författartips,  skrivtid

Gör ett kräkutkast

Fick ett tips från en deltagare om uttrycket ”vomit draft” – att snabbt vräka ur sig ett första utkast. Jag brukar ofta säga att det kan vara bättre att skriva klart än att svettas blod över varje sida tills den blir perfekt – det går alltid att förbättra en text senare. Uttrycket ”vomit draft” myntades av journalisten Tina Brown medan hon intervjuade Philip Roth, som är känd för att skriva populärlitteratur med högt konstnärligt värde. Som 78-åring är han fortsatt produktiv och konstaterar i intervjun att om du arbetar i stort sett varje dag och skriver en sida om dagen, blir det 365 på ett år. Jag som brukar undvika svengelska funderade över ett svenskt begrepp för ”vomit draft” medan jag översatte ett utdrag ur intervjun. Lägga en spya eller kräkutkast har inte riktigt samma klang som ”vomit draft”, men så här blev det:

Philip Roth: Boken kommer verkligen till liv när den skrivs om. Det första utkastet är extremt grovt, men det är åtminstone gjort. Så när jag har ett första utkast har jag ett golv att gå på under fötterna. Och sedan, speciellt med hjälp av datorn, att skriva om är så enkelt med hjälp av datorn, mycket enklare än det brukade vara med en skrivmaskin. Så boken genomgår flera utkast.

Tina Brown: Så du fortsätter inte bara med en och samma paragraf? Du gör vad jag brukade kalla för kräkutkast, där du liksom slänger ner allt på en sida och sedan går tillbaka och gör hela grejen.

Philip Roth: Ja. Det där är ett bra uttryck – kräkutkast. Jag gör ett kräkutkast. Och jag kanske gör flera kräkutkast. Men till slut tar skrivandet tid. Vad jag vill göra är att få ner berättelsen och jag vill veta vad som händer medan jag skriver min väg in i kunskapen om berättelsen.

Se hela intervjun med Philip Roth på vimeo.com eller läs den här.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *