författartips,  yrkesförfattare

Hur väljer man en författardator?

Här skriver jag gärna på sommaren – på min balkong. Den grå träplankan är min nya laptop.

Jag får ibland frågor om vad som är viktigt att tänka på när man väljer en författardator och det beror naturligtvis på tycke och smak, men när jag väljer laptop kollar jag främst efter följande:
– Skärmens kvalitet. Den ska vara av LED-typ, väl upplyst och om möjligt matt (anti reflective) så att det funkar bra att jobba utomhus. De flesta Mac-datorer är också bra, även de med blanka skärmar.
– Batteritid. Minst fem timmar.
– Vikt. En lättviktare är enkel att ta med sig till caféer och utemiljöer.
– Snabbhet. Vill gärna att den startar snabbt och att den klarar ett par aktiviteter simultant utan att bli seg.

Budgetval
Har du en tajt budget duger en mini-PC eller Chromebook alldeles utmärkt. Om du väljer en billig mini-PC eller Chromebook är det viktigt att avstå från att tanka hem en massa onödiga program, de är inte bara en källa till distraktion utan gör också datorn trög. Låt det hellre vara din speciella författardator och ta för vana att rensa datorn då och då, till exempel med hjälp av CCleaner.

Ultrabook
Tidigare hade jag en Samsung Ultrabook, som fungerande alldeles utmärkt både för eget skrivande och för att jobba med författarkurser på distans. Bland annat vill jag att datorn har en högre simultankapacitet, annars är grundkraven desamma som tidigare. Det kommer löpande ut nya datormodeller, inte alltid optimala för just att skriva (visst är det ironiskt?) och vid varje datorköp har jag behövt finkamma marknaden på nytt. Det du behöver ha koll på är: – Skärmen – gärna matt LED-skärm eller ”super amoled”. Särskilt viktigt om du vill kunna skriva i dagsljus.
– Vikten – jag väljer helst lågviktare för att enkelt kunna ta med mig datorn.
Om utseendet inte känns så spännande kan du klistra på ett skal med mönster från Designskins.se så känns det roligare att ta fram den.

Samsungs senaste Ultrabook är lite lättare, snyggare, högre kapacitet och en timmas extra batteritid, men den är inte dubbelt så bra, vilket den borde vara när den nu kostar 14690 kronor.

MacBook
MagBook då? Det finns de som svär att livet aldrig blir som förr efter MacBook, men egentligen behöver man inte avancerad grafik för att skriva en bok, och högblanka skärmar är svåra att använda utomhus. En dator som är till för skrivprojekt behöver heller inte vara supersnabb. Vill man även spela spel blir grafik och hög hastighet viktiga, men i så fall kan det vara smart att ha en separat författardator. Min senaste dator är en MacBook Air och den är jättebra, men den är ärligt talat inte bättre än min gamla Ultrabook.

Vad har du för krav på en författardator? Dela gärna med dig av tips!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

2 kommentarer

  • Elin Strandman

    Hej!
    Är i startgroparna för att eventuellt börja skriva min bok på allvar. Känner att jag vill ha en dator endast avsett för detta. Har läst dina tips ovan, men är helt nollställd på datorer. Dina tips finns inte längre i sortiment vad jag förstår. Har du andra konkreta tips på bra dator a la mini-PC?

  • Bo Wigren

    Köpte en elskrivmaskin till min dotters skolarbeten där står den vinden i oöppnad kartong Datorn kom strax efter Finns det författare som fortsatt använder det verktyget och inte datorn så hör av er Ps ” Östgöte gu ske löv ” Ds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *