författarkurser,  författartips,  inspiration,  läsa,  skrivarkurser,  skrivkurser,  yrkesförfattare

5 tips som höjer din produktivitet

Har upptäckt Camilla Björkmans generösa blogg på Driva-eget.se – massor av handfasta råd om strategier för att lyckas som frilansjournalist. Fastnade för hur Camilla resonerar kring att producera artiklar: att man tränar upp sin förmåga att snabbt skriva artiklar som på beställning, något du även kan använda dig av när du skriver skönlitteratur.

För ett par år sedan jobbade jag som chefredaktör på en hälsosajt. Innan jag blev varm i kläderna la jag ner på tok för mycket tid på varje artikel jag skulle skriva. När jag insåg det, räknade jag ut hur många timmar som var rimligt med tanke på vad jag fick betalt. Efter ett par veckors försök var jag uppe i den takt som krävdes och så småningom blev jag ännu snabbare. Med tiden lär man sig att genomföra riktad research, ställa relevanta frågor, planera sin artikel och skriva med en vinkel som intresserar läsaren.

Det går att tillämpa samma ambition inom romanskrivande. Om du satsar på att lära dig grunderna i drama, vet vad din läsare önskar sig och övar upp din förmåga att komma i skrivflöde, blir du allt skickligare att skriva på ett produktivt sätt. Skrivandet går snabbare, resultatet blir bättre och processen än mer givande. Genom att sätta mål för ditt skrivande och undan för undan höja dem, blir du inte bara mer effektiv, utan också kreativ och inspirerad. Ett viktigt tips är att börja realistiskt, det är inte motiverande att försöka nå omöjliga mål. Din nuvarande nivå är en bra utgångspunkt.

1. Sätt första målet
Testa gärna under en vecka hur mycket du faktiskt skriver varje dag i snitt. Det blir ditt första mål.

2. Skaffa en effektiv rutin
Blanda inte ihop efterforskningar med skrivtid. Efterforskningar – planering – skrivtid – redigering kan vara ett effektivare sätt att dela upp din tid.

3. Kartlägg din kompetens – och komplettera
Är det någon pusselbit som saknas i ditt skrivande? Konsten att skapa en fungerande struktur till exempel? Avmystifiera skrivandet så att du förstår hantverket.

4.  Bli rutinerad
Satsa på att bli lika rutinerad som en garvad journalist. Boka in skrivtid som om det var ett jobb av den enkla anledningen att det ÄR ett jobb. Skriv, oavsett vad. Om rutinen avbryts (det händer alla), ta upp den igen så snart du kan.

5.  Träna
Ju mer du skriver, desto lättare blir det. Det är ingen slump att de två vanligaste råden från författare helt enkelt är läs och skriv. Författare är precis som violinister och maratonlöpare – det krävs träning för att höja sin nivå.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *