Hur väljer man en författardator?

Här skriver jag gärna på sommaren – på min balkong. Den grå träplankan är min nya laptop.

Jag får ibland frågor om vad som är viktigt att tänka på när man väljer en författardator och det beror naturligtvis på tycke och smak, men när jag väljer laptop kollar jag främst efter följande:
– Skärmens kvalitet. Den ska vara av LED-typ, väl upplyst och matt (anti reflective) så att det funkar bra att jobba utomhus.
– Batteritid. Minst fem timmar.
– Vikt. En lättviktare är enkel att ta med sig till caféer och utemiljöer.
– Snabbhet. Vill gärna att den startar snabbt och att den klarar ett par aktiviteter simultant utan att bli seg.

Budgetval
Har du en tajt budget duger en mini-PC alldeles utmärkt. ASUS har bra modeller med matt skärm, snabbstart och god batteritid,  En utmärkt rosa cafédator finns här:
http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-10—12-tum/asus-1025c-pik019s/170376.3001/#tabs
Om du väljer en billig mini-PC är det viktigt att avstå från att tanka hem en massa onödiga program, de är inte bara en källa till distraktion utan gör också datorn trög. Låt det hellre vara din speciella författardator och ta för vana att rensa datorn då och då, till exempel med hjälp av CCleaner.

Ultrabook
Mitt senaste datorköp är en Samsung Ultrabook, eftersom det behövs mer kraft när jag jobbar med författarkurser på distans. Bland annat vill jag att datorn har en högre simultankapacitet, annars är grundkraven desamma som tidigare. Efter att ha tittat runt på olika modeller, föll valet på Samsungs Ultrabook Series 5.
Den har matt LED-skärm 13.3 Superbright, 6,5 timmars batteritid, väger 1.39 kilo och är mycket tunn, startar snabbt och är utrustad med fullgod arbetskapacitet. Prislapp 7490 kronor när jag skriver detta. Utseendet är kanske inte så spännande, men jag klistrar på ett skal med trämönster från Designskins.se så känns det roligare att ta fram den.

Samsungs senaste Ultrabook är lite lättare, snyggare, högre kapacitet och en timmas extra batteritid, men den är inte dubbelt så bra, vilket den borde vara när den nu kostar 14690 kronor.

MacBook då? Det finns de som svär att livet aldrig blir som förr efter MacBook, men egentligen behöver man inte avancerad grafik för att skriva en bok, och högblanka skärmar är svåra att använda utomhus. En dator som är till för skrivprojekt behöver heller inte vara supersnabb. Vill man även spela spel blir grafik och hög hastighet viktiga, men i så fall kan det vara smart att ha en separat författardator.

Vad har du för krav på en författardator? Dela gärna med dig av tips!

Share

En reaktion på “Hur väljer man en författardator?

  1. Hej!
    Är i startgroparna för att eventuellt börja skriva min bok på allvar. Känner att jag vill ha en dator endast avsett för detta. Har läst dina tips ovan, men är helt nollställd på datorer. Dina tips finns inte längre i sortiment vad jag förstår. Har du andra konkreta tips på bra dator a la mini-PC?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *