor
En matta är det enklaste tänkbara sättet att snabbt få ett snyggt och skönt golv. Träplattor eller konstgräs blir också fint och behagligt under fötterna.

Laptop med anti-reflexskärm
Högblanka skärmar fungerar tyvärr inte optimalt utomhus. Om du gillar att arbeta utomhus eller på caféer blir skärmens kapacitet enormt viktig. Just nu har jag en Samsung Galaxy Tab S (alltså en surfplatta) med tillhörande tangentbord. Sök efter datorer med matt LED-skärm eller super amoled skärm. Jag har lagt på en tunn film med antireflex också, för att slippa blänk.

IMG_20150426_063748Valfritt
En spaljé där växter kan klättra. Sätt fast den på väggen med exempelvis skruvar eller monteringstejp. Min spaljé är fasthängd på skruvar under draperiet som inte syns. I krukan växer en klematis som förhoppningsvis kommer att slå ut med stora ceriserosa blommor. Blomsterbönor och klockranka är andra klättrare som växer mycket snabbt och om det är tillräckligt varmt blommar de också.

Balkonglådor och krukor. Pelargoner ger en fin utlandskänsla och tål även att torka ut. I den stora krukan på pallen står ett ”fuskträd” – jag brukar göra sådana av döda grenar kombinerade med en levande kaprifolplanta. Besökare brukar fråga om det är ett apelsinträd, men ett sådant skulle knappast klara sig lika bra. Kaprifol växer snabbt och är relativt lättskött.

Till klematis och kaprifol är jag alltid noga med att grunda en rejäl kruka (40 cm) med lecakulor, sedan fyller jag helt enkelt på jord och planterar. Grus är dekorativt att strössla med överst. Sedan är det bara att vattna rejält, börja ge näring efter någon månad och njuta! Kaprifol och klematis kan övervintra om man lindar in dem med filtar, men om vädret är nyckfullt kan de stryka med.

Inspirerande rekvisita som också används i praktiken, till exempel de böcker du läser just nu. Jag ställde också fram en flaska rom inför fotograferingen, men jag dricker bara kaffe när jag ska skriva.

Havsbrus kan ytterligare förhöja illusionen av strand. Jag hittade 11 timmars havsbrus på Youtube:

Lycka till – och berätta gärna om hur du skapar skrivarlyor både inomhus och utomhus!

Share

2 reaktion på “Så fixar du en skrivarlya på balkongen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *