författartips,  skrivövningar,  skrivtid,  struktur,  yrkesförfattare

Sätt en skrivrutin nu!

Här får du rakt på sak en teknik som hjälper dig att snabbt sätta en skrivrutin. Tekniken är främst till för dig som jobbar med ett bokprojekt eller frilansar. Det är viktigt att göra de olika stegen i den här ordningen – en vanlig miss är exempelvis att sätta ett alltför högt skrivmål som med tiden visar sig omöjligt att uppnå och sedan ge upp.

1. Avsätt en bestämd skrivtid varje dag i en vecka, exempelvis en halvtimme eller två timmar. Skriv.
2. Räkna hur många ord du skrev på en vecka och dela resultatet med sju. Det här blir ditt dagsmål. Minst så här många ord vill du skriva varje dag.
3. Skriv ner hur många ord du uppnått i valfri dagbok eller kalender.

Låter det trist att mäta? Pröva ändå! Jag är raka motsatsen till siffermänniska men den verkliga vitsen med den här tekniken är inte matematik, utan att väcka mer motivation. Under veckan kommer du förmodligen att märka av att du blir tillfreds över flödet du hamnar i medan du skriver, att du känner dig belönad när du når dagens mål och att du får en tydligare bild av att du gör framsteg varje dag, vilket gör att romanen inte längre verkar vara en avlägsen dröm, utan en tidsfråga.

Vill du ha tips på hur du skapar välfungerande skrivrutiner? Du är hjärtligt välkommen att gå en författarkurs med mig – hela utbudet av skrivarkurser hittar du i toppmenyn längst upp på den här sidan.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *