Släng ut din inre kritiker

Julia Cameron är författare till den kultförklarade The Artist’s Way (Öka din kreativitet heter den på svenska) och har en inre kritiker som är så påtaglig att hon gett honom ett namn – Nigel. Hennes Nigel har fått henne att slänga färdiga romaner i byrålådan och han hatade även Camerons senaste bok The Creative Life: True Tales of Inspiration och menade att meningarna var för korta och trubbiga, att den var alltför självbiografisk och att alla skulle hata den (Källa: Writer’s Digest July/August 2011). Trots hans påhopp, fortsatte hon skriva, som så många gånger förut – och trots Nigels pessimism, är hon en framgångsrik författare, med både romaner och fackböcker i sin bibliografi.

Vilken avväpnande idé att ge sin inre kritiker ett namn och en personlighet! Har du en alltför besvärlig inneboende kritiker, kanske han till och med behöver sägas upp, så att du kan låta någon annan flytta in?

Övning
Del 1: Skriv ett avskedsbrev till din jobbiga inre kritiker. Var gärna personlig och förklara varför kontraktet är uppsagt från och med nu.

Del 2: Skriv en annons riktad till den kritiker du skulle vilja få sällskap av i fortsättningen, kanske någon som varken sågar eller berömmer urskillningslöst? Jag vill exempelvis gärna ha en skarpsinnig kritiker som talar om när något inte håller, men som också nickar instämmande när något är riktigt bra.

Släng eller posta brevet till okänd ort. Spara annonsen, eller sätt upp den över skrivbordet.

Share

8 svar på ”Släng ut din inre kritiker

  1. Pingback: Kom igång och skriv på 2 veckorFÖRFATTARKURS.SE | FÖRFATTARKURS.SE

  2. Pingback: En inre kritiker på axeln | FÖRFATTARKURS.SE

  3. Pingback: Författarkurser hösten 2014 – fåtal platser kvar | FÖRFATTARKURS.SE

  4. Pingback: 10 knep för en givande skrivkramp! | FÖRFATTARKURS.SE

  5. Pingback: Positivt hjärnsläpp – skriv dig hög | FÖRFATTARKURS.SE

  6. Pingback: Kom i skrivform på två veckor! | Skriva fackbok – Distans – Chatt 20:00

  7. Pingback: Kom i skrivform på två veckor! | Skriva fackbok – SOMMAR 2020

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *