Lyckas med dina vändpunkter

Varje liv – oavsett om det är i fiktion eller verklighet – innehåller punkter där beslut måste fattas och som blir avgörande för hela framtiden. Inom fiktion kan du dessutom experimentera med situationer som ligger bortom vardagen.

När dina karaktärer närmar sig en vändpunkt i historien, bör de ha så starka motiv inför den förändring eller det beslut de måste fatta, att det blir nödvändigt för dem att agera. De flesta romaner innehåller flera vändpunkter, ofta av eskalerande karaktär (det blir allt värre).

Övning:
a) Försök identifiera vändpunkter för karaktärerna i din historia. Du kan också ta ett av exemplen på vändpunkter sist i den här texten som utgångspunkt för att träna.

b) Har du sett till att de har tillräckliga motiv för en förändring? Om inte, bearbeta.

c) Vad blir konsekvenserna/ reaktionen för din karaktär? För människor i hans/ hennes närhet?

Exempel på vändpunkter:
1. Toni känner sig kvävd av småstadslivet samtidigt som hon har ansvar för sin gamla mamma, som blir allt mer senildement. Toni blir förälskad i Lionel, en karismatisk kursledare i afrikansk dans. Lionel har i sin tur tvingats lämna sina föräldrar i Kongo Kinshasa, där han är efterlyst för att ha arbetat för oppositionen. När Lionel blir utvisad tvingas Toni fatta ett snabbt beslut om hur hon ska agera.

2. Förståndshandikappade Lennie tycker om att vidröra mjuka saker. Han har en bäste vän som heter George. De båda vännerna får arbete på en gård, där Lennie dras till fruns röda bomullsklänning och inte kan låta bli att smeka den. Frun blir livrädd och skriker – och Lennie blir skrämd och tar ett ännu hårdare grepp om klänningen. När frun lyckas slita sig lös flyr hon till sin man och säger att Lennie har våldtagit henne.
(John Steinbeck, Om möss och människor)

3. I en framtid där arbetslösa uppmuntras att ta livet av sig i utbyte mot ett löfte om evigt liv i en digital värld, behöver läkaren Almund värva en eller flera personer för att slå ut systemet. Almund träffar de perfekta kandidaterna – en ung hjärtsjuk pojke och hans mor Tea. Almund blir djupt attraherad av Tea. Ska han skicka henne på uppdraget ändå?
(Jorun Modén, Socioterna)

Bonustips: Sök efter vändpunkter när du läser en bok eller ser på film för att vässa författarinstinkten.

Share