författartips,  inspiration,  struktur

Skriv som en arkeolog

Det finns lika många sätt att skriva en bok som det finns författare, men ett vanligt dilemma är en idé som växer kaotiskt och en känsla av att det är omöjligt att hitta en dramatisk struktur till sin berättelse. Ibland kan det bero på att författaren helt enkelt befinner sig i den kreativa fasen, men försöker jobba med planering och utkast. Känner du igen dig, kan du medvetandegöra din skrivprocess genom att fundera över vilken fas du jobbar med just nu.

1. Kreativ fas. Det är nu fröet till berättelsen kommer till. Du funderar, hjärnstormar och provskriver olika stycken av boken. Prövar vems perspektiv som gör berättelsen rättvisa och vilken tidsform du vill använda. Kanske gör du vissa efterforskningar för att hämta mer inspiration. Några författare behöver jobba kreativt och fritt hela vägen, till exempel Stephen King, som beskriver skrivprocessen som att gräva fram ett arkeologiskt fynd.

2. Planering. Sortera dina fragment och börja planera berättelsen. Om du redan från början kommer fram till en dramatisk struktur, kommer resten av skrivandet att bli enklare. I din plan kan det ingå en kronologisk tidslinje, vilka kapitel/scener som ska ingå, sortering av scenerna, val av berättelsens början och beslut om perspektiv samt tidsform (tempus). Du jobbar också på dina karaktärer och deras olika perspektiv.

3. Utkastfas. För de allra flesta är det enklast att börja med att skriva ett utkast. Skriv de olika kapitlen i vilken ordning du vill (du har ju en plan som håller ordning). Tänk inte för mycket på språk och kommatecken; nu är det berättelsen som ska få styra! Ibland behöver du göra mer djupgående efterforskningar under utkastfasen. Blanda inte ihop skrivtid med efterforskningar, om du bryter skrivkoncentrationen för att surfa, tar det kanske tjugo minuter att komma i flöde igen. Dela i stället upp tiden i skrivtid och efterforskningar.

4. Redigeringsfas. Lägg undan manuset i minst två veckor, ta sedan fram det igen. Kolla om planen fungerade eller om manuset behöver sorteras om. När du redigerar börjar du med att se efter om handlingen funkar, därefter scener och sist språket. Allra sist detaljerad korrläsning. Från det stora till det lilla. Du skaffar minst två läsare för att få feedback. Boken kan behöva genomgå flera omgångar redigering, alltifrån en till femton gånger är normalt.

5. Utskick och publicering. Nu är manuset klart. Gör en plan för förlagsutskick och/eller egenutgivning. Börja skicka ut manus. Vill du bli yrkesförfattare är det dags att börja planera för nästa bok. Bästa boten mot refuseringsångest är att ha en ny bok på gång.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *