författardrömmar

Vem bygger Sveriges första minibibliotek?

I USA har gratis minibibliotek i regi av littlefreelibrary.org börjat poppa upp här och var, från Minnesota till New York.* Idén är så enkel och genial: man sätter upp ett minibibliotek i ett format som påminner om en fågelholk, med utrymme för femton till tjugo böcker. Allt du behöver är tillstånd från markägare, cafét eller vad du nu väljer att sätta upp det, har du tomt så varför inte på utsidan av staketet?

Ett enkelt meddelande på biblioteket räcker: Ta en bok, lämna en bok. Pionjärerna berättar hur det kan ta bara några timmar innan ett minibibliotek fylls med litteratur från frivilliga som råkar passera. Tanken är att böcker ska bli lättillgängliga och att utbytet ska väcka både läslust och nyfikenhet samtidigt som böcker kan nå nya läsare i stället för att stå och samla damm. Lokala författare har passat på att lägga ut exemplar av sina egna böcker, kanske en form av recensionsexemplar för allmänheten? Minibiblioteken får snart lokal prägel, i några blir det mest barnböcker, i andra intellektuella klassiker eller trädgårsböcker. Besökarna bestämmer.

Ibland skapar jag ett mikrobibliotek: jag lämnar en nyss utläst bok på en strategisk plats och hoppas att någon ska överta den.

Läs mer/ källa: http://host.madison.com/wsj/entertainment/article_0b5b90fc-b88a-11e0-afa3-001cc4c002e0.html

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

En kommentar

 • Matilda

  Hej!
  Ser att det var jättelänge sedan som du skrev detta inlägg.
  Jag har länge tänkt starta ett eget minibiliotek, men jag undrar om det är tillåtet.
  Vet du något om det?
  Hade tänkt ställa ut en bokhylla med glasdörr under tak utanför min dörr med helst både böcker och dvd:er och blueray.
  Är detta tillåtet?
  Om det är typ som byteshandel?
  Eller lånas ut gratis till folk i området där man bor, räknas de som vänner (måste vara det för dvd/blueray – vet inte vad som gäller för böcker)?
  Vill ju inte bli sämd av de nitiska tanterna i vår förening…

  Mvh/Matilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *