distanskurser,  författarkurser,  författartips,  inspiration,  skrivkurser,  skrivtid

Ny skrivrutin – morgonsidor

Om du vill skapa en skrivrutin kan jag starkt rekommendera att skriva morgonsidor. Begreppet morgonsidor kommer från författaren Julia Camerons Julia Camerons bok The Artist’s Way. Principen är enkel: skriv minst tre sidor om vad som helst, gärna så snart du vaknar. Min modifierade variant är att jag skriver minst tre sidor i mitt bokprojekt utan att bli alltför petig om hur bra de blir. Metoden är i sig mer eller mindre identisk med att ”fulskriva”, men du väljer alltså mellan:

Julia Camerons metod
Skriv tre sidor så snart du vaknar om vad som helst som dyker upp i huvudet. Syftet är att rensa hjärnan och öppna upp din kreativitet. Du kan till och med skriva ”jag vet inte vad jag ska skriva om”, eller välja att betrakta nuet. När du är klar med dessa tre sidor om vad som helst kan du antingen fortsätta din dag som vanligt, eller fortsätta med ett skrivprojekt. Julia Camerons metod är lite av en utrensning och/ eller uppvärmning.

”Kreativ energi är energi. När vi oroar oss över att skapa i stället för att skapa, slösar vi med vår kreativa energi”, säger Julia Cameron.  

Joruns metod
Skriv tre sidor till ditt skrivprojekt så snart som möjligt under dagen och utan att oroa dig över hur bra det blir. Så snart du har skrivit dina sidor är du ledig och kan göra något annat. Jag använder den här metoden under perioder när jag har svårt för att komma igång med skrivandet, eller har begränsat med tid. Du kan modifiera antalet sidor efter behov: en sida eller fem går också fint men det finns en vits med att hålla sig till ungefär samma antal varje dag. Jag brukar ta till mina morgonsidor när jag tappat skrivrutinen och behöver komma igång på nytt.

Mer material
Du kan ladda hem Julia Camerons grundläggande verktyg från författarens hemsida, men jag beställde ett exemplar av boken på engelska (på svenska heter den Konsten att vara kreativ). På den här sidan har jag dock presenterat principerna i ett nötskal och mer behövs inte för att komma igån.

Skriva dagbok
Det kan vara givande att skriva dagboksanteckningar om hur det går med skrivprocessen och kursen. Medan du skriver dagbok dokumenterar du vad som faktiskt skett och vad du har fått gjort, vilket brukar kännas tillfredsställande. Du kommer också att se vad som inte fungerar, så att du kan modifiera skrivrutinen när du behöver. Nedan har jag klistrat in mina gamla dagboksanteckningar från första gången då jag jobbade med morgonsidor för att få ny styrfart på ett romanprojekt. Det var för några år sedan och utmaningen var att hinna med tre barn, skrivarkurser och eget skrivande. Samtidigt.

Dag 1
Fick inte ihop tre sidor som det var tänkt, men jag gjorde en ny plan och började skriva på ett nytt kapitel. Det gick bättre än jag anat med barnen, sonen lekte med lego, sexåringen gick ut till sitt hemliga ställe och åttaåringen var nöjd med att rita och göra klippdockor. Visst blev det en del avbrott också, men på något sätt hjälper det att jag ser det som normalt.

Efter skrivtiden gick jag och barnen till en lekplats med picknick och jag gjorde en turas-om-saga med åttaåringen, om en mystisk, mystisk, mystisk gumma med en mystisk, mystisk, mystisk katt som vill jaga en mystisk, mystisk, mystisk mus.

På kvällen tog maken över föräldraansvaret medan jag höll distanskurs och författarchatt på kvällen, bland annat om gestaltning (favoritämne), drama och tempo, övergångar (behövs de?) och mycket mer. Som att fika med goda vänner!

Dag 2
Jag började skriva direkt efter frukost, med lite avbrott när barnen behövde mig för alltifrån frukost till att lösa problem, sätta på en film och ta fram pyssel. Använde principen ”skriv oavsett vad”, eftersom min man just nu förbereder en roll, vilket betyder att jag denna vecka inte har någon ostörd skrivtid förutom när barnen sover.

När jag nästan var klar, kom åttaåringen och tyckte att jag var tråkig.
”Men tänk om jag skulle säga åt dig att du inte får leka? Eller att du inte får göra pianoläxan?” sa jag. Till min förvåning förstod hon liknelsen fullt ut och satte igång med en ny lek.

Resultat av dagens sittning: Ett färdigt kapitel, i alla fall tills det fått ligga i några dagar och jag ser det igen.

Därefter blev det äntligen stranddag och ännu en picknick med barnen. Perfekt, klockan hade blivit över två och den farligaste UV-strålningen var över, bara att bada och slappna av tills solnedgången.

Dag 3
Skrev energiskt i tre timmar innan det blev dags att fixa lunch och lite sommarlovsaktiviteter. Insåg att jag inte hunnit med att ge feedback till mina deltagare på författarkurserna och att jag får lov att göra det i kväll i stället. Resultat av dagens skrivtid: Skrev klart ett till nytt kapitel och började redigera ett tredje.

Efter skrivtiden blev det expedition glass i solen, sandstrand med melonskivor, bullar och hemgjord rosa lemonad och ett besök på en underbar lekplats med en jättegunga där jag och barnen kan flyga mot molnen samtidigt.

Insikt 1: Man får inte automatiskt mer tid bara för att man skriver på morgonen, men det blir i alla fall nya prioriteringar och jag skriver när hjärnan fungerar som bäst.

Insikt 2: Det är riktigt trevligt att se fram emot en fredagkväll med mina skrivarkurser. Vem behöver TV när det finns underbara kursdeltagare som skriver på en rad olika spännande projekt? Ni som känner mig vet att jag hur som helst ryckte ut TV-kabeln för ett par år sedan. Grönt te och choklad till jobbsessionen, eftersom jag anser att man måste belöna sig själv.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.