författartips,  inspiration,  läsa,  skrivarkurser

6 saker för författare att göra i sommar

1. Samla intryck
”I allas liv finns betydelsefulla ögonblick som kan bli litteratur.”  ~ Raymond Carver

Unna dig ett nytt skrivblock och pennor som flyter fint över pappret. Visst kan du använda en laptop eller mobilen, men skrivblock är svårslagna i solljus, startar direkt och kraschar inte i första taget. Samla idéer, intryck, repliker, dofter och vindar i anteckningar som du kan ta fram senare.

2. Uppsök ensamheten
”Jag älskar människor. Jag älskar min familj, mina barn… men inuti mig själv finns en plats där jag lever alldeles ensam och det är där du förnyar dina källor som aldrig torkar ut.”  ~ Pearl S. Buck

Åk iväg på egen hand och ägna dig åt skrivandet fullt ut en hel helg eller en vecka. Du behöver inte resa långt, det viktigaste är att kunna fokusera på ditt arbete. En kolonistuga duger fint, men det finns också gästhem på flertalet svenska kloster, vandrarhem på båtar och Långholmens vandrarhem där du kan boka enkelcell på före detta Kronohäktet.

3. Skriv utan att skriva
”Försök inte räkna ut vad andra människor vill höra från dig; försök räkna ut vad du har att säga.”  ~ Barbara Kingsolver

Tänk ut scener och lös problem medan du promenerar, jobbar i trädgården eller ligger i hängmattan. Anteckna om du behöver. När du kommer tillbaka till din laptop har du klart för dig vad du ska skriva och slipper skrivkramp.

4. Gå en författarkurs
”Vi är alla lärjungar i ett hantverk där ingen någonsin blir mästare.” . ~ Ernest Heminway

Gå en författarkurs på distans eller kvällstid för att få maximal utdelning av ljuset samtidigt som du hinner börja på romanen. Du får inspiration, verktyg och konstruktiv feedback, något som i studier visat sig vara en av de viktigaste faktorerna för lärande.

5. Bli ett vanedjur
”Inspiration är för amatörer; vi andra dyker bara upp och sätter igång med att arbeta. Om du väntar på att molnen ska glida isär och på att en blixt ska slå ner i din hjärna, kommer du inte att få mycket gjort. Alla de bästa idéerna uppstår under processen; de uppstår ur själva arbetet.” ~ Chuck Close

Vanligaste problemet för aspirerande författare är att manuset inte blir klart. Lösningen är att boka in skrivtiden i kalendern med samma självklarhet som du bestämmer tid för sommarens bröllop, fika med vänner och grillfester.

6. Läs!
”Om du inte har tid att läsa, har du varken tid eller verktyg för att skriva.”  ~ Stephen King

Läsning är, tillsammans med intryck, tankar och erfarenheter, något av författarens inandning. Det är rätt vanligt att oroa sig över att bli påverkad av andra författare, men om du inte läser blir du knappast författare i alla fall. ”Om du lär dig spela ett instrument kommer du att försöka låta som andra i början. Om du målar är det samma sak. So what!” säger Stewe Claeson i Tidningen Skriva. ”När du väl hittat din ton vet du om det, annars kommer andra att tala om det för dig. Och om du ständigt är i språket så kommer du så småningom fram till ett språk som är ditt eget.”

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *