författardrömmar

Diktera din roman med taligenkänningsprogram

Om du har fysiska problem som musarm, handikapp eller smärta, eller om du upplever att du har bättre flöde när du pratar än när du skriver, kan taligenkänningsprogram vara intressant för dig. Författaren Terry Pratchett som lider av Alzheimers, kan tack vare program som Talking Point och Dragon Dictate fortsätta sitt yrkesliv. Han har hittills skrivit tre romaner med hjälp av sin röst.

Taligenkänningsprogram är alltså en mjukvara som omvandlar tal till text. Programmet kan också användas för olika kommandon till datorn. Räkna med att det tar sin tid att bli van vid systemet och att du kanske dikterar en hel del skräp som behöver redigeras. Å andra sidan behöver alla texter redigeras och programmet rättstavar och korrigerar grammatik automatiskt. Det finns både användare som hävdar att de blir både snabbare och mer kreativa när de använder taligenkänning, och de som föredrar tangentbord om de får välja. Ett test i Techworld kom fram till att felmarginalen är ungefär densamma oavsett om man dikterar eller skriver med tangenter, men felen blir av olika slag. Programmen är dyra och du får bara valuta för pengarna om du antingen skriver väldigt mycket/ inte är så snabb med ett tangentbord, eller om du har fysiska problem som innebär att du inte kan skriva på något annat sätt. I vissa fall kan arbetsgivare stå för kostnaden. Mer om för- och nackdelar här (på engelska).

Vilket program ska man välja då? Om du vill diktera på svenska kan du skaffa Voxit som har en rad olika lösningar beroende på ditt yrke och dina behov, eller Voice Xpress Professional med teknik som bygger på Dragon Naturally Speaking. Tänk på att du måste kolla systemkrav för din dator och skaffa tillbehör som headset – kika in på Dikteringsbutiken.se för att hitta en lösning som passar dig.
Skriver du på engelska kan du överväga Dragon Dictate som är mycket populärt. Terry Pratchett föredrar Talking Point.

Mer om röststyrning och taligenkänningsprogram – stort test av olika program i Techworld: http://techworld.idg.se/2.2524/1.162209

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *