författartips,  inspiration

Trollbind din läsare – så använder du kritik

”Storytelling is the only absolutely verified form of magic. Magic is the creation of subjective realities in other people’s heads.” David Brin

Har precis sett en underbar föreläsning av David Brin om hur författarens relation med läsaren fungerar, om att läsarens reaktion är viktigare än olika tekniker och om vikten av att utsätta sig för kritik.
”Jag försöker ta reda på var de kunde lägga ner boken för att mata katten… om fler än två lägger ner den på samma ställe så bearbetar jag den scenen… Om fler än en läsare lägger märke till ett problem så är det ett problem och det är ditt jobb att fixa det. Ofta ger de dig råd om hur du ska fixa det – ta det med en nypa salt – det är ditt jobb att hitta en lösning på ditt unika artistiska sätt. Sök upp kritik, det är det enda botemedlet mot misstag.”

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *